Από τον πλανήτη Άσγκαρντ ετοιμαστείτε για μια κατακόρυφη βουτιά στον πλανήτη Γη. Ο Θορ, ο… βροντερά δυνατός, αλλά αλαζόνας Βίκινγκ με το χαρακτηριστικά ογκώδες σφυρί, εξορίζεται από τον πατέρα του Οντίν στη Γη όπου, χωρίς μνήμη του μεγαλείου του, αναγκάζεται να μάθει να ζει με τους ανθρώπους. Εκεί γνωρίζεται με μια όμορφη επιστήμονα, την οποία και ερωτεύεται παράφορα, ενώ παράλληλα, μαθαίνει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για το καλό των θνητών, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με τους πλέον επικίνδυνους εχθρούς που επιστρατεύουν τις σκοτεινές δυνάμεις του Άσγκαρντ για να κυριαρχήσουν στη Γη, κι όχι μόνο.

Σκηνοθεσία:

Kenneth Branagh

Κύριοι Ρόλοι:

Chris Hemsworth … Thor

Natalie Portman … Jane Foster

Tom Hiddleston … Loki

Anthony Hopkins … Odin

Stellan Skarsgard … καθηγητής Erik Selvig

Colm Feore … βασιλιάς Laufey

Ray Stevenson … Volstagg

Idris Elba … Heimdall

Kat Dennings … Darcy Lewis

Rene Russo … Frigga

Jaimie Alexander … Sif

Tadanobu Asano … Hogun

Clark Gregg … πράκτορας Phil Coulson

Maximiliano Hernandez … πράκτορας Jasper Sitwell

Adriana Barraza … Isabella Alvarez

Samuel L. Jackson … Nick Fury

Jeremy Renner … Clint Barton

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne

Στόρι: J. Michael Straczynski, Mark Protosevich

Παραγωγή: Kevin Feige

Μουσική: Patrick Doyle

Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπαρλούκος

Μοντάζ: Paul Rubell

Σκηνικά: Bo Welch

Κοστούμια: Alexandra Byrne

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Thor
  • Ελληνικός Τίτλος: Thor
  • Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Θορ

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

  • Σειρά κόμικς (χαρακτήρες): Thor των Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby.

Παραλειπόμενα

  • Κεφάλαιο τέσσερα της πρώτης φάσης του Marvel Cinematic Universe. Πρώτη όμως του “σύμπαντος” που βγήκε σε 3-D.
  • Ο Sam Raimi σχεδίαζε ήδη μετά το Darkman (1990) να κάνει το Θορ, αλλά προτίμησε μετά από καιρό τον Spider-Man, πάλι της Marvel. Το 2005, το σχέδιο δόθηκε στον Matthew Vaughn που το περίγραφε ως «η γέννηση ενός ήρωα, αναμιγνύοντας τον Μονομάχο με τη νορβηγική μυθολογία». Κι αυτός προτίμησε άλλους ήρωες της Marvel, στο Kiss-Ass και το X-Men: First Class. Επόμενος και τελικός σκηνοθέτης ήταν ο Kenneth Branagh, που αρχικά ήθελε να κάνει μια κόμικ εκδοχή του Ερρίκου του 5ου του Shakespeare. Για το ίδιο σχέδιο είχαν συνομιλίες και οι D.J. Caruso, David S. Goyer.
  • Αρχικά ο Chris Hemsworth αρνήθηκε να ντυθεί στη στολή του Θορ, έναν ρόλο που πέρασε από οντισιόν ο Liam Hemsworth, αλλά δεν