Ο Γκάρι είναι νέος, εύστροφος, μαθαίνει γρήγορα. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία σε περίεργες δουλειές, πιάνει εργασία σε ένα πυρηνικό εργαστήριο. Εκεί, εκτός από υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, κερδίζει όλα όσα ονειρεύονταν: χρήματα, παρέα, μια οικογένεια, κάπου να ανήκει. Αλλά στην ομάδα ανήκει και η Κάρολ, αρραβωνιαστικιά του Τόνι, την οποία ερωτεύεται. Η απαγορευμένη αγάπη και η ραδιενέργεια μολύνουν ολοένα και περισσότερο τον Γκάρι, με την κάθε ημέρα που έρχεται να είναι ολοένα και πιο απειλητική.

Σκηνοθεσία:

Rebecca Zlotowski

Κύριοι Ρόλοι:

Tahar Rahim … Gary Manda

Lea Seydoux … Karole

Denis Menochet … Toni

Olivier Gourmet … Gilles

Johan Libereau … Tcherno

Nozha Khouadra … Maria

Nahuel Perez Biscayart … Isaac

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Rebecca Zlotowski, Gaelle Mace

Στόρι: Gaelle Mace

Παραγωγή: Frederic Jouve

Μουσική: Robin Coudert

Φωτογραφία: Georges Lechaptois

Μοντάζ: Julien Lacheray

Σκηνικά: Antoine Platteau

Κοστούμια: Chattoune

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Grand Central
  • Ελληνικός Τίτλος: Grand Central

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ Κανών.
  • Υποψήφιο για δεύτερο αντρικό ρόλο (Olivier Gourmet) στα Cesar.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο αμερικανός ανεξάρτητος Jeremy Jay ηχογράφησε το Ghost Tracks για το σάουντρακ.

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 16/3/2014

Ο Γκάρι, ένας ανειδίκευτος νέος που μαθαίνει γρήγορα, πιάνει δουλειά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο και βρίσκει στέγη σε ένα τροχόσπιτο δίπλα σε αυτά των υπόλοιπων εργαζομένων. Ο προϊστάμενός του, Τόνι, ζει με την όμορφη αρραβωνιαστικιά του κι επίσης εργαζόμενη στο εργοστάσιο, Κάρολ, ενώ μεταξύ των εργατών που ζουν εκεί έχουν αναπτυχθεί σχέσεις συντροφικότητας κι αλληλεγγύης. Ο Γκάρι είναι ενθουσιασμένος με τη νέα του ζωή, καθώς πρώτη φορά στη ζωή του νιώθει μέλος μιας σημαντικής αποστολής για την οποία ρισκάρει και τη ζωή του, ενώ παράλληλα κερδίζει χρήματα, αλλά συμβιώνει και με μια ομάδα στην οποία μπορεί να ανήκει. Την επιφανειακή ισορροπία έρχεται να ταράξει η παράνομη σχέση του Γκάρι και της Κάρολ, που ερωτεύονται από την πρώτη στιγμή, η οποία σε συνδυασμό με την επικίνδυνη καθημερινότητα στο εργοστάσιο, δημιουργεί ένα κλίμα ολοένα και πιο απειλητικό.

Η Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, επιλέγει και πάλι να συνεργαστεί με τη Λία Σεϊντού, στον ρόλο της όμορφης και εύθραυστης Κάρολ, ενώ στον ρόλο του Γκάρι προτιμά τον ανερχόμενο ηθοποιό Ταχάρ Ραχίμ, που πρωτοείδαμε στον Προφήτη. Οι ερμηνείες τους εναρμονίζονται πλήρως με το ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ένα κλίμα αβεβαιότητας κι αστάθειας υπό τον συνεχή κίνδυνο μιας απειλής. Ο πρωταγωνιστής φαίνεται να παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα στον χώρο εργασίας του, αλλά και στην προσωπική του ζωή, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες, αφήνοντας τα προσωπικά του πάθη να τον παρασύρουν, ενώ την ίδια στιγμή ο θεατής γίνεται μάρτυρας των συνθηκών εργασίας, αλλά και του τεράστιου κινδύνου που βιώνουν καθημερινά οι χαμηλόμισθοι εργάτες ενός πυρηνικού εργοστασίου.

Καθώς το ερωτικό τρίγωνο εξελίσσεται και ο κίνδυνος μεγαλώνει, οι συνεχείς εναλλαγές στο φόντο από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, όσο και στο πράσινο της φύσης, έρχονται σε αντιπαραβολή με την απειλητική καθημερινότητα και την ξενοιασιά του έρωτα. Με το ύφος της ταινίας να ακροβατεί ανάμεσα στο θρίλερ και το δράμα, η Ζλοτόφσκι κρατάει τις εντάσεις σε ένα σταθερό επίπεδο και επικεντρώνεται στην αγάπη που όπως φαίνεται μπορεί να ανθίσει παντού, ακόμα και σε ένα επικίνδυνο, ραδιενεργό περιβάλλον.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *