Έπειτα από μια πτώση κατά τη συγκομιδή του γκι, ο δρυΐδης Πανοραμίξ αποφασίζει πως είναι καιρός να εξασφαλίσει το μέλλον του χωριού. Μαζί με τον Αστερίξ και τον Οβελίξ ξεκινά ένα ταξίδι στον γαλατικό κόσμο, αναζητώντας έναν νεαρό, ταλαντούχο δρυΐδη, για να του μεταδώσει το μυστικό του μαγικού ζωμού.

Σκηνοθεσία:

Alexandre Astier

Louis Clichy

Κύριοι Ρόλοι:

Bernard Alane … Panoramix (φωνή)

Christian Clavier … Asterix (φωνή)

Guillaume Briat … Obelix (φωνή)

Levanah Solomon … Pectine (φωνή)

Lana Ropion … Alcaline (φωνή)

Max Brunner … Minix (φωνή)

Ethan Astier … Loustix (φωνή)

Daniel Mesguich … Sulfurix (φωνή)

Francois Morel … Ordralfabetix (φωνή)

Philippe Morier-Genoud … Cesar (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Alexandre Astier, Louis Clichy

Παραγωγή: Philippe Bony

Μουσική: Philippe Rombi

Μοντάζ: Bertrand Maillard

Σκηνικά: Alexandre de Broca

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Asterix: Le Secret de la Potion Magique
 • Ελληνικός Τίτλος: Αστερίξ: Το Μυστικό του Μαγικού Ζωμού
 • Διεθνής Τίτλος: Asterix: The Secret of the Magic Potion

Άμεσοι Σύνδεσμοι

 • Ο Αστερίξ Επιτίθεται Εναντίον των Βαρβάρων (1967)
 • Αστερίξ και Κλεοπάτρα (1968)
 • Ο Αστερίξ και τα Τρελά Κατορθώματα του (1976)
 • Ο Αστερίξ Λεγεωνάριος Μονομάχος (1985)
 • Ο Αστερίξ στη Χώρα των Βρετανών (1986)
 • Ο Αστερίξ στη Μεγάλη Μάχη (1989)
 • Αστερίξ και οι Ινδιάνοι (1994)
 • Ο Αστερίξ και οι Βίκινγκς (2006)
 • Asterix: Η Κατοικία των Θεών (2014)

Σεναριακή Πηγή

 • Σειρά κόμικς (χαρακτήρες): Asterix των Rene Goscinny, Albert Uderzo.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων στα Cesar.

Παραλειπόμενα

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Δεύτερο Αστερίξ στη μεγάλη οθόνη που δεν βασίζεται συγκεκριμένα σε κάποιο κόμικ. Το πρώτο ήταν το Ο Αστερίξ και τα Τρελά Κατορθώματα του (1976).
 • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Γιάννης Υφαντής (Αστερίξ), Βασίλης Μήλιος (Οβελίξ), Κώστας Δαρλάσης (Πανοραμίξ), Νίκος Νίκας (Διαβολίξ), Τηλέμαχος Κρεβάικας (Μαζεστίξ/Κακοφωνίξ), Ανδρέας Ευαγγελάτος (Αλφαβητίξ), Νίκος Ιωαννίδης (Αυτοματίξ), Άντρια Ράπτη (Μπονεμίνα), Γιάννος Κοιλάκος (Ζωηρίξ), Πέγκυ Μανωλά (Μηλίνα), Τάσος Κωστής (Ατμοσφαιρίξ), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Φαντασμαγορίξ), Γιάννης Παπαστάθης (Τελεφερίξ), Χρήστος Συριώτης (Τομκρούζ), Θάνος Παρασκευόπουλος (Λαδοξιδίξ), Ντίνος Σούτης (Βιτροκεραμίξ), Γιώργος Σκουφής (Ωλενάκιους), Σοφία Τσάκα (Γιελοουσαμπμαρίνα), Τόνια Σωτηροπούλου (Κα Μαθουσαλίξ), Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (Καίσαρας). Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Τσάκα. Μετάφραση: Σοφία Τσάκα (διάλογοι), Γιώργος Λυκούδης (ονόματα).

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 19/7/2019

Παρότι η σειρά κόμικ των Goscinny, Uderzo είναι ως έναν βαθμό ανεξάντλητη, ήταν φυσιολογικό κάποια στιγμή να χρειάζεται εκ νέου ο συγκεκριμένος πειραματισμός ενός ορίτζιναλ σεναρίου (το πρώτο πείραμα άλλωστε του 1976 ήταν απόλυτα πετυχημένο). Δίνει μια οντότητα διαφορετική στον κινηματογραφικό Αστερίξ, και θα μπορούσε πιο μελλοντικά να τον διαχωρίσει από τις πολλές άμεσες συγκρίσεις με τον χάρτινο συγγενή του.

Αν πέτυχε αυτό το δεύτερο πείραμα; Και ναι, και όχι. Σίγουρα δεν έχουμε το πλέον εμπνευσμένο στόρι που θα θέλαμε, και σίγουρα αυτό ποντάρει πάνω στην ελαφρότητα που εκλαμβάνουμε συνήθως ένα κινούμενο σχέδιο σε σχέση με μια ζωντανή ταινία. Η γενική ιδέα δεν είναι τόσο δα δύσκολη σε σύλληψη, αλλά και επιμέρους απλά συνωστίζονται τα αγαπημένα θέματα του κόμικ, περισσότερο ως φόρος τιμής, παρά εν είδει ουσιαστικής λειτουργικότητας. Παρόλα αυτά, χιούμορ υπάρχει, και δεν είναι μακριά από αυτό που μας έχει συνηθίσει ο «κοντός στο μάτι, μεγάλος στην μπουνιά» Γαλάτης, και δεν χάνεται πουθενά το γενικό ύφος που τον έχει κάνει αγαπητό.

Ως μείον πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ δεν χάνει τον οικογενειακό του χαρακτήρα, ρισκάρει σε κάμποσα σημεία να «τρομάξει» τους μικρούς φίλους, ενώ ως συν ότι στο φινάλε κάνει μια μοντέρνα υπέρβαση προς την «τερατο-μανία» των τελευταίων χρόνων, υπέρβαση που δεν είχαμε δει ποτέ από το συγκεκριμένο κόμικ, δίχως να χάνει τη ροή του. Ευχάριστο και το «συνονθύλευμα» από ένα κάρο χαρακτήρες, ακόμα κι αν ο καθένας παίρνει ελάχιστο χρόνο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *