Μια ομάδα ιερέων διαφόρων ηλικιών ζουν με την καλόγρια Μόνικα σε ένα σπίτι στις χιλιανές ακτές. Όταν δεν προσεύχονται, προπονούν τον γρήγορο σκύλο τους για μια νέα κούρσα. Άγνωστο το τι τους οδήγησε σε αυτό το «τέρμα του κόσμου», όπου ένα παγερό αεράκι φυσάει συνεχώς. Όταν καταφτάνει ακόμα ένας ιερέας, εμφανίζεται ένας άντρας κι εξαπολύει ισχυρές κατηγορίες για αυτόν. Η φωνή του ολοένα και δυναμώνει, όταν ακούγεται ένας πυροβολισμός. Ο ιερέας έχει αυτοκτονήσει. Η εκκλησία θα στείλει έναν επιθεωρητή, αλλά δεν είναι σίγουρο αν θέλει να εξιχνιάσει την αλήθεια ή να κρατήσει όρθιο το θρησκευτικό φρόνημα.

Σκηνοθεσία:

Pablo Larrain

Κύριοι Ρόλοι:

Alfredo Castro … πάτερ Vidal

Roberto Farias … Sandokan

Antonia Zegers … αδελφή Monica

Marcelo Alonso … πάτερ Garcia

Alejandro Goic … πάτερ Ortega

Jaime Vadell … πάτερ Silva

Alejandro Sieveking … πάτερ Ramirez

Francisco Reyes … πάτερ Alfonso

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Guillermo Calderon, Pablo Larrain, Daniel Villalobos

Παραγωγή: Juan de Dios Larrain, Pablo Larrain

Μουσική: Carlos Cabezas

Φωτογραφία: Sergio Armstrong

Μοντάζ: Sebastian Sepulveda

Σκηνικά: Estefania Larrain

Κοστούμια: Estefania Larrain

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: El Club

Ελληνικός Τίτλος: Η Μυστική Λέσχη

Διεθνής Τίτλος: The Club

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας.
  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βερολίνου. Μέγα βραβείο επιτροπής.
  • Πρώτο βραβείο (Μεγάλο Κοράλλι) στο φεστιβάλ της Αβάνας.
  • Καλύτερη ταινία και 3 ακόμα βραβεία στα Fenix, τα εθνικά βραβεία της Χιλής. Υποψήφιο για ακόμα 4.
  • Επίσημη πρόταση της Χιλής για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 3/11/2015

Τρία χρόνια μετά το υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, No, ο Πάμπλο Λαρέν αφήνει στην άκρη το δραματικό πολιτικό παρελθόν της χώρας του και αλλάζει εντελώς ρώτα, στρέφοντας αυτή τη φορά την κάμερά του σε ευαίσθητα θρησκευτικά μονοπάτια. Η ιστορία θέλει μια ομάδα ιερέων διαφόρων ηλικιών να ζουν κάτω από το άγρυπνο μάτι της αδερφής Μόνικα σε ένα παραλιακό σπίτι. Τις ώρες που δεν προσεύχονται ζητώντας εξιλέωση για τις αμαρτίες τους, εκπαιδεύουν τον σκύλο τους για τον επόμενο αγώνα ταχύτητας. Την ηρεμία τους θα διακόψει ένας ιερέας που καταφθάνει στο σπίτι, φέρνοντας μαζί του το «ενοχλητικό» παρελθόν του. Ένα τραγικό γεγονός θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα, ταράσσοντας τις ισορροπίες μιας άλλοτε ήρεμης κοινότητας.

Η καθολική εκκλησία μπαίνει στο στόχαστρο σ` αυτό το δράμα δωματίου, με τον σκηνοθέτη να την καταγγέλλει ανοιχτά για υποκρισία και διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της δικαιοσύνης, προσαρμοσμένη στους δικούς της κανόνες. Με την υπόθεση να μην ορίζεται χρονικά -μόνο η παρουσία ενός αυτοκινήτου θα μπορούσε να την εντάξει σε ένα λιγότερο αόριστο πλαίσιο- και τη σκοτεινή φωτογραφία να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ασφυξίας, το τελικό αποτέλεσμα λειτουργεί σαν μια αιρετική παραβολή που στόχο έχει να ταράξει τους κύκλους της καθολικής εκκλησίας αναδεικνύοντας τα αγκάθια της. Η μυστική λέσχη λειτουργεί σαν τη μικρογραφία ενός σάπιου οικοδομήματος που βλέπει τα θεμέλιά του να βάλλονται από σκάνδαλα και τα μέλη του ένα προς ένα να καταρρέουν. Με τη ροή να κυλάει αβίαστα και το μαύρο χιούμορ να εμφανίζεται σε απροσδόκητες στιγμές, οδηγούμαστε σε ένα μοναδικό κρεσέντο, απολύτως συγχρονισμένο με τις προθέσεις του δημιουργού που πήρε το ρίσκο να ασχοληθεί με ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Έχοντας για όπλο τα παραδοσιακά «εργαλεία» της εκκλησίας, όπως την ενοχή, την πίστη, την αμαρτία, την τιμωρία ή τη λύτρωση, τα χρησιμοποιεί αντίστροφα για να τα στρέψει σχεδόν χαιρέκακα εναντίον της.

Η «Μυστική Λέσχη» αποδεικνύεται ένα τολμηρό εγχείρημα που προσπαθεί να σπάσει την ομερτά που καλύπτει τα εγκλήματα της καθολικής εκκλησίας, μέσα από μια προφανή αλληγορία που με τις «φωνές» της θα φέρει πολλούς σε άβολη θέση…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.