Οι περιπέτειες της 12χρονης Λίλι και του νέου κολλητού της, ενός σκύλου, σε έναν κόσμο νικητών και χαμένων. Όταν ο πατέρας της απομακρύνει από κοντά της τον σκύλο, η κοπέλα θα το σκάσει από το σπίτι για να τον βρει, πολεμώντας και με τον δικό της τρόπο την αδικία.

Σκηνοθεσία:

Kornel Mundruczo

Κύριοι Ρόλοι:

Zsofia Psotta … Lili

Sandor Zsoter … Daniel

Lili Horvath … Elza

Lili Monori … Bev

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Kornel Mundruczo, Viktoria Petranyi, Kata Weber

Παραγωγή: Eszter Gyarfas, Viktoria Petranyi

Μουσική: Asher Goldschmidt

Φωτογραφία: Marcell Rev

Μοντάζ: David Jancso

Σκηνικά: Marton Agh

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Feher Isten

Ελληνικός Τίτλος: Λευκός Θεός

Διεθνής Τίτλος: White God

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο καλύτερης ταινίας για το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα και Palm Dog στο φεστιβάλ Κανών.
  • Επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Για την ταινία χρησιμοποιήθηκαν 225 σκύλοι. Εκτός από τους δύο που “παίζουν” τον Χάγκεν, όλοι οι υπόλοιποι ήταν είτε από καταφύγια ζώων, είτε μαζεμένοι από τους δρόμους. Το 98 τοις εκατό από αυτούς βρήκαν μετά τα γυρίσματα οικογένεια.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 1/11/2014

Θα έλεγε κανείς ότι η ταινία του Μουντρούτσο ξεκινά σαν οικογενειακή περιπέτεια. Η 13χρονη Λίλι είναι πολύ δεμένη με τον σκύλο της, τον Χάγκεν, ένα ημίαιμο σκυλί που όπως και τα υπόλοιπα όμοιά του, θα βρεθούν σύντομα στο στόχαστρο της κοινωνίας, εξαιτίας ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που τα βάζει στο περιθώριο. Κάπως έτσι, οι ιδιοκτήτες των ημίαιμων τα παρατούν στους δρόμους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός στα καταφύγια ζώων και να αναπτύσσεται σχετική μαφία, έτοιμη να εκμεταλλευτεί τα αθώα πλάσματα που μένουν αβοήθητα. Ο Χάγκεν, θα είναι ένα από τα θύματα αυτής της πολιτικής και το κοινό θα έχει την τιμή να παρακολουθήσει την πορεία του από τα στοργικά χέρια της Λίλι μέχρι τον ψυχικό βιασμό του, από την ξαφνικά άβολη θέση του θεατή.

Το καλό και το κακό έχουν ξεκάθαρη θέση σ`αυτή την ταινία, ενώ κάθε χαρακτηριστικό των κεντρικών ηρώων φαίνεται να είναι μελετημένο από τον Μουντρούτσο ώστε να δημιουργηθεί η αντίθεση και να ενισχυθεί η ειρωνεία ανάμεσα στο ισχυρό και το αδύναμο, το αθώο και το διεφθαρμένο, το δίκαιο και το άδικο. Η μικρή ηρωίδα -την υποδύεται η εκφραστική Zsofia Psotta- συμβολίζει την καλοσύνη, την αθωότητα, την αγάπη και τη φροντίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ασχολείται με τη μουσική, μια δραστηριότητα με ευεργετικές επιδράσεις, ή ότι μετακινείται με ποδήλατο, ένα μέσο άκακο για το περιβάλλον. Με την ίδια προοπτική δεν είναι τυχαίο ότι το επάγγελμα του πατέρα της, ο οποίος ευθύνεται για την απομάκρυνση του σκύλου, τον φέρνει καθημερινά σε επαφή με αράδες σφαγιασμένων ζώων, έτοιμων και προπαντός κατάλληλων για βρώση. Το προφανές φλερτάρει με το εξόφθαλμο, μέσα από την κινηματογραφική ματιά ενός γνωστού προβοκάτορα, ο οποίος στον βωμό του προβληματισμού και της ευρύτερης διάστασης ενός θέματος, δεν διστάζει να φέρει τα πράγματα στα άκρα, μεταφέροντας την ιστορία στα πλαίσια του φανταστικού αναζητώντας όχι μόνο δικαιοσύνη, αλλά κι εκδίκηση.

Μια απλή οικογενειακή ιστορία εξελίσσεται σε θρίλερ παίρνοντας τις διαστάσεις μιας επιδημίας, μαρτυρώντας τη διάθεση του σκηνοθέτη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τη λεπτή ισορροπία που διέπει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και ειδικότερα τη σχέση του με οτιδήποτε αφελώς υποβιβάζει ως υποδεέστερο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *