Με προορισμό έναν απομακρυσμένο πλανήτη σε ένα μακρινό σημείο του γαλαξία, το πλήρωμα του αποικιακού πλοίου Covenant νομίζει ότι ανακαλύπτει έναν αχαρτογράφητο παράδεισο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σκοτεινό, επικίνδυνο κόσμο. Ο μόνος κάτοικος αυτού είναι ο «συνθετικός» Ντέιβιντ, επιζών της καταδικασμένης αποστολής Προμηθέας.

Σκηνοθεσία:

Ridley Scott

Κύριοι Ρόλοι:

Michael Fassbender … David 8/Walter One

Katherine Waterston … Janet Daniels

Billy Crudup … Chris Oram

Danny McBride … Tennessee Faris

Demian Bichir … Carl Lope

Carmen Ejogo … Karine Oram

Jussie Smollett … Ricks

Callie Hernandez … Upworth

Amy Seimetz … Maggie Faris

James Franco … Jacob Branson

Guy Pearce … Peter Weyland

Noomi Rapace … Δρ Elizabeth Shaw

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: John Logan, Dante Harper

Στόρι: Jack Paglen, Michael Green

Παραγωγή: David Giler, Walter Hill, Mark Huffam, Michael Schaefer, Ridley Scott

Μουσική: Jed Kurzel

Φωτογραφία: Dariusz Wolski

Μοντάζ: Pietro Scalia

Σκηνικά: Chris Seagers

Κοστούμια: Janty Yates

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Alien: Covenant
  • Ελληνικός Τίτλος: Alien: Covenant
  • Εναλλακτικός Τίτλος: Prometheus 2 [ανεπίσημος]

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

Παραλειπόμενα

  • Σίκουελ του Προμηθέα (2012) και δεύτερο στην πρίκουελ εκδοχή του franchise των Άλιεν (έκτο συνολικά). Η αρχική πρόθεση του Ridley Scott ήταν μια νέα τριλογία, που οδηγούσε στο πρώτο Άλιεν του 1979. Αλλά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι θα υπάρξει τετραλογία.
  • Οι πρώτες δηλώσεις έγιναν τον Μάρτη του 2012, ερχόμενες όμως με μια αμφιβολία από τους δημιουργούς για το εάν πρόκειται να υπάρξει αυτό το σίκουελ. Το πράσινο φως δόθηκε σχεδόν αμέσως την πρεμιέρα του Προμηθέα, την 1η Αυγούστου του 2012, με πρώτη πιθανή έξοδο στις αίθουσες το 2014. Τον Οκτώβριο του 2013, ο Ridley Scott επιβεβαίωσε πως το σενάριο ήταν έτοιμο, αλλά μετά από λίγους μήνες ξεκίνησε επανεγγραφή. Έτσι, από το 2014 το φιλμ πήγε στις 4 Μαρτίου του 2016. Το 2015, η ταινία πήρε τίτλο, ως Alien: Paradise Lost (ο τίτλος δόθηκε εσπευσμένα για να λυθεί κάθε παρερμηνεία ότι αυτή η σειρά δεν έχει σχέση με τα Άλιεν), με τον τελικό τίτλο να οριστικοποιείται τον Φεβρουάριο του 2016, καθώς το συνεργείο έκανε τα γυρίσματα στην Αυστραλία. Τα περισσότερα γυρίσματα έγιναν όμως στη Νέα Ζηλανδία.
  • Για τον πρώτο γυναικείο ρόλο, πρώτη υποψήφια ήταν η Rebecca Ferguson.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Αρχικός συνθέτης ήταν ο Harry Gregson-Williams, αλλά δεν έβγαινε ο προγραμματισμός του.

Κριτικός:  Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 25/11/2017

Τι κρίμα… Αυτό είναι το εν κατακλείδι για έναν πιστό λάτρη του κινηματογραφικού φαινομένου «Alien», και όλα τα άλλα μπορείς να τα πεις και περιττά. Παρότι δεν ήταν το μεγάλο φιλμ, ο «Προμηθέας» άφησε εκείνες τις υποσχέσεις που έδωσαν έναν λόγο να πιστέψει κανείς ότι η σειρά δεν έχει λάβει ουσιαστικά τέλος από το 1992. Οι υποσχέσεις αυτές, και μάλιστα δια χειρός του αρχικού δημιουργού Ridley Scott, αφορούσαν όχι ότι απαραίτητα θα δούμε ξανά κάτι αντίστοιχο με την ορίτζιναλ ταινία του 1979, αλλά ότι θα μαθαίναμε αληθινά ενδιαφέροντα πράγματα για την προέλευση των δολοφονικών πλασμάτων, μαζί και κάποια ιντριγκαδόρα εκδοχή περί της προέλευσης και της φύσης του ανθρώπινου είδους. Δεν γνωρίζω αν τουλάχιστον το δεύτερο κομμάτι από αυτά έχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη να μας δώσει στη συνέχεια του franchise, αλλά το πρώτο που απαντήθηκε ήδη «κάηκε». Επί λογικής βάσης, η όλη αποκάλυψη δεν είναι ατυχής, απλά μένει μετέωρη, δίχως κανέναν φιλοσοφικό στοχασμό να τη συνοδεύει. Σαν να αποζητάς μια ζωή την ταυτότητα της αληθινής σου μητέρας, και να μαθαίνεις ότι είναι μια αδιάφορη γυναίκα, δίχως όρεξη να σε δει στα μάτια της…

Αντί λοιπόν όλων αυτών των όμορφων συναισθημάτων που ευελπιστούσαμε να πάρουμε από το δεύτερο κεφάλαιο της πρίκουελ αναγέννησης του μύθου, παίρνουμε μία ακόμα περιπέτεια δράσης, μερικούς ακόμα σχεδιασμούς άλιεν, και τόσες αυτοαναφορές και πάσης φύσης τρίβια δίχως εξυπηρέτηση επί της νοηματικής του έργου, που καταντούν το αποτέλεσμα τουλάχιστον κοινότυπο. Ξερά-κοφτά, είμαστε στην ποιότητα των δύο ταινιών, εκείνων όπου τα άλιεν συναντήθηκαν με τους Κυνηγούς. Ναι, ωραία εφέ, καλή φωτογραφία, πλάι όμως σε ανούσιες ερμηνείες (πώς να τα κατάφερναν αφού δεν υπάρχουν γεροί χαρακτήρες;), κλισέ καταστάσεις και ελλιπές χτίσιμο αγωνίας.

Πώς θα τα συμμαζέψει όλα αυτά ένας μόνιμα ντεφορμέ εδώ και δύο δεκαετίες Scott στο τρίτο μέρος, κανείς δεν ξέρει. Το θέμα είναι ότι η απογοήτευση είναι τέτοια, που απορώ αν κανείς αληθινά πιστεύει ότι θα προσπαθήσει καν…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

14 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.