Σε μια σκοτεινή ζούγκλα κάπου στην Καραϊβική, ένα νεαρό αγόρι, ο Μάρκο, αποδρά από τον τρομερό μάγο Μάγκα Χαν και τον στρατό του από πιθήκους. Έχει όμως κλέψει και το μαγικό διαμάντι που ικανοποιεί κάθε επιθυμία όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο. Πολύ σύντομα, ο διαβόητος πειρατής Μαυροδόντης μαθαίνει για το διαμάντι, και απλά αποφασίζει να το κάνει δικό του. Μαζί, όμως, κάνει και το λάθος να μπερδέψει τον κάτοχο του, με έναν από τους νεαρούς που έχει στο πλοίο του, τον Πίνκι.

Σκηνοθεσία:

Marit Moum Aune

Rasmus A. Sivertsen

Κύριοι Ρόλοι:

Kyrre Haugen Sydness … καπετάν Sabertooth (φωνή)

Leonard Valestrand Eike … Pinky (φωνή)

Tobias Santelmann … Langemann (φωνή)

Charlotte Frogner … Sirikit (φωνή)

Siri Skjeggedal … Sunniva (φωνή)

Ida Leonora Valestrand Eike … Marco (φωνή)

Bartek Kaminski … Maga Kahn (φωνή)

Jon Oigarden … Baltazar (φωνή)

Trond Fausa … Benjamin (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Karsten Fullu

Παραγωγή: Ove Heiborg, Heidi Palm Sandberg, Eirik Smidesang Slaen

Μουσική: Johannes Ringen

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Kaptein Sabeltann og den Magiske Diamant

Ελληνικός Τίτλος: Ο Πειρατής Μαυροδόντης και το Μαγικό Διαμάντι

Διεθνής Τίτλος: Captain Sabertooth and the Magic Diamond

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Ο Πίνκι και οι Πειρατές (2014)

Σεναριακή Πηγή

  • Χαρακτήρες franchise: Kaptein Sabeltann του Terje Formoe.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
  • Το Kaptein Sabeltann είναι ένα ιδιαίτερα μακρόχρονο franchise από τη Νορβηγία, που δημιουργήθηκε από τον τραγουδιστή, συνθέτη, συγγραφέα και ηθοποιό Terje Formoe, κατά τις αρχές των 1990. Σε αυτό περιλαμβάνονται διηγήματα, θεατρικά, καρτούν, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, όλα με επίκεντρο το παιδικό κοινό. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1994, και πριν από το παρόν φιλμ, υπήρχαν ακόμα πέντε με ζωντανούς χαρακτήρες. Το Μαγικό Διαμάντι προέρχεται κυρίως από το ομώνυμο θεατρικό του 1996.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Αργύρης Παυλίδης (Μαυροδόντης), Μελίνα Κατσακούλη (Μάγκι), Πηνελόπη Σκαλκώτου (Βερόνικα), Αλεξάνδρα Λέρτα, Τζίνη Παπαδοπούλου, Χρήστος Θάνος, Υρώ Λούπη, Σοφία Καψαμπέλη, Γιάννης Τσούτσιας, Στέφανος Γεωργόπουλος, Γιώργος Ματαράγκας, Φώτης Πετρίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Βαγγέλης Ζάπας, Ντίνος Σούτης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Αργύρης Παυλίδης. Μετάφραση: Νατάσα Καψάλη.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 5/7/2020

Η Νορβηγία δεν είναι Σουηδία ή Δανία, αλλά έχει γενικά ένα αξιοσημείωτο σινεμά. Όπως όμως και πολλές άλλες χώρες στα κυβικά της, πρέπει ακόμα να δουλέψει πολύ πάνω στο εμπορικό της κινηματογραφικό προϊόν (κινούμενο ή ζωντανό). Μπορεί να καταλαβαίνεις άμεσα ότι δεν βλέπεις κάτι χολιγουντιανό, είναι παρά ταύτα κάτι που «όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει Χόλιγουντ κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν». Γενικά μια τέτοια τακτική έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη από τα μέσα περίπου των 1990, και δεν ξέρω αν θεωρούν ότι τους έχει αποδώσει τα προσδόκιμα (ως παγκόσμια διανομή ναι, έχει δουλέψει, αλλά…). Το σίγουρο είναι πως το εμπορικό σινεμά της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει κάποια στιγμή τελείως την ταυτότητα του.

Επί του προκείμενου, αν και δεν θέλει πολλά-πολλά για να αναλυθεί, έχουμε ένα στάνταρ κινούμενο σχέδιο που έχουμε συνηθίσει κυρίως στην Ευρώπη (πλην ανατολικών χωρών), όπου το ψηφιακό είναι μεν άρτιο, αλλά επιμένει σε αυτά τα στρογγυλεμένα πρόσωπα, που παραπέμπουν σε παιδικά ερεθίσματα (καθιερωμένο με τη λογική ότι οι αιχμές θα ήταν επικίνδυνες -επί του πρακτέου αλλά και ψυχολογικά- για τα παιδιά). Έτσι όμως έχεις πετάξει έξω τους συνοδούς των παιδιών, και έχεις μειώσει αισθητά την πιθανότητα να βγάλει κάτι ποιοτικό το σχέδιο, ή να εκμεταλλευτεί την τυχόν ύπαρξη ενός καλού σεναρίου. Ήδη, λοιπόν, έχουμε πέσει κάμποσους πόντους…

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα δεν είναι τα χείριστα. Έχουμε τον χρυσό συνδυασμό δράση-φαντασία-χιούμορ, και σε κανένα από αυτά τα τρία η ταινία των Aune, Sivertsen δεν ακυρώνεται. Η πλοκή κυλάει σχετικά ευχάριστα, οι ήρωες δεν βγάζουν κάτι που θα σε εκνεύριζε, και γενικά κάτι μου λέει πως οι μικροί τουλάχιστον φίλοι θα περάσουν μια χαρούλα.

Παρότι μέρος μεγάλης και πολυποίκιλης σειράς με βιβλία, καρτούν, ταινίες και θεατρικά, φανερώνει τη συνολικά μικρή δυναμική του franchise, μα ένα «χάι-χο» θα στο βγάλει! Είτε είσαι στην κατάλληλη ηλικία, είτε απλά έχεις δει με τα παιδιά σου κάμποσα χειρότερα, κι αυτό σου φαντάζει για «ύψος»…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.