
Μαζί, Ποτέ!
- Gegen die Wand
- Head-On
- 2004
- Γερμανία
- Γερμανικά, Τουρκικά, Αγγλικά
- Αισθηματική, Δραματική, Δραματικό Θρίλερ, Ερωτική
- 12 Νοεμβρίου 2004
“Mπορείς να δώσεις τέλος στη ζωή σου χωρίς να αυτοκτονήσεις”, ψιθυρίζει ο γιατρός. Και ο Καχίτ, 40 χρονών, που μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας έχει εισέλθει σε ψυχιατρική κλινική, ξέρει τι εννοεί ο γιατρός: αρχίζοντας μία νέα ζωή. Όμως το μαρτύριο της ψυχής του συνεχίζει να εκλιπαρεί για ναρκωτικά και αλκοόλ, ώστε να μουδιάσει ο πόνος. Η Σιμπέλ -νέα, όμορφη και, όπως και ο Καχίτ, Γερμανίδα τουρκικής καταγωγής- αγαπάει πολύ τη ζωή για να ‘ναι τυπική μουσουλμάνα. Για να δραπετεύσει από τη φυλακή της ευλαβούς συντηρητικής της οικογένειας, προσποιείται απόπειρα αυτοκτονίας. Αλλά αυτό της φέρνει ντροπή παρά ελευθερία. Μόνο ένας γάμος μπορεί να τη σώσει. Κι έτσι παρακαλά τον Καχίτ να την παντρευτεί. Ο Καχίτ διστάζει αλλά συμφωνεί. Ίσως για να τη σώσει. Ίσως για να κάνει κάτι με νόημα στη ζωή του. Μοιράζονται ένα διαμέρισμα και όχι πολλά άλλα. Αυτή απολαμβάνει την ελευθερία της, αυτός βλέπει πού και πού την πρώην του. Μέχρι που ο έρωτας μπαίνει δειλά δειλά στη ζωή του. Καθώς ερωτεύεται τη Σιμπέλ, βρίσκει νέα χαρά για ζωή και τη δύναμη για να προχωρήσει. Η Σιμπέλ συνεχίζει να βλέπει κι άλλους άνδρες. Μέχρι που κι αυτή καταλαβαίνει πως είναι ερωτευμένη με τον Καχίτ. Μόνο που τώρα είναι αργά…
Σκηνοθεσία:
Fatih Akin
Κύριοι Ρόλοι:
Birol Unel … Cahit Tomruk
Sibel Kekilli … Sibel Guner
Catrin Striebeck … Maren
Guven Kirac … Seref
Meltem Cumbul … Selma
Hermann Lause … Δρ Schiller
Demir Gokgol … Yunus Guner
Cem Akin … Yilmaz Guner
Stefan Gebelhoff … Nico
Adam Bousdoukos … μπάρμαν
Mehmet Kurtulus … μπάρμαν
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Fatih Akin
Παραγωγή: Stefan Schubert, Ralph Schwingel
Μουσική: Alexander Hacke, Maceo Parker
Φωτογραφία: Rainer Klausmann
Μοντάζ: Andrew Bird
Σκηνικά: Tamo Kunz
Κοστούμια: Katrin Aschendorf
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Gegen die Wand
- Ελληνικός Τίτλος: Μαζί, Ποτέ!
- Διεθνής Τίτλος: Head-On
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Η Άκρη του Ουρανού (2007)
- The Cut: Η Μαχαιριά (2014)
Κύριες Διακρίσεις
- Χρυσή Άρκτος και βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ Βερολίνου.
- Βραβείο καλύτερης ταινίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Υποψήφιο για σκηνοθεσία, αντρική ερμηνεία (Birol Unel), γυναικεία ερμηνεία (Sibel Kekilli) και σενάριο.
- Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Birol Unel), πρώτου γυναικείου ρόλου (Sibel Kekilli) και φωτογραφίας στα εθνικά βραβεία της Γερμανίας.
- Καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία στα βραβεία Goya.
- Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ της Σεβίλλης.
Παραλειπόμενα
- Πρώτο μέρος της άτυπης τριλογίας «Αγάπη, Θάνατος και ο Διάβολος».
- Ο Birol Unel δεν είχε καταταγεί στον τουρκικό στρατό, και δεν μπορούσε να ταξιδέψει στη χώρα του δίχως να συλληφθεί. Μετά όμως από απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου, πήρε αμνηστία και μπόρεσε να συμπεριληφθεί και στα εκεί γυρίσματα.
- Πρώτη “κανονική” ταινία για τη Sibel Kekilli, μια κι ως τότε έπαιζε μόνο σε πορνό (κάτι που αποκαλύφθηκε όταν η Kekilli ξεκίνησε να κερδίζει βραβεία και συνάντησε την αντίδραση της). Τα χρήματα που κέρδισε εδώ τα χρησιμοποίησε για να φτιάξει τη μύτη της.
- Ο Fatih Akin βρήκε τη Σιμπέλ του μέσα από 350 υποψήφιες. Κάποιες από αυτές κατέληξαν σε ρόλο κομπάρσου.
- Καμία σκηνή δεν γυρίστηκε σε στούντιο, και σχεδόν πάντα ο φωτισμός είναι φυσικός.
- Το αρχικό μοντάζ ήταν στις τέσσερις ώρες.
- Παρότι το φιλμ είχε ένα μικρό κόστος 435 χιλιάδων δολαρίων, τα κέρδη του ανήλθαν στα 11 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν και η ταινία που έκανε διεθνώς διάσημο το όνομα του Fatih Akın.