Επικρατεί χάος όταν λόγω ενός παγκόσμιου φαινομένου διακόπτονται όλες οι ηλεκτρονικές συνδέσεις, και η ανθρωπότητα χάνει τη δυνατότητά της να κοιμάται. Αλλά η Τζιλ, πρώην μέλος του στρατού με προβληματικό παρελθόν, μπορεί να κρατά το κλειδί για τη θεραπεία μέσα από την ίδια της την κόρη.

Σκηνοθεσία:

Mark Raso

Κύριοι Ρόλοι:

Gina Rodriguez … Jill Adams

Ariana Greenblatt … Matilda Adams

Lucius Hoyos … Noah

Jennifer Jason Leigh … Δρ Murphy

Barry Pepper … Pastor

Finn Jones … Brian

Shamier Anderson … Dodge

Frances Fisher … Doris

Gil Bellows … Δρ Katz

Sebastian Pigott … Clarence

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Joseph Raso, Mark Raso

Στόρι: Gregory Poirier

Παραγωγή: Paul Schiff

Μουσική: Antonio Pinto

Φωτογραφία: Alan Poon

Μοντάζ: Michele Conroy

Σκηνικά: Andrew M. Stearn

Κοστούμια: Michelle Lyte

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Αρνητική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Awake
  • Ελληνικός Τίτλος: Αφύπνιση

Παραλειπόμενα

  • Το Netflix είχε εξασφαλίσει εξαρχής την παγκόσμια διανομή της ταινίας.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 12/6/2021

Η Τζιλ, πρώην πεζοναύτης και νυν φρουρός ασφαλείας σε κέντρο ερευνών, παλεύει να σταθεί στα πόδια της, μετά τον θάνατο του συζύγου της, και να φτιάξει τη ζωή με τα παιδιά της. Τελειώνοντας τη βάρδια της, παίρνει τα παιδιά από την πεθερά της, αλλά στον δρόμο της επιστροφής θα συγκρουστεί με ένα επερχόμενο όχημα. Το αυτοκίνητο θα πέσει σε μια λίμνη, οι επιβάτες θα βγουν, αλλά τη μικρή της κόρη σώζει ένας αστυνομικός χρησιμοποιώντας τεχνητή αναπνοή. Ο αστυνομικός τούς ενημερώνει ότι κάτι περίεργο έχει συμβεί και δεν υπάρχει πια ρεύμα σε ολόκληρη την πόλη. Δεν είναι όμως μόνο η πόλη που έχει πρόβλημα. Είναι ολόκληρος ο κόσμος. Και το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Το αξιοπερίεργο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί. Κατά περίεργο τρόπο, ολόκληρη η ανθρωπότητα δεν μπορεί να κλείσει μάτι. Εκτός από την κόρη της Τζιλ και μια ηλικιωμένη κυρία. Αυτοί οι δύο άνθρωποι φαίνεται να κρύβουν τη λύση στο πρόβλημα.

Κρίμα γιατί το Awake θα μπορούσε να είναι κάτι αρκετά καλό. Φαίνεται ενδιαφέρον αρχικά, και κινεί την περιέργεια στους φίλους της επιστημονικής φαντασίας και του μυστηρίου, αλλά η εκτέλεση πάσχει και δεν λυτρώνεται ούτε με την τελική σκηνή, μια σκηνή πάνω στην οποία φαίνεται να ποντάρουν όλα τους τα χρήματα οι δημιουργοί. Είναι μια αλληγορία για τον θάνατο, τη μεταθανάτια ζωή, για τις δεύτερες ευκαιρίες ή είναι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας που επιχειρεί σχόλια πάνω σε ηθικά και θρησκευτικά θέματα; Όπως και να τη διαβάσεις, πάντως, στο τέλος δεν νιώθεις ότι είδες κάτι ολοκληρωμένο.

Έχει την καλή ερμηνεία της Τζίνα Ροντρίγκεζ, αλλά βγάζει προβλήματα το σενάριο και η εξέλιξη της πλοκής. Στήνεται μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό για μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο μέσα σε περίπου δύο με τρεις ημέρες, χρόνος που δεν μοιάζει αρκετός για να χάσουν τα λογικά τους όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη, αλλά “πρέπει” με κάποιον τρόπο να μιμηθεί το επιτυχημένο A Quiet Place απ’ ό,τι φαίνεται και να στηθεί ένα σκηνικό που να το θυμίζει αρκετά.

Μάλλον το Netflix αναζητά το επόμενο Bird Box αλλά δεν το βρίσκει. Θα μπορούσε να έχει κάτι εδώ, όμως διακρίνεται μια προχειρότητα στην παραγωγή, πέρα από το προβληματικό σενάριο, που ρίχνει το Awake ακόμα πιο χαμηλά.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.