31 χρόνια μετά, 2019. Οι προετοιμασίες για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες θυμίζουν τις περασμένες μέρες δόξας του Νέου Τόκιο, αυτής της μεγαλούπολης που χτίστηκε στον κόλπο του Τόκιο. Ο Κανέντα, ο αρχηγός της συμμορίας μηχανόβιων Κάψουλες, έχει σπείρει τον όλεθρο με τη μοτοσικλέτα του στους ερημικούς δρόμους του Νέου Τόκιο. Ένα βράδυ, ένα από τα μέλη της συμμορίας του, ο Τέτσουο, πέφτει πάνω σε κάποιον που είναι μέρος ενός κυβερνητικού πειράματος. Μπροστά στα μάτια του Κανέντα και της συμμορίας του, ο Τέτσουο και το περίεργο αγόρι οδηγούνται στο στρατιωτικό εργαστήριο. Για να σώσει τον Τέτσουο, ο Κανέντα επιχειρεί να εισβάλει στη στρατιωτική εγκατάσταση, αλλά εκεί συναντά τον Τέτσουο που έχει ξυπνήσει έχοντας αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, ένα από τα μέλη του πειράματος στο ειδικό «Δωμάτιο Βρεφών» του εργαστηρίου, προβλέπει την αφύπνιση του κρατικού μυστικού «Ακίρα». Για να ανακαλύψει περισσότερα για τις δυνάμεις που μόλις απέκτησε, ο Τέτσουο ταξιδεύει βαθιά στο υπέδαφος, όπου ο Ακίρα κοιμάται αδρανής.

Σκηνοθεσία:

Katsuhiro Otomo

Κύριοι Ρόλοι:

Mitsuo Iwata … Shotaro Kaneda (φωνή)

Nozomu Sasaki … Tetsuo Shima (φωνή)

Mami Koyama … Kei (φωνή)

Tessho Genda … Ryusaku ‘Ryu’ (φωνή)

Taro Ishida … συνταγματάρχης Shikishima (φωνή)

Mizuho Suzuki … Δρ Onishi (φωνή)

Hiroshi Otake … Nezu (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Katsuhiro Otomo, Izo Hashimoto

Παραγωγή: Shunzo Kato, Ryohei Suzuki

Μουσική: Shoji Yamashiro

Φωτογραφία: Katsuji Misawa

Μοντάζ: Takeshi Seyama

Σκηνικά: Kazuo Ebisawa, Yuji Ikehata, Hiroshi Ono

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Akira
  • Ελληνικός Τίτλος: Ακίρα

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά κόμικς: Akira του Katsuhiro Otomo.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Παραδοσιακό Σχέδιο (άνιμε)
  • Βασισμένο στην ομώνυμη μάνγκα σειρά (1982-1990), έγραψε ιστορία ως το πλέον επιδραστικό άνιμε όλων, ως ταινία κλειδί για το cyberpunk, ως επιτομή του ενήλικου κινουμένου σχεδίου, αλλά και γενικότερα του είδους της επιστημονικής φαντασίας (με πολλά και τρανταχτά παραδείγματα). Παρότι ο μέσος όρος κριτικής του κυμαίνεται σε απλά θετικά όρια, η έντονη cult φήμη που το συνοδεύει συνδυάζεται με κριτικές που το θέλουν να είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. Η παρουσία του στις αίθουσες ήτα αρκετή επίσης για να δημιουργηθεί ένα κύμα ταινιών άνιμε στην υπηρεσία του cyberpunk, μαζί με παρόμοια επέλαση στους χώρους των μάνγκα, της μουσικής, της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών.
  • Ο Katsuhiro Otomo δεν είχε καν κατά νου μεταφορά του κόμικ του στη μεγάλη οθόνη, αλλά η πρόταση ήρθε μοιραία. Συμφώνησε μόνο με την προϋπόθεση να έχει τον απόλυτο δημιουργικό έλεγχο, έχοντας ήδη κακή εμπειρία από μια ταινία του 1983. Μαζί συστήθηκε η Akira Committee, όπου στην ουσία ήταν η συμμαχία διάφορων εταιριών που θα χρηματοδοτούσαν κάτι τόσο ακριβό για τα στάνταρ της χώρας. Συγκεντρώθηκε έτσι ένα ποσό ισοδύναμο με 5,7 εκατομμύρια δολάρια, με την Toho να αναλαμβάνει τη διανομή του. Τα παγκόσμια έσοδα άγγιξαν με τις επαναπροβολές του τα 49 εκ. δολάρια, αλλά τα πιο πολλά εισπράχτηκαν από το Home Cinema, μιλώντας για ένα νούμερο κοντά στα 80.
  • Οι διάλογοι γράφτηκαν πριν η ταινία μπει σε παραγωγή, με τους ηθοποιούς να βοηθιούνται μέσω animatics εικόνων για τη φωνητική ερμηνεία τους.
  • 160 χιλιάδες σχέδια δημιουργήθηκαν για αυτή την τόσο απαιτητική σε κίνηση εικόνα, ενώ σε κάποια σημεία έγινε χρήση CGI.
  • Από το 2002, η Warner Bros. αναφέρονταν σε μια ζωντανή διασκευή του φιλμ, αλλά ενώ ενεπλάκησαν διαδοχικά σε αυτήν 5 σκηνοθέτες και 10 σεναριογράφοι, τίποτα δεν προχωρούσε. Το 2017 διαφαίνονταν ότι ο Taika Waititi θα ήταν ο τελικός σκηνοθέτης, αλλά και πάλι η Warner Bros. άλλαξε τα σχέδια της, με τον Waititi να στρέφεται στις ταινίες του Θορ.
  • Η χώρα μας άργησε υπερβολικά να θεωρήσει εμπορικό ως προϊόν το άνιμε, με συνέπεια η συγκεκριμένη ταινία να παίρνει για πρώτη φορά διανομή σε αίθουσες το 2023, με την ευκαιρία της παγκόσμιας επανέκδοσης για την 35η επέτειο της.

Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *