Σε ένα βικτοριανό στούντιο στη Νίκαια, ένας γάλλος σκηνοθέτης, ο Φεράντ, αρχίζει τα γυρίσματα για τη νέα του ταινία “Je Vous Presente Pamela” (Σας Παρουσιάζουμε την Πάμελα). Όπως πάντα, στα παρασκήνια αρχίζουν να δημιουργούνται διάφορες καταστάσεις μεταξύ των ηθοποιών, που εντείνονται έπειτα από πιέσεις από την παραγωγή. Ο Φεράντ αρχίζει να ανησυχεί για το αν θα ολοκληρωθεί η ταινία του.

Σκηνοθεσία:

Francois Truffaut

Κύριοι Ρόλοι:

Jacqueline Bisset … Julie Baker

Jean-Pierre Aumont … Alexandre

Jean-Pierre Leaud … Alphonse

Valentina Cortese … Severine

Dani … Liliane

Francois Truffaut … Ferrand

Alexandra Stewart … Stacey

Jean Champion … Bertrand

Nathalie Baye … Joelle

David Markham … Δρ Michael Nelson

Nike Arrighi … Odile

Georges Delerue … Georges (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Francois Truffaut, Jean-Louis Richard, Suzanne Schiffman

Παραγωγή: Marcel Berbert

Μουσική: Georges Delerue

Φωτογραφία: Pierre-William Glenn

Μοντάζ: Martine Barraque, Yann Dedet

Σκηνικά: Damien Lanfranchi

Κοστούμια: Monique Dury

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: La Nuit Americaine
  • Ελληνικός Τίτλος: Αμερικανική Νύχτα
  • Διεθνής Τίτλος: Day for Night
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: The American Night

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Γαλλία). Υποψήφιο για σκηνοθεσία, δεύτερο γυναικείο ρόλο (Valentina Cortese) και αυθεντικό σενάριο.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας και δεύτερου γυναικείου ρόλου (Valentina Cortese).
  • Βραβείο Bafta καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και δεύτερου γυναικείου ρόλου (Valentina Cortese).

Παραλειπόμενα

  • Ο τίτλος προέρχεται από τον γαλλικό όρο που υποδηλώνει το εξωτερικό γύρισμα με φίλτρο στην κάμερα. Ο όρος στα αγγλικά είναι “μέρα για νύχτα”, όπως μεταφράστηκε και η ταινία διεθνώς.
  • Ο θρυλικός συγγραφέας Graham Greene έχει ένα πέρασμα ως εκπρόσωπος ασφαλιστικής. Ο Greene ήταν μεγάλος θαυμαστής του γάλλου δημιουργού, κι άδραξε άμεσα την ευκαιρία να βρίσκεται σε μια ταινία του. Ο Truffaut όμως έμεινε δυσαρεστημένος, γιατί κανείς δεν τον ειδοποίησε πως αυτός ήταν πράγματι ο συγγραφέας, ώστε να πάει να τον γνωρίσει, όντας κι αυτός θαυμαστής του.
  • Η ταινία είναι αφιερωμένη στις θρυλικές αδελφές του βωβού σινεμά Lillian και Dorothy Gish. Φωτογραφίες τους εμφανίζονται με το άνοιγμα του φιλμ.
  • Αφού είδε την ταινία (η οποία έγινε κι εμπορική επιτυχία), ο Jean-Luc Godard έστειλε γράμμα στον Truffaut ελέγχοντας τον για τον τρόπο που παρουσιάζει την κινηματογραφία, κατονομάζοντας τον ως ψεύτη. Στο όνομα του αποστολέα είχε γράψει Jacques Daniel-Norman, ο οποίος και ήταν ένας άσημος σκηνοθέτης που αμφότεροι θαύμαζαν όταν ήταν ακόμα κριτικοί, υπονοώντας ότι έπρεπε να επιστρέψουν στο πιο απλό σινεμά. Ο Truffaut όμως προσβλήθηκε, κι απάντησε στον Godard ότι είναι εξευτελιστικός και δήθεν, αλλά κι ότι ενώ προβάλλεται ως φτωχός, είναι ο πλουσιότερος του κύκλου τους. Αυτή η συνομιλία λέγεται ότι έληξε τη μακρά φιλία των δύο αντρών, κάτι που όμως ο Godard αργότερα μετάνιωσε, ειδικά μετά τον θάνατο του παλιού του φίλου.
  • Η Nathalie Baye προσβλήθηκε μαθαίνοντας ότι ο Billy Wilder ρώτησε τον Truffaut αν η υπεύθυνη κοπέλα για το σενάριο επί της ταινίας είναι ηθοποιός ή κανονική. Αργότερα παραδέχτηκε ότι ήταν το καλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσε να πάρει.
  • Λόγω των κανονισμών των Όσκαρ σε σχέση με τη διανομή της ταινίας στις ΗΠΑ, το 1974 το φιλμ πήρε το ξενόγλωσσο βραβείο, αλλά έπρεπε να περιμένει έναν ακόμα χρόνο για να ακουστεί ο τίτλος του και σε άλλες κατηγορίες.

Γκαλερι φωτογραφιων

21 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *