Όταν ο Λεξ Λούθορ πετυχαίνει να συλλάβει ολόκληρη τη Justice League, ο σκύλος του Σούπερμαν, ο Κρύπτο, δημιουργεί μια νέα δυναμική ομάδα με υπερδυνάμεις, αυτή τη φορά με μέλη κατοικίδιων από καταφύγια ζώων. Το κυνηγόσκυλο Έις που γίνεται υπερδυνατό και άφθαρτο, η γουρουνίτσα Π.Μπ. που μπορεί να γίνει τεράστια, η χελώνα Μέρτον που μπορεί να τρέξει σε απίστευτες ταχύτητες, και ο σκούρος Τσιπ με τις ηλεκτροφόρες δυνάμεις είναι η ομάδα των Σούπερ-Κατοικίδιων και αυτοί που μπορούν μόνο πλέον να φέρουν ξανά ισορροπία. 

Σκηνοθεσία:

Jared Stern

Sam Levine (βοηθητικός)

Κύριοι Ρόλοι:

Dwayne Johnson … Krypto/Bark Kent/Superdog (φωνή)

Kevin Hart … Ace/Bat-Hound (φωνή)

Kate McKinnon … Lulu (φωνή)

John Krasinski … Clark Kent/Superman (φωνή)

Vanessa Bayer … PB (φωνή)

Natasha Lyonne … Merton McSnurtle/Terrific Whatzit (φωνή)

Diego Luna … Chip (φωνή)

Thomas Middleditch … Keith (φωνή)

Ben Schwartz … Mark (φωνή)

Keanu Reeves … Bruce Wayne/Batman (φωνή)

Marc Maron … Lex Luthor (φωνή)

Olivia Wilde … Lois Lane (φωνή)

Jameela Jamil … Diana Prince/Wonder Woman (φωνή)

Jemaine Clement … Arthur Curry/Aquaman (φωνή)

John Early … Barry Allen/The Flash (φωνή)

Dascha Polanco … Jessica Cruz/Green Lantern (φωνή)

Daveed Diggs … Victor Stone/Cyborg (φωνή)

Keith David … Dog-El (φωνή)

Maya Erskine … Mercy Graves (φωνή)

Yvette Nicole Brown … Patty (φωνή)

Alfred Molina … Jor-El (φωνή)

Lena Headey … Lara (φωνή)

Dan Fogler … Carl (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jared Stern, John Whittington

Παραγωγή: Dany Garcia, Hiram Garcia, Patricia Hicks, Dwayne Johnson, Jared Stern

Μουσική: Steve Jablonsky

Μοντάζ: David Egan, Jhoanne Reyes

Σκηνικά: Kim Taylor

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: DC League of Super-Pets
 • Ελληνικός Τίτλος: Η DC Λεγεώνα από τα Σούπερ-Κατοικίδια
 • Εναλλακτικός Τίτλος: DC Super Pets

Σεναριακή Πηγή

 • Σειρά κόμικς (χαρακτήρες): Legion of Super-Pets των Jerry Siegel, Curt Swan.

Παραλειπόμενα

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Τα κατοικίδια των υπερηρώων του κόμικ σύμπαντος της DC έκαναν πρεμιέρα το 1962 στο τεύχος 293 των Adventure Comics, αν και ήδη σχεδόν όλα είχαν εμφανιστεί αυτόνομα και σε παλιότερα τεύχη. Εξαίρεση σε σχέση με την ταινία αποτελεί ο χαρακτήρας της PB που σχεδιάστηκε ειδικά για το φιλμ, ενώ αυτός της Μέρτον ήταν αρσενικός.
 • Ο Κρύπτο, πιο συγκεκριμένα, πρωτοεμφανίστησε στο τεύχος 210 του 1955. Στον κινηματογράφο είχε κάνει δύο κάμεο εμφανίσεις, αμφότερες σε κινούμενο σχέδιο: Superman/Batman: Apocalypse (2010) και Οι Μικροί Τιτάνες Πάνε Σινεμά (2018). Είχε όμως και τη δική του τηλεοπτική σειρά το 2005, με τίτλο Krypto the Superdog, που κράτησε δύο σαιζόν.
 • Το σχέδιο ανέλαβε για λογαριασμό της Warner Animation Group η καναδική εταιρία Animal Logic. Οι δύο εταιρίες είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν για τις ταινίες Lego.
 • Πριν την πρεμιέρα προηγείται η κυκλοφορία του βίντεο-γκέιμ DC League of Super-Pets: The Adventures of Krypto and Ace.
 • Η Fisher-Price είναι υπεύθυνη για τα παιδικά προϊόντα της ταινίας.
 • Μετά από 45 ημέρες από την αμερικανική πρεμιέρα ακολουθεί ενσωμάτωση στο HBO Max. Μια πρεμιέρα που ήταν αρχικά ορισμένη για το 2021, αλλά άλλαξε για χάρη του The Matrix Resurrections.
 • Με μπάτζετ 90 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία είδε τα κέρδη της να φτάνουν στα 207,4.
 • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
 • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Γιάννης Στεφόπουλος (Κρύπτο), Άννα Κουτσαφτίκη (Λούλου), Αποστόλης Ψυχράμης (Έις), Πηνελόπη Σκαλκώτου (Πι-Μπι), Χρήστος Πλαΐνης (Σούπερμαν), Άντρια Ράπτη (Μέρτον), Φώτης Πετρίδης (Τσιπ), Θανάσης Κουρλαμπάς (Μπάτμαν), Λουκάς Φραγκούλης (Λεξ Λούθορ), Έλενα Δελακούρα (Λόις Λέιν), Τζίνη Παπαδοπούλου (Γουόντερ Γούμαν), Δανάη Νικολάτου (Μουστάκια), Κωνσταντίνος Λάγκος, Νίκος Αξιώτης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Φώτης Πετρίδης. Μετάφραση: Νεφέλη Κυριακίδη.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Ο Jac Ross είναι ο ερμηνευτής του ορίτζιναλ κομματιού Count On Me, που ξεχώρισε από το σάουντρακ.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 4/9/2022

