Η δεκαπεντάχρονη Λάρα είναι αποφασισμένη να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπερπηδήσει διάφορα εμπόδια: τον σκληρό, ανταγωνιστικό κόσμο του χορού, την ανασφάλεια της εφηβείας και -κυρίως- το γεγονός πως γεννήθηκε αγόρι. Έχοντας την αμέριστη υποστήριξη του πατέρα της κι αγνοώντας το υποτιμητικό βλέμμα των πολλών, βαδίζει χορεύοντας προς το ανέφικτο.

Σκηνοθεσία:

Lukas Dhont

Κύριοι Ρόλοι:

Victor Polster … Lara

Arieh Worthalter … Mathias

Valentijn Dhaenens … Δρ Pascal

Katelijne Damen … Δρ Naert

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Lukas Dhont, Angelo Tijssens

Παραγωγή: Dirk Impens

Μουσική: Valentin Hadjadj

Φωτογραφία: Frank van den Eeden

Μοντάζ: Alain Dessauvage

Σκηνικά: Philippe Bertin

Κοστούμια: Catherine Van Bree

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Girl
  • Ελληνικός Τίτλος: Κορίτσι

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας.
  • Χρυσή Κάμερα, Queer Palm, βραβείο FIPRESCI και βραβείο αντρικής ερμηνείας (Victor Polster) για το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ Κανών.
  • Υποψήφιο για καλύτερη ταινία και αντρική ερμηνεία (Victor Polster) στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Επίσημη πρόταση του Βελγίου για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Το κάστινγκ για τον πρώτο ρόλο ήταν ανοιχτό για αγόρια, κορίτσι ή οποιουδήποτε άλλου φύλου, αρκεί να μπορούσαν να ερμηνεύσουν και να χορέψουν ταυτόχρονα. Αφού πέρασαν περίπου 500 άτομα μεταξύ 14ων και 17 ετών και δεν βρέθηκε ο κατάλληλος, αποφάσισαν να δουν και τους χορευτές. Εκεί βρέθηκε ο κατάλληλος, ακόμα κι αν δεν είχε ερμηνεύσει στο παρελθόν ποτέ πριν.
  • Ο Lukas Dhont εμπνεύστηκε το σενάριο από ένα άρθρο το 2009, όπου μιλούσε για μια παρόμοια περίπτωση. Το 2018, η αληθινή κοπέλα του άρθρου παρευρέθηκε στην πρεμιέρα στις Κάνες.

Κριτικός:  Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 15/11/2018

Η Λάρα είναι 15 χρονών, ζει με τον πατέρα της έχοντας μόλις αλλάξει σπίτι, και προπονείται πολύ σκληρά για να γίνει μπαλαρίνα. Επιδιώκει να προσαρμόσει το ανδρικό σώμα της στις απαιτήσεις ενός γυναικείου. Ως μπαλαρίνα, προσπαθεί να δημιουργήσει την ιδεατή εικόνα μιας γυναίκας μέσα στον εαυτό της, όσο περιμένει υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, με μεγάλη ανυπομονησία, να φτάσει η στιγμή της εγχείρισης αλλαγής φύλου. Μέχρι τότε, όσο κι αν το περιβάλλον γύρω της μοιάζει σχεδόν ιδανικό, με την έλλειψη και του παραμικρού ίχνους συντηρητισμού από τους γύρω της, η Λάρα δεν είναι ευτυχισμένη.

Ο Lucas Dhont στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, επικεντρώνει ένα σύγχρονο δράμα με θέμα την ταυτότητα φύλου και τη φυλομετάβαση, στην πλέον ουσιαστική του διάσταση: την ψυχολογική. Το “Κορίτσι” είναι πλήρως απογυμνωμένο από ευνόητα κοινωνικά και διδακτικά στοιχεία, εμμένοντας αποκλειστικά στο ψυχικό υπόβαθρο, που κινηματογραφικά μεταφράζεται ως επώδυνη ιστορία ενηλικίωσης.

Η ηρωίδα παλεύει με το σώμα της, αντιτασσόμενη μαχητικά στα αρσενικά χαρακτηριστικά του. Ασκεί βία στον εαυτό της, τόσο ψυχολογική (η ασφυκτική πίεση από την εξιδανικευμένη ιδέα της μπαλαρίνας που τόσο σκληρά αγωνίζεται να κατακτήσει), όσο και σωματική (τυλίγει με ταινία τα γεννητικά της όργανα, προκαλώντας μολύνσεις). Οι εφηβικές παρορμήσεις και τα ακραία συναισθήματα δημιουργούν μια ανεξέλεγκτη ένταση, που θα οδηγήσει στην τελική δραματική κορύφωση. Η βία αυτή δεν προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες, αλλά από την ίδια τη φύση της. Είναι μια μάχη αυστηρά εσωτερική, που συλλαμβάνεται εύστοχα από τον Dhont με τον νταρντενικό ρεαλισμό της εμμονής σε κοντινά πλάνα του σώματος. Μεγαλύτερη αποκάλυψη, ο πρωτοεμφανιζόμενος πρωταγωνιστής Victor Polster, που αποδίδει την ευάλωτη, μα και εξαιρετικά δυναμική ηρωίδα με απόλυτη πειστικότητα, συγκλονίζοντας με την ευαίσθητη ερμηνεία του.

Πρόκειται για ένα χαμηλότονο δράμα με γνώριμα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, που αν και δεν ξεχωρίζει δομικά, αντιμετωπίζει με τον πλέον ορθό και ουσιαστικό τρόπο την περίπλοκη θεματική του.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *