Στην πόλη της Καμπούλ, μια γυναίκα, που το πρόσωπό της είναι κρυμμένο από την μπούρκα, μπαίνει με το μωρό της σε ταξί. Ο οδηγός την πηγαίνει στο προορισμό της, κι όταν ανέβει ο επόμενος πελάτης, θα βρει το μωρό στην πίσω θέση. Ο οδηγός θα προσπαθήσει μάταια να βρει τη μητέρα, ενώ στον δρόμο θα νιώθει όλο και πιο υπεύθυνος για το 6 μηνών βρέφος που βρέθηκε στα χέρια του.

Σκηνοθεσία:

Barmak Akram

Κύριοι Ρόλοι:

Haji Gul Aser … Khaled

Valery Schatz … Mathieu

Amelie Glenn … Marie

Mohammad Chafi Sahel … Baba

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Barmak Akram

Παραγωγή: Olivier Delbosc, Marc Missonnier

Μουσική: Barmak Akram

Φωτογραφία: Laurent Fleutot

Μοντάζ: Herve de Luze, Elise Fievet, Pierre Haberer

Σκηνικά: Mohamed Yousef Ghouchan

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Kabuli Kid

Ελληνικός Τίτλος: Kabuli Kid

Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Το Μωρό της Καμπούλ [Home Cinema]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 5/9/2009

Μετά το αμφιβόλου ιδεολογίας Οσάμα, για μια Θέση στον Ήλιο, καλοδέχτηκα από καρδιάς την επόμενη ταινία από το Αφγανιστάν που μας απασχολεί. Εδώ υπάρχει ο έμμεσος συμβολισμός της ελπίδας, μέσα από την όψη του βρέφους, μια ελπίδα που είναι το μόνο που θέλουν να έχουν οι Αφγανοί στον νου τους. Μια χώρα μέσα σε ερείπια, κι άνθρωποι που γνωρίζουν πως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά για να συνέλθουν μετά τα φοβερά 30 τελευταία χρόνια.

Με την πρώτη του ταινία, ο Barmak Akram αποκτά αξίωση δημιουργού. Επηρεασμένος από το ιρανικό σινεμά, εκμεταλλεύεται ευρωπαϊκές γνώσεις για να πάρει κάποιες καταπληκτικές λήψεις. Ειδικά στα νυχτερινά πλάνα επενδύει στις ανθρώπινες σκιές και στην ανάγκη του ντόπιου να ζει στα κρυφά, στο σκοτάδι. Με τα κοντινά του, στα οποία επιμένει, παίρνει τον συναισθηματισμό των προσώπων και τους στερεί την όποια γραφικότητα θα μπορούσε κάποιος άλλος σκηνοθέτης να διέκρινε. Και το γενικό νόημα είναι απλό: το παιδί της Καμπούλ δεν είναι ευθύνη μονάχα αυτού που το βρίσκει από τύχη, αλλά παγκόσμια ευθύνη. Δική μου και δική σας, όσο περνάει από το χέρι μας…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

7 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *