Τίγρης και Δράκος
- Wo Hu Cang Long
- Crouching Tiger, Hidden Dragon
- 2000
- Ταϊβάν
- Μανδαρινικά
- Αισθηματική, Δράσης, Έπος, Εποχής, Περιπέτεια, Πολεμικών Τεχνών, Φαντασίας
- 20 Οκτωβρίου 2000
Ο θρυλικός πολεμιστής Λι Μου Μπάι και η όμορφη πολεμίστρια Γιου Σου Λιέν βασανίζονται από την ανείπωτη κι ανεκπλήρωτη αγάπη. Εκείνος είναι αήττητος, εκείνη είναι η πιο διάσημη γυναίκα πολεμίστρια. Και οι δύο έχουν αγωνιστεί με αυτοθυσία για το δίκαιο του λαού τους. Ο Λι Μου Μπάι εμπιστεύεται στη Γου το αρχαίο σπαθί του, το μυθικό Πράσινο Πεπρωμένο, και της ζητάει να το παραδώσει ως δώρο στον σεβαστό Σερ Τε στο Πεκίνο. Εκείνη δεν θέλει να φύγει χωρίς εκείνον, αλλά δέχεται να το κάνει. Από την άλλη, η νεαρή και πεισματάρα αριστοκράτισσα Ζεν καταφθάνει, ύστερα από πολλά χρόνια παραμονής στις δυτικές επαρχίες, στο επιβλητικό Πεκίνο μαζί με την γκουβερνάντα της. Η εκπληκτική πόλη αποτελεί μια νέα αρένα για κοινωνικές κατακτήσεις, και η μητέρα της Ζεν επιθυμεί να την παντρέψει με έναν πλούσιο άνδρα. Όταν κάποιος κλέβει το σπαθί με τις πανάρχαιες δυνάμεις, η έρευνα της Γου την οδηγεί στα χνάρια της Ζεν.
Σκηνοθεσία:
Ang Lee
Κύριοι Ρόλοι:
Yun-Fat Chow … Li Mu Bai
Michelle Yeoh … Yu Shu Lien
Ziyi Zhang … Jen Yu
Chen Chang … Luo Xiao Hu
Pei-Pei Cheng … Jade Fox
Sihung Lung … Sir Te
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Hui-Ling Wang, James Schamus, Kuo Jung Tsai
Παραγωγή: Li-Kong Hsu, William Kong, Ang Lee
Μουσική: Dun Tan
Φωτογραφία: Peter Pau
Μοντάζ: Tim Squyres
Σκηνικά: Tim Yip
Κοστούμια: Tim Yip
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Wo Hu Cang Long
- Ελληνικός Τίτλος: Τίγρης και Δράκος
- Διεθνής Τίτλος: Crouching Tiger, Hidden Dragon
Άμεσοι Σύνδεσμοι
Σεναριακή Πηγή
- Μυθιστόρημα: Crouching Tiger, Hidden Dragon του Du Lu Wang.
Κύριες Διακρίσεις
- Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Ταϊβάν), μουσικής, φωτογραφίας και σκηνικών. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, διασκευασμένο σενάριο, μοντάζ, κοστούμια και τραγούδι (A Love Before Time).
- Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας και σκηνοθεσίας. Υποψήφιο για μουσική.
- Βραβείο Bafta ξενόγλωσσης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής και κοστουμιών. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, δεύτερο γυναικείο ρόλο (Michelle Yeoh και Ziyi Zhang), σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνικά, ήχο, ειδικά εφέ και μακιγιάζ/κομμώσεις.
- Καλύτερη ταινία στα βραβεία Independent Spirit.
- Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο.
Παραλειπόμενα
- Με συνολικά έσοδα 213 εκατομμύρια δολάρια (έναντι κόστους των 17), έγινε, μεταξύ άλλων, η πλέον επικερδής ξενόγλωσση ταινία στις ΗΠΑ.
- Ο Du Lu Wang έγραψε το μυθιστόρημα κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1930, ως μέρος μια σειράς βιβλίων. Το συγκεκριμένο ήταν το τέταρτο της σειράς, αν και η ταινία δεν το ακολουθάει πιστά.
- Παρότι η πατρίδα της ταινίας είναι η Ταϊβάν, συμμετείχαν στην παραγωγή και η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και οι ΗΠΑ. Τα γυρίσματα, μάλιστα, έγιναν στην Κίνα.
- Μόνο η Zhang Ziyi μιλούσε από καταγωγής μανδαρινικά, με τους υπόλοιπους του καστ να έχουν πρόβλημα με την προφορά τους. Ο Yun-Fat Chow μιλούσε καντονεζικά, η Michelle Yeoh μεγάλωσε με την αγγλική, ενώ ο Chang Chen μιλούσε μεν μανδαρινικά αλλά με την προφορά της Ταϊβάν. Όπως αποκάλυψε ο Yun-Fat Chow, την πρώτη ημέρα χρειάστηκε να πάρουν 28 λήψεις για να βγει η μία σκηνή, λόγω αυτού του θέματος.
