Ο Κόστι ζει μια φιλήσυχη ζωή. Τα βράδια, του αρέσει να λέει ιστορίες στον 6χρονο γιο του, ώστε να τον βοηθήσει να κοιμηθεί. Η αγαπημένη του είναι ο Ρομπέν των Δασών. Ο Κόστι εντυπωσιάζεται από την έννοια της υπεράσπισης του καταπιεσμένου. Ένα απόγευμα, ο γείτονας του τον επισκέπτεται απροειδοποίητα και μοιράζεται μαζί του ένα μυστικό: υπάρχει θησαυρός θαμμένος στον κήπο του παππού του. Εάν ο Κόστι μπορέσει να βρει έναν μεταλλικό ανιχνευτή, θα μοιραστούν ό,τι βρεθεί στα δύο. Αρχικά το σκέφτεται, αλλά εντέλει ενδίδει. Οι δύο συνεργοί έχουν ένα σαββατοκύριακο για να βρουν την πολύτιμη λεία. Ο Κόστι το παίρνει θερμά το θέμα, είναι η ευκαιρία να γίνει ένας ήρωας για τον γιο του, και τίποτα δεν τον σταματά.

Σκηνοθεσία:

Corneliu Porumboiu

Κύριοι Ρόλοι:

Toma Cuzin … Costi

Adrian Purcarescu … Adrian

Corneliu Cozmei … Cornel

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Corneliu Porumboiu

Παραγωγή: Marcela Ursu

Φωτογραφία: Tudor Mircea

Μοντάζ: Roxana Szel

Σκηνικά: Mihaela Poenaru

Κοστούμια: Monica Florescu

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Φεστιβάλ.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Comoara

Ελληνικός Τίτλος: Ο Θησαυρός

Διεθνής Τίτλος: The Treasure

Κύριες Διακρίσεις

  • Ειδικό βραβείο για το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών.
  • Υποψήφιο για 5 βραβεία, μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας, στα Gopo, τα εθνικά βραβεία της Ρουμανίας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 5/2/2016

Ο σκηνοθέτης που μας παρέδωσε το «Ήταν ή Δεν Ήταν;» το 2006 και το «Αστυνομία, Ταυτότητα» το 2009, αποσπώντας Χρυσή Κάμερα και βραβείο Label Europa Cinemas για το πρώτο και βραβείο FIPRESCI και βραβείο επιτροπής για το δεύτερο, επέστρεψε τον Μάιο του 2015 στην Κρουαζέτ με μια αδύναμη παρουσία που δεν κρίνεται αντάξια του ταλέντου του.

Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τον Κόστι, έναν άντρα που ζει μια φιλήσυχη ζωή. Τα βράδια, του αρέσει να λέει ιστορίες στον 6χρονο γιο του, για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί. Το αγαπημένο του παραμύθι είναι ο Ρομπέν των Δασών. Ο Κόστι εντυπωσιάζεται από την έννοια της υπεράσπισης του καταπιεσμένου. Ένα απόγευμα, ο γείτονάς του τον επισκέπτεται απροειδοποίητα και μοιράζεται μαζί του ένα μυστικό: υπάρχει ένας θησαυρός θαμμένος στον κήπο του παππού του. Εάν ο Κόστι μπορέσει να βρει έναν μεταλλικό ανιχνευτή, θα μοιραστούν ό,τι βρεθεί στα δύο. Αρχικά το σκέφτεται, αλλά εντέλει ενδίδει. Οι δύο συνεργοί έχουν ένα σαββατοκύριακο για να βρουν την πολύτιμη λεία. Ο Κόστι βλέπει ζεστά το θέμα, αφού αυτή είναι η ευκαιρία που θα του επιτρέψει να γίνει ένας ήρωας για τον γιο του.

Δεν ξέρουμε αν σας αρέσουν τα παραμύθια, αλλά η εν λόγω ταινία ενδείκνυται για όσους προτιμούν τα παιχνίδια, καθώς εύκολα θα τη χαρακτήριζε κανείς ως μια κινηματογραφική φάρσα. Από πολύ νωρίς, οι προθέσεις του Πορουμπόιου δεν γίνονται ξεκάθαρες και η οποιαδήποτε αλληγορία υπονομεύεται, καθώς όσο ο χρόνος προχωράει, η υπομονή του θεατή δοκιμάζεται με τις ατελείωτες σκηνές του εντοπισμού με τον ανιχνευτή, αλλά και του φτυαρίσματος.

Ένα ταξίδι που τελικά απογοητεύει, κυρίως αυτούς που ήλπιζαν ότι το Comoara θα αποδειχτεί σε αληθινό θησαυρό, δικαιώνοντας όχι μόνο έναν εξαιρετικό σκηνοθέτη, αλλά και τον ίδιο τον τίτλο του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

7 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *