Ο Τζορτζ Μπέιλι έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή και έχει θυσιάσει τα όνειρά του προς το όφελος της μικρής πόλης στην οποία ζει και των κατοίκων της. Όταν όμως τα πράγματα για αυτόν πάνε άσχημα, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Ένας όμως άγγελος τον αποτρέπει και του δείχνει την τύχη της πόλης του και των κατοίκων της αν αυτός δεν είχε ποτέ γεννηθεί.

Σκηνοθεσία:

Frank Capra

Κύριοι Ρόλοι:

James Stewart … George Bailey

Donna Reed … Mary Hatch Bailey

Henry Travers … Clarence Odbody

Lionel Barrymore … Henry F. Potter

Thomas Mitchell … Billy Bailey

Beulah Bondi … Κα Bailey

Frank Faylen … Ernie Bishop

Ward Bond … Bert

Gloria Grahame … Violet Bick

H.B. Warner … Emil Gower

Todd Karns … Harry Bailey

Samuel S. Hinds … Peter ‘Pop’ Bailey

Robert J. Anderson … George Bailey (μικρός)

Virginia Patton … Ruth Dakin Bailey

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Frances Goodrich, Albert Hackett, Frank Capra

Παραγωγή: Frank Capra

Μουσική: Dimitri Tiomkin

Φωτογραφία: Joseph F. Biroc, Victor Milner, Joseph Walker

Μοντάζ: William Hornbeck

Σκηνικά: William Cameron Menzies, Jack Okey

Κοστούμια: Edward Stevenson

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: It’s a Wonderful Life

Ελληνικός Τίτλος: Μια Υπέροχη Ζωή

Εναλλακτικός Τίτλος: Frank Capra’s It’s a Wonderful Life

Σεναριακή Πηγή

  • Διήγημα: The Greatest Gift του Philip Van Doren Stern.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (James Stewart), μοντάζ και ήχου.
  • Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας.

Παραλειπόμενα

  • Παρότι στην εποχή του δεν είχε κάποια ιδιαίτερη υποδοχή, ειδικά από τα ταμεία, έγινε με τον καιρό η πλέον κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία για τις ΗΠΑ. Θεωρείται ίσως από τις πιο κλασικές στη χώρα της, ενώ η προβολή της τα Χριστούγεννα έχει αναχθεί σε κάτι σαν παράδοση.
  • Παρότι αναφέρεται ότι ο James Stewart ήταν η μόνη επιλογή του Capra, ιστορικοί θέλουν και τον Henry Fonda υποψήφιο Τζορτζ Μπέιλι. Αλλά κι ο Cary Grant ήταν στη λίστα, όταν τα διακαιώματα ήταν ακόμα στην RKO. Για τον ρόλο της Μαίρη, η επίσημη εκδοχή είναι ότι υποψήφιες ήταν οι Jean Arthur, Ann Dvorak και Ginger Rogers. Όσο για αυτόν του κύριου Πότερ, παρέλασαν ονόματα όπως οι: Edward Arnold, Charles Bickford, Edgar Buchanan, Louis Calhern, Victor Jory, Raymond Massey, Vincent Price, ακόμα κι ο Thomas Mitchell.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 27/12/2014

Υπάρχουν ταινίες, που χωρίς να μπορείς να της ονομάσεις αριστουργήματα, καταλαμβάνουν μια ξεχωριστή θέση μέσα στην καρδιά σου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να θεωρήσω το A Wonderful Life αριστούργημα, είμαι σίγουρος, όμως, ότι είναι μια μεγάλη και σημαντική ταινία. Μια ταινία που όσο τα χρόνια περνούν, μοιάζει να διατηρείται αρυτίδωτη. Μια ταινία πλούσια σε συναίσθημα, με ψυχή.

Ο Κάπρα δεν είχε στο μυαλό του να δημιουργήσει μια Χριστουγεννιάτικη ταινία. Έχοντας μόλις γυρίσει από τον πόλεμο, όπως και ο πρωταγωνιστής του φιλμ, Τζέιμς Στιούαρτ, επιθυμούσε να κάνει ένα φιλμ που να μιλά για τον απλό, καθημερινό Αμερικανό πολίτη, που παλεύει για τον ίδιο και για τους γύρω του. Ένα φιλμ που να δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι “ασήμαντες ζωές” μας. Κι όμως, παρά το όνομα του δημιουργού και την αξία του πρωταγωνιστή, το φιλμ πήγε χάλια στο box office και πέρασαν χρόνια μέχρι να επανεκτιμηθεί και να αναγνωριστεί από κοινό και κριτικούς. Οι συχνές προβολές του από την Αμερικανική τηλεόραση από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήταν αυτές που βοήθησαν το A Wonderful Life, όχι μόνο να μην ξεχαστεί, όχι μόνο να καθιερωθεί ως η κατ’ εξοχήν Χριστουγεννιάτικη ταινία αλλά να θεωρηθεί και μια από τις κορυφαίες του Κάπρα, αν όχι η κορυφαία του.

Ο τρόπος αφήγησης του Κάπρα, η ερμηνεία του Στιούαρτ, η πανέμορφη Ντόνα Ριντ και όλοι οι ρόλοι που πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή, είναι τα υλικά που κάνουν το μείγμα τόσο πετυχημένο. Λίγο παραπάνω από δύο ώρες είναι η διάρκεια του φιλμ, όμως, κυλάει τόσο μα τόσο όμορφα ο χρόνος στο Μπέντφορντ Φολς. Ο Μπέιλι, που ερμηνεύει ο Στιούαρτ, είχε όνειρα που θυσίασε για τη μικρή του πόλη και τους κατοίκους της. Δεν μπόρεσε ποτέ να ταξιδέψει, δε μπόρεσε ποτέ να πάει στο κολέγιο, δε μπόρεσε ποτέ να ξεκολλήσει από αυτή τη μικρή πόλη. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατά πάσα πιθανότητα πέθανε στο Μπέντφορντ Φολς. Κέρδισε όμως. Αγάπησε και αγαπήθηκε. Έκανε φίλους και έγινε κάποιος σημαντικός, χωρίς να το καταλάβει. Εδώ είναι το σπουδαίο μήνυμα του φιλμ του Κάπρα. Απλό αλλά σπουδαίο, όπως η ζωή μας. “Κανείς δεν είναι αποτυχημένος όταν έχει φίλους”, γράφει ο Κλάρενς στο Μπέιλι, στην τελευταία σκηνή του φιλμ. Κι ο Μπέιλι έχει δεκάδες φίλους, πραγματικούς, οικογένεια, που όταν έρχεται η ώρα κάνουν τη δική τους θυσία γι αυτόν. Αυτό είναι το νόημα της αγάπης. Αυτό είναι και το νόημα των Χριστουγέννων. Μην το ψάχνετε έξω, στις στολισμένες βιτρίνες, στους επιδεικτικά στολισμένους δρόμους και στα άψυχα εορταστικά προγράμματα των τσιφτετελοκαναλιών. Δείτε γύρω σας και εκτιμήστε όσα έχετε πετύχει, λέει ο Κάπρα. Μπορεί να είναι σημαντικότερα απ’ ότι πιστεύετε.

Ίσως στην Ελλάδα του σήμερα να έπρεπε να προβάλλεται όλο και πιο συχνά το φιλμ του Κάπρα. Ίσως βοηθούσε , έστω και υποσυνείδητα αρκετούς από εμάς. Η συνειδητοποίηση της θέσης μας στην κοινωνία και η υποχρέωση που έχουμε σε αυτή είναι κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια. Ο Μπέιλι του Στιούαρτ έχει τη δυνατότητα κάποια στιγμή μέσα στο φιλμ, να παρατήσει τον αγώνα του και να βολευτεί με ένα παχυλό μισθό. Τότε, όμως, θα βρισκόταν εκτεθειμένος απέναντι στα πιστεύω του και στους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτόν. Η διαφορά είναι ότι ο Μπέιλι έχει συνείδηση και την διατηρεί καθαρή έστω και με δύσκολο τρόπο.

Το έχω ξαναγράψει νομίζω παλιότερα αλλά θα το ξαναγράψω. Πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας αν έλειπε ο “ωχ-αδερφισμός”. Πόσο καλύτεροι άνθρωποι θα υπήρχαν στον κόσμο αν αντί να λέμε στα παιδιά μας “Σιγά, μη σκας. Εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο;”, τους λέγαμε: “Σιγά, μη σκας. Εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο!” Πόσοι “Μπέιλι” θα υπήρχαν στον κόσμο!

Μη χάνετε χρόνο, αν δεν έχετε δει ποτέ το A Wonderful Life μέχρι σήμερα. Βρείτε το και παρακολουθείστε το. Ανακαλύψτε μια πραγματική αξιόλογη ταινία της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, ένα πραγματικά χριστουγεννιάτικο και οικογενειακό φιλμ, με ουσιαστικό νόημα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.