- Η Michelle Yeoh δεν εργάστηκε καθόλου επί έναν χρόνο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ώστε να προπονηθεί στις πολεμικές τέχνες και να μάθει μανδαρινικά.
- Η Qi Shu, μια ταϊβανέζα ηθοποιός που εργάζονταν στο Χονγκ Κονγκ, ήταν αυτή που είχε αρχικά τον ρόλο της Ζεν Γου, και πρόλαβε να εργαστεί πάνω σε αυτόν για λίγες βδομάδες. Ο ατζέντης της όμως την απέσυρε για να κάνει ένα διαφημιστικό της Pepsi στην Ιαπωνία. Μετά από αυτό, ο ατζέντης απολύθηκε.
- Ο Jet Li αρνήθηκε τον πρώτο ρόλο για χάρη του Ο Ρωμαίος Πρέπει να Πεθάνει.
- Πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών στην καριέρα του Yun-Fat Chow.
- Για να πειστεί να ξυρίσει το κεφάλι του, ο Yun-Fat Chow χρειάστηκε πρώτα να δει ένα ψηφιακό πρότυπο τού πώς θα φαίνεται.
- Ο Ang Lee επιμελήθηκε προσωπικά τους αγγλικούς υπότιτλους, ώστε αυτοί να ικανοποιήσουν το δυτικό κοινό.
- Για την προώθηση της ταινίας βγήκε βιντεοπαιχνίδι, σειρά κόμικ και μια ταϊβανέζικη τηλεοπτική σειρά βασισμένη στην αντίστοιχη της δεκαετίας του 1930. Αυτή η τελευταία πήρε διανομή και στις ΗΠΑ το 2004 ως New Crouching Tiger, Hidden Dragon.
- Μοναδική ταινία πολεμικών τεχνών που έφτασε στους υποψήφιους για Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Η Coco Lee ερμηνεύει στους τίτλους τέλους το A Love Before Time.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 28/3/2003
Μπορεί να θέτεται μια ιστορική περίοδος σαν χώρος δράσης, αλλά στην πραγματικότητα η ιστορία αντλεί έμπνευση από την τοπική μυθολογία και είναι μια παραμυθένια ρομαντική περιπέτεια. Ο Ang Lee επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια στα πατρικά του εδάφη, και αποδίδει φόρο τιμής σε ένα είδος ταινιών (wuxia) που είναι δημοφιλέστατο στην Άπω Ανατολή, διανθίζοντας το με τις εμπειρίες (και τα εφέ) που αποκόμισε από τη Δύση. Το αποτέλεσμα είναι επικό και πανδαισιακό, με πολεμιστές που αψηφούν τη βαρύτητα, χορογραφημένες σκηνές δράσης και έναν μαγικό υπερρεαλισμό που μαγεύει το μάτι και τις αισθήσεις.
Ο τίτλος Τίγρης και Δράκος είναι μια παραβολή στη διττή έννοια της καρδιάς και του ηρωισμού, όπου τίγρης είναι η απέριττη και από φόβο εκδηλώσιμη δύναμη, ενώ ο δράκος συμβολίζει τη χαλιναγωγημένη πλευρά της. Αυτό αντικαθιστά στη φιλοσοφία των Σαολίν -και του Γιν Γιαν- τις έννοιες καλό-κακό, αφού η συνύπαρξη του ενός μέσα στο άλλο διαφοροποιούνται στην εκδήλωση των ικανοτήτων, ανάλογα με τον βαθμό σοφίας και σύνεσης. Υπάρχει επίσης ένας έντονος φεμινιστικός χαρακτήρας, αφού η δύναμη δεν αρνείται στις γυναίκες τις γνώσεις της, με το πρόσθετο της αδυναμίας του βασικού ήρωα μπροστά στον ανεκπλήρωτο έρωτά του.
Καθόλου παράδοξα, η ταινία μάγεψε ανατολή και δύση, μαζεύοντας τέσσερα Όσκαρ (τα τρία μέσα από τα χέρια του Μονομάχου) και άφησε τις ίδιες εντυπώσεις τόσο στους λάτρεις της δυναμικής περιπέτειας -της μετά Matrix εποχής- όσο και στις ρομαντικές ψυχές που στο Τίγρης και Δράκος αναγνώρισαν ένα ακόμα κλασικό παραμύθι με πρίγκιπες, δράκους και αιχμάλωτες καρδιές.
Βαθμολογία: