
Μια γυναίκα που πάσχει από μια μυστηριώδη ασθένεια αναγκάζεται να αναλάβει δράση, όταν μια ομάδα τρομοκρατών επιχειρεί να καταλάβει το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής νυχτερινής πτήσης. Για να προστατέψει τον γιο της, θα πρέπει να αποκαλύψει ένα σκοτεινό μυστικό και να εξαπολύσει το βαμπίρ που αγωνιζόταν να κρύψει.
Σκηνοθεσία:
Peter Thorwarth
Κύριοι Ρόλοι:
Peri Baumeister … Nadja
Carl Anton Koch … Elias
Kais Setti … Farid
Alexander Scheer … Robert/Eightball
Graham McTavish … συνταγματάρχης Alan Drummond
Roland Moller … Karl
Dominic Purcell … Berg
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Peter Thorwarth, Stefan Holtz
Παραγωγή: Christian Becker, Benjamin Munz
Μουσική: Dascha Dauenhauer
Φωτογραφία: Yoshi Heimrath
Μοντάζ: Knut Hake
Σκηνικά: Uwe Stanik
Κοστούμια: Dvorakova Terezie
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Blood Red Sky
- Ελληνικός Τίτλος: Ματωμένος Ουρανός
- Εναλλακτικός Τίτλος: Transatlantic 473
Παραλειπόμενα
- Τα γυρίσματα στην Πράγα είχαν προσωρινά διακοπεί, όταν ένα μέλος του συνεργείου βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.
- Πρώτη αγγλόφωνη σκηνοθεσία για τον γερμανό Peter Thorwarth, αν και ακούγονται και γερμανικά επί της ταινίας.
- Το Netflix διέθεσε αποκλειστικά την ταινία μέσα από την πλατφόρμα του.
Κριτικός: Νίκος Ρέντζος
Έκδοση Κειμένου: 9/8/2021
Ο μικρός Ελίας τριγυρνά με τις βαλίτσες του μέσα στο αεροδρόμιο. Κάνει τσεκ-ιν μόνος του και ειδοποιεί τη μητέρα του, Νάντια, να έρθει από το ξενοδοχείο. Η Νάντια φοράει την περούκα της, και αφού επικοινωνεί με το ιατρικό κέντρο στην Αμερική που θα ξεκινήσει τις θεραπείες της για την άγνωστη ασθένεια που την ταλαιπωρεί, συναντά τον γιο της στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου. Η επιβίβαση δεν αργεί και σύντομα το αεροπλάνο απογειώνεται από τη Γερμανία με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μια αεροπειρατεία όμως ανατρέπει την κατάσταση, και παρότι κανείς δεν το περιμένει, η Νάντια είναι αυτή που μπορεί να σώσει τους επιβάτες, χάρη στην “ασθένειά” της. Δεν είναι όμως δύσκολο ο σωτήρας να μετατραπεί σε δήμιο.
Την ταινία Ματωμένος Ουρανός υπογράφει ο γερμανός δημιουργός Πίτερ Τόρβαρθ, ο οποίος απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω μελετώντας σελίδες στο διαδίκτυο, χαίρει κάποιας εκτίμησης στη χώρα του. Εκτός από συν-σεναριογράφος στην ταινία Το Κύμα, έχει σκηνοθετήσει και γράψει μερικές επιτυχημένες κωμικές περιπέτειες. Εδώ δοκιμάζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος, αφήνοντας βέβαια κάποια κωμικά στοιχεία εδώ κι εκεί. Φυσικά υπάρχει και δράση, που φαίνεται ότι ο Τόρβαρθ ξέρει να χειριστεί, και κάποιες στιγμές τρόμου, καθώς μιλάμε στην ουσία για μια ταινία με βαμπίρ, που αρχίζουν να εξαπλώνονται μέσα σε ένα αεροπλάνο.
Φυσικά όλο το σκηνικό δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά κι εδώ γίνεται αξιοπρεπής δουλειά, χωρίς ωστόσο να έχουμε κάτι που θα μνημονεύσεις μετά από λίγο καιρό. Υπάρχουν μερικές σκηνές δράσης αρκετά καλογυρισμένες, και υπάρχει στον πυρήνα της ταινίας η σχέση μητέρας-παιδιού, της μητέρας που προσπαθεί να προστατεύσει μέχρι τέλους το μονάκριβο παιδί της, ακόμα κι αν η ίδια χρειαστεί να θυσιαστεί. Εδώ έχουμε την καρδιά της ταινίας, και τις ερμηνείες των Πέρι Μπαουμάιστερ και του πιτσιρικά Καρλ Άντον Κοχ που υποστηρίζουν πλήρως τη σχέση τους, ακόμα και στο υπερβολικό φινάλε.
Από το υπόλοιπο επιτελείο των ηθοποιών ξεχωρίζει εύκολα ο Αλεξάντερ Σίιρ, που υποδύεται τον ψυχάκια, σαδιστή αεροπειρατή, ενώ ένα κλικ πάνω από τους υπόλοιπους είναι και ο Κάις Σέτι, στο ρόλο του Φαρίντ. Ο Ντόμινικ Πάρσελ εμφανίζεται κυρίως σαν “κράχτης” καθώς είναι ο πιο αναγνωρίσιμος ηθοποιός μαζί με τον σκωτσέζο Γκράχαμ ΜακΤάβις, που έχει τον μικρό ρόλο του συνταγματάρχη Άλαν Ντράμοντ.
Γενικά, το Blood Red Sky είναι μια από τις “οκ” ταινίες παραγωγής του Netflix.Έχει θεματάκια προφανώς, κυρίως στο σενάριό του και λιγάκι στη ροή, αλλά εντέλει δεν μπορώ να πω ότι τα αρνητικά σημεία υπερέχουν των θετικών. Μια ταινία λοιπόν που μπορείς να προτείνεις με μια σχετική ασφάλεια στους φίλους των ταινιών τρόμου και δράσης.
Βαθμολογία: