Δείτε πού προβάλλεται η ταινία:

Ο νεαρός Οντρέι ενηλικιώνεται μέσα σε ένα αυστηρό θρησκευτικό τάγμα, όπου ένας βετεράνος σταυροφόρος τεύτονας ιππότης γίνεται μέντοράς του. Ο Οντρέι εγκαταλείπει αυτή τη ζωή, επιστρέφει στο πατρικό του κάστρο και παντρεύεται τη νεαρή χήρα του πατέρα του. Μα ο ανελέητος μέντοράς του είναι έτοιμος να τον καταδιώξει μέχρι την άκρη του κόσμου.

Σκηνοθεσία:

Frantisek Vlacil

Κύριοι Ρόλοι:

Petr Cepek … Ondrej

Jan Kacer … Armin von Heide

Vera Galatikova … Lenora

Zdenek Kryzanek … λόρδος Vlkov

Miroslav Machacek … ο καλόγερος

Josef Somr … Rotgier

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Vladimir Korner, Frantisek Vlacil

Στόρι: Vladimir Korner

Παραγωγή: Vera Kadlecova

Μουσική: Zdenek Liska

Φωτογραφία: Frantisek Uldrich

Μοντάζ: Miroslav Hajek

Σκηνικά: Jindrich Gotz

Κοστούμια: Jiri Cvrcek

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Udoli Vcel
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Κοιλάδα των Μελισσών
  • Διεθνής Τίτλος: Valley of the Bees
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: The Valley of the Bees

Παραλειπόμενα

  • Ο Frantisek Vlacil γύρισε αυτή την ταινία αμέσως μετά τη μεγαλύτερη του επιτυχία, το Μαρκέτα Λαζάροβα. Το θέμα επιλέχτηκε ακριβώς επί τούτου: για την εκ νέου χρήση των σκηνικών εκείνης της ταινίας, που ήταν τότε η ακριβότερη στην ιστορία του τσεχοσλοβακικού σινεμά. Αντίθετα όμως με τον επικό τόνο εκείνου του φιλμ, εδώ είναι έντονη η οπτική του Ingmar Bergman (Έβδομη Σφραγίδα) και του Robert Bresson πάνω στον τρόπο που παρουσιάζεται ο Μεσαίωνας.
  • Το σενάριο προέκυψε από την έρευνα που είχε κάνει ο Vladimir Korner για το μυθιστόρημα του, Pisecna Kosa, με τον δημιουργό να επικοινωνεί μαζί του τον καιρό που δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η συγγραφή του. Οι δυο τους έμελλε να συνεργαστούν σε ακόμα τρεις ταινίες, ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1975.
  • Παρότι τα έτοιμα σκηνικά ήταν ο λόγος της ύπαρξης της ταινίας, στο σύνολο τους βρέθηκαν κατεστραμμένα. Έτσι, γυρίστηκε σε ερείπια μοναστηριού στη Βοημία, αλλά και σε κάστρα σε Τσεχία και Πολωνία.
  • Ο δημιουργός ήθελε από τον Jan Kacer να ερμηνεύσει αμφότερους τους κεντρικούς ρόλους, αλλά κάτι τέτοιο στάθηκε τεχνικά αδύνατο. Για να τον φέρει δε να μοιάζει περισσότερο σε ιππότη, τον υποχρέωσε να χάσει 11 κιλά.
  • Στην πρώτη του προβολή στην Τσεχοσλοβακία έκοψε 350 χιλιάδες εισιτήρια. Οι αρχικές όμως κριτικές ήταν μέτριες, κάτι που μέσα στα χρόνια άλλαξε σε θετικό πρόσημο, και θεωρείται πλέον από τις καλύτερες δουλειές του δημιουργού του.
  • Το 1975 και για την τηλεοπτική του πρεμιέρα, το φιλμ υπέστη πολλές περικοπές από τη λογοκρισία της χώρας του. Ενδιάμεσα είχε δοθεί τέλος στην Άνοιξη της Πράγας, με την εισβολή των σοβιετικών τανκς.

Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.