Σαν να αιχμαλωτίστηκε προστατεύοντας το πρωτεύον περιουσιακό υλικό της η DC, σε αυτή την προσπάθεια της να βρει απήχηση στον οικογενειακό κινηματογράφο, σε μια ακριβώς αντίθετη -ή ίδια;- λογική όσον αφορά τις προσπάθειες της στον αντίστοιχο R. Παρουσιάζει μεν κάτι που θα ήταν άδικο να αποκαλέσει κανείς έστω και στο ελάχιστο «τσαπατσούλικο», αλλά αναζητεί στο κοινό ακριβώς την ίδια σχέση που έχει ο Σούπερμαν με τον Κρύπτο…

Για να το εξηγήσουμε λίγο καλύτερα αυτό το τελευταίο αποφεύγοντας τις παρεξηγήσεις, τα Σούπερ-Κατοικίδια δεν είναι τίποτα άλλο από την ανήλικη εκδοχή της DC Λεγεώνας, που εξαπλώνει το κινηματογραφικό της σύμπαν ηλικιακά και διαχρονικά. Δεν είναι ικανό να λατρευτεί από τους φαν του εν λόγω σύμπαντος, αλλά είναι ικανότατο να θρέψει μια νέα μελλοντική γενιά τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα ενήλικα ρίσκα που παίρνει η ταινία είναι σχεδόν μηδενικά, ακόμα κι αν ως πρώτο επίπεδο σέβεται απόλυτα εκείνους τους ήρωες που αγαπάνε όλες οι ηλικίες. Μήπως βέβαια αυτό σημαίνει ότι αγαπόντας τους εξαρχής αγγίζουμε μια παιδική πλευρά του εαυτού μας, μακριά από την ωριμότητα ενός ενήλικου κινηματογραφικού θεάματος; Αυτό θα ήταν μια συζήτηση που καλό θα ήταν κάποια στιγμή να ανοίξουν εν είδει εσωτερικού διάλογου οι επονομαζόμενοι φαν, ώστε κι αυτοί να γνωρίζουν πού πατάνε…

Έτσι, ενώ φαινομενικά τίποτα δεν φαίνεται να απαγκιστρώνει τα Σούπερ-Κατοικίδια από το σύμπαν της DC, χιούμορ, δράση και νέοι χαρακτήρες φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά των κινουμένων ταινιών τύπου Μπάτε Σκύλοι Αλέστε. Αλλά και πάλι με περισσότερη έμφαση στην ανήλικη δράση και όχι κάποιο αιχμηρό χιούμορ. Αυτό φαίνεται και στην ελάχιστη ως «εξ απαλών ονύχων» ύπαρξη αυτο-παρωδιακού χαρακτήρα, σαν να θέλουν οι δημιουργοί να ενσωματώσουν ακόμα και το διαβολικό ινδικό χοιρίδιο της ιστορίας στους κακούς της DC… Ο δε Κρύπτο είναι σούπερ-ήρωας με τα όλα του. Πλάθει εδώ ένα κινηματογραφικό origin-story, ικανό να τον μεταφέρει κάποια στιγμή ακόμα και στο ζωντανό σινεμά.

Αλλά κακώς ίσως τα πολυ-λέμε, εφόσον τα παράπονα που εκφράζονται εδώ πετούν περισσότερα βελάκια πάνω στην όλη κουλτούρα των σούπερ-ηρώων πέρα από τον φυσικό τους χώρο (που θα είναι πάντα τα κόμικς), και λιγότερα σε μια ταινία οικογενειακού προσανατολισμού που έχει όλα τα στάνταρ να ικανοποιήσει το ανήλικο κοινό (απαγκιστρώνοντας τη δηλαδή από το γενικότερο ζήτημα). Μιλάμε για αυτά τα στάνταρ που δοκιμάζουν τις αντοχές του κουβούκλιου που εκδίδει τα εισιτήρια, και απλά δεν ακολουθεί παρόμοια πορεία στην κινηματογραφική συνείδηση. Και μόνο που ένας γονιός που έχει χαλάσει έναν μίνι πακτωλό χρημάτων για να δει ό,τι κινείται από σουπερ-ηρωικές ταινίες, μπορεί να κάτσει εδώ να χαζέψει με ευκολία την ανήλικη εκδοχή τους, είναι ένα κατόρθωμα που το ακριβό Χόλιγουντ το εξασφαλίζει αφειδώς. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει αναγνώρισης.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

20 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *