Ο Όσκαρ, ένας νεαρός έμπορος και χρήστης ναρκωτικών, και η αδερφή του Λίντα, μια στρίπερ, είναι δύο Αμερικανοί που ζουν στο Τόκιο. Η σχέση τους είναι πολύ δυνατή, εξαιτίας της δύσκολης παιδικής ηλικίας που μοιράστηκαν. Η ζωή στο Τόκιο όμως δεν εξελίσσεται όπως ονειρεύονταν, καθώς ο Όσκαρ προδίδεται και πέφτει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών σε μια επιχείρηση σύλληψης του. Η ψυχή του όμως επιστρέφει ως φύλακας άγγελος της αδερφής του και περιπλανάται σε όλη την πόλη…

Σκηνοθεσία:

Gaspar Noe

Κύριοι Ρόλοι:

Nathaniel Brown … Oscar

Paz de la Huerta … Linda

Cyril Roy … Alex

Olly Alexander … Victor

Sara Stockbridge … Suzy

Emily Alyn Lind … Linda (παιδί)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Gaspar Noe, Lucile Hadzihalilovic

Παραγωγή: Pierre Buffin, Brahim Chioua, Olivier Delbosc, Vincent Maraval, Marc Missonnier

Μουσική: Thomas Bangalter

Φωτογραφία: Benoit Debie

Μοντάζ: Marc Boucrot, Gaspar Noe, Jerome Pesnel

Σκηνικά: Jean-Andre Carriere, Kikuo Ohta

Κοστούμια: Tony Crosbie

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Enter the Void
 • Ελληνικός Τίτλος: Enter the Void

Κύριες Διακρίσεις

 • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών.
 •  Ειδικό βραβείο επιτροπής στο φεστιβάλ του Σίτγκες.

Παραλειπόμενα

 • Ο Noe περιέγραψε την ταινία του ως ένα “ψυχεδελικό μελόδραμα”.
 • Ήταν όνειρο ζωής το συγκεκριμένο σχέδιο για τον αργεντινο-γάλλο δημιουργό, αλλά μπόρεσε να το βάλει μπροστά μόνο μετά την επιτυχία του Μη Αναστρέψιμος (είχε γίνει το 2000 μια απόπειρα από την εταιρία του Tom Tykwer, αλλά απορρίφθηκε λόγω υψηλού κόστους). Μπόρεσε έτσι να βρει κεφάλαια, τόσο από τη Wild Bunch, όσο κι από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία. Ο δημιουργός, λόγω αυτών, είχε αποκαλέσει ως “ληστεία τράπεζας” το Μη Αναστρέψιμος, ως μια ταινία που δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό να τον προετοιμάσει τεχνικά αλλά και να τον χρηματοδοτήσει για τη συγκεκριμένη ταινία.
 • Γυρίστηκε στο Τόκιο (κυρίως σε εξωτερικούς χώρους αλλά και στα Toho Studios), με ένα καστ επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών αλλά και επιτελείο μόνο τεσσάρων Γάλλων (μεταξύ αυτών και ο Marc Caro) ανάμεσα σε Ιάπωνες, και με περίτεχνες λήψεις πειραματικού σινεμά, που παραπέμπουν σε εμπειρίες χρηστών βαριών ναρκωτικών. Για να πετύχει το ιδανικό μπακράουντ, ο σκηνοθέτης χρειάστηκε τη βοήθεια της BUF Compagnie που παρείχε τα εκτεταμένα ψηφιακά εφέ.
 • Η επιλογή της αγγλικής γλώσσας είχε γίνει από πρώιμο στάδιο, μια και ο Noe ήθελε οι θεατές να παραμένουν προσηλωμένοι στο οπτικό κομμάτι. Για αυτό και είχε δώσει άδεια σε όποια μη αγγλόφωνη χώρα το επιθυμούσε, να το ντουμπλάρει.
 • Πρώτη ταινία για τον Nathaniel Brown, που δεν είχε κάποια ιδιαίτερη συνέχεια στον χώρο. Τον ρόλο τον κέρδισε λόγω της ομοιότητας του με την Paz de la Huerta.
 • Μετά την πρεμιέρα στις Κάνες, έπρεπε να περάσει ένας χρόνος για να πάρει διανομή η ταινία στη Γαλλία, ενώ αργότερα προβλήθηκε σε ΗΠΑ και Μεγ. Βρετανία περικομμένη στα 142 λεπτά.
 • Στις Κάνες η ταινία έφερε ως εναλλακτικό τίτλο το Soudain le Vide, αλλά αυτός δεν χρησιμοποιήθηκε πουθενά αλλού, ούτε καν στη γαλλική διανομή.
 • Οι αντικρουόμενες κριτικές το ήθελαν από μεγαλούργημα μέχρι ανιαρό και παιδαριώδες, ενώ στα ταμεία αποδείχτηκε καταστροφή. Κόστισε 16 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισπράξεις μετρήθηκαν στα 775 χιλιάδες δολάρια (επέστρεψε μόλις το 1.25% του συνολικού της -μαζί με την προώθηση- κόστους). Σύμφωνα με τον παραγωγό Brahim Chioua, κρίσιμο ρόλο έπαιξε η οικονομική κρίση που είχε τότε ξεσπάσει. Στη χώρα μας έμελλε να έρθει μόλις το 2020, μέσω φεστιβάλ.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Το σάουντρακ είναι ένα κολλάζ από ηλεκτρονική ποπ και πειραματική σκηνή.

Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.