Συντάκτης: Σπύρος Δούκας

Μετά το εξαιρετικό “Κορίτσι”, που ακολουθούσε ένα νεαρό αγόρι και τις επίπονες σωματικές και ψυχικές διεργασίες του προς την αλλαγή φύλου, ο Lukas Dhont, στη δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά του, επιστρέφει με μια λεπτή, όσο και πολυεπίπεδη μελέτη πάνω στην ανδρική εφηβεία και την πορεία προς την ενηλικίωση, υπό το πρίσμα μιας αδελφικής φιλίας.

Το εγχείρημα είναι προσωπικό, εμπνευσμένο από αληθινά βιώματα, στοιχείο έκδηλο σε κάθε πλάνο. Το έργο βρίθει από αισθαντικές εικόνες που παραπέμπουν σε παιδικές μνήμες, πλούσιες σε χρώματα και ποικίλες υφές, που εκφράζουν συναισθήματα με περίσσεια οπτική ευρηματικότητα. Οι εικόνες αυτές πλαισιώνουν δύο άκρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες που μελετώνται συνδετικά, πάντα ο ένας σε συνάρτηση με τον άλλο. Η παιδική φιλία που τους συνδέει ενέχει κάτι πεντακάθαρο και αγνό, και βιώνεται με μια αυθεντικότητα που αποτυπώνεται στην κινησιολογία, τα βλέμματα, αλλά και σε κάθε λεπτομέρεια των σωματικών αλληλεπιδράσεων των δυο αγοριών. Καθόλου τυχαία, η χημεία τους παραπέμπει σε έναν αγνό ερωτισμό. Είναι μια πρώιμη, ασυνείδητη όσο και αμόλυντη μορφή ερωτισμού, σε μια ηλικία που η έννοια του έρωτα δεν έχει εισέλθει ακόμα στο συνειδητό.

Ύστερα επέρχεται το τραύμα της απώλειας, που σηματοδοτεί την πορεία προς την ενηλικίωση, τη συνειδητότητα και την ανακάλυψη του «εγώ». Ο χαμός του ενός φίλου είναι σαν μια βίαιη αποκοπή του «όλου», που πρέπει να μάθει να ζει ως «μισό», και μέσα από μια επίπονη διαδικασία πένθους, σταδιακά να ξαναγίνει «όλο». Η διαδικασία αυτή πολύ σωστά παραλληλίζεται με εκείνη της ενηλικίωσης. Ο Dhont την αποτυπώνει με απόλυτη φυσικότητα, τόσο μέσα στη σωματική ερμηνεία ενός εκπληκτικού Eden Dambrine, όσο και μέσα από την αλληλεπίδρασή του με τους ενήλικες γύρω του, με τους οποίους σταδιακά θα έρθει πιο κοντά, προκειμένου να συμφιλιωθεί με ό,τι έχασε.

Σαφώς μία από τις δυνατότερες παρουσίες του διαγωνιστικού προγράμματος των Κανών, το Close (του οποίου ο τίτλος παραπέμπει στην εγγύτητα, αλλά και στο κλείσιμο του κύκλου του πένθους) είναι δείγμα δουλειάς ενός σπουδαίου ανερχόμενου δημιουργού, που εκφράζεται με τολμηρούς, όσο και απόλυτα σύγχρονους κινηματογραφικούς όρους.

Τιμημένη στο φετινό φεστιβάλ Κανών με το Μέγα Βραβείο Επιτροπής, η ταινία αναμένεται από το Φθινόπωρο στη χώρα μας, σε διανομή της AMA Films. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ...

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *