Ένα παντρεμένο ζευγάρι με οικονομικά προβλήματα αίφνης αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα που μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή: ένας από τους καλύτερούς τους φίλους τούς προτείνει να κάνουν ένα ψυχολογικό τεστ προσωπικότητας που έχει δημιουργήσει η κοπέλα του, μια επιτυχημένη ψυχολόγος. Το τεστ βασίζεται σε μία και μοναδική ερώτηση: “Τι θα προτιμούσατε; Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο ευρώ σε δέκα χρόνια;». Η απάντηση δεν είναι καθόλου αυτονόητη και θα πυροδοτήσει απροσδόκητες εξελίξεις στη ζωή του ζευγαριού.

Σκηνοθεσία:

Dani de la Orden

Κύριοι Ρόλοι:

Alberto San Juan … Toni

Miren Ibarguren … Paula

Carlos Santos … Hector

Blanca Suarez … Berta

Antonio Resines … Paco

Luna Fulgencio … Ines

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jordi Vallejo

Παραγωγή: Eduardo Campoy, Mercedes Gamero

Μουσική: Fernando Velazquez

Φωτογραφία: Pau Munoz

Μοντάζ: Oriol Perez Alcaraz

Σκηνικά: Curru Garabal

Κοστούμια: Isis Velasco

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: El Test
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Τεστ
  • Διεθνής Τίτλος: The Test

Σεναριακή Πηγή

  • Θεατρικό: El Test του Jordi Vallejo.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 17/5/2023

Δεν είναι κι εύκολη η απάντηση στο ερώτημα “100.000 ευρώ τώρα ή 1.000.000 σε δέκα χρόνια”! Μπορείς με ευκολία να απαρνηθείς το ποσό των 100.000 αν αυτό σου προσφερόταν άμεσα; Απ’ την άλλη είναι μεγάλο το δέλεαρ του εκατομμυρίου, αλλά και τα δέκα χρόνια δεν είναι λίγα! Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει αδέρφια!

Αυτό το ερώτημα εξετάζει το Τεστ, μια ισπανική κωμική σάτιρα που είναι βασισμένη σε ομώνυμο θεατρικό και το φανερώνει από το πρώτο τέταρτο, όπου και τοποθετεί τους πρωταγωνιστές σε μια τεράστια έπαυλη για να στήσει την πλοκή της.

Ο Έκτορ και η Πάουλα τα βγάζουν πέρα με δυσκολίες. Από την άλλη, ο Τόνι, αδερφικός τους φίλος, πριν λίγο καιρό κληρονόμησε μια τεράστια περιουσία. Καλεσμένοι στην έπαυλη του Τόνι, η Πάουλα και ο Έκτορ θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα. Η σύντροφος του Τόνι είναι επιτυχημένη ψυχολόγος/συγγραφέας του βιβλίου “Το Τεστ”. Εκεί, μέσα σε άλλα, τίθεται το ερώτημα των 100.000 ευρώ ή του 1.000.000, με σκοπό την έρευνα της συγγραφέως πάνω στο άτομο και την αυτοσυγκράτηση. Ο Τόνι κάνει το ερώτημα πραγματικότητα, θέτοντάς το στους φίλους του και από εκεί θα πυροδοτήσει μια σειρά εξελίξεων που μάλλον και ο ίδιος δεν θα περίμενε.

Ορεξάτοι οι συντελεστές, ιδιαίτερα σκηνοθέτης και ηθοποιοί, μας δίνουν ένα αρκετά γρήγορο έργο. Υπάρχουν καλές κωμικές στιγμές και χημεία μεταξύ των ηθοποιών, ενώ ο Ντάνι Ντε Λα Ορντέν (ο σκηνοθέτης μας) φροντίζει να υπάρχει αρκετή ενέργεια στα πλάνα του, που σε συνδυασμό με τους κατάλληλα δομημένους διαλόγους δεν σε αφήνουν να αδιαφορήσεις. Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι αν οι πρωταγωνιστές θα δεχτούν -και ποια- οικονομική πρόταση, αλλά η επίδραση που θα έχει όλη αυτή η συζήτηση στην ψυχολογία τους και στη μεταξύ τους σχέση.

Επειδή λοιπόν μέχρι λίγο πριν το φινάλε η ταινία τα πάει περίφημα, ακόμα και μέσα από την υπερβολική κάποιες φορές κωμωδία, καταφέρνει με την επιλογή που κάνει στο τέλος να χάσει αρκετούς πόντους. Όλο αυτό το πολύ καλό στήσιμο μένει ξεκρέμαστο με ένα φινάλε που προσπάθησα να βρω λόγο να το κατανοήσω αλλά δεν τα κατάφερα, όσο κι αν το ήθελα, γιατί ομολογουμένως, το λέω ξανά, πέρασα πάρα πολύ καλά σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Την άσχημη γεύση μού την άφησε η επιλογή της κατάληξης όλης αυτής της πλοκής. Επιλογή που μάλλον έγινε για τον κινηματογράφο, καθώς θεωρώ ότι το θεατρικό που βασίστηκε η ταινία μας μάλλον θα τελειώνει διαφορετικά.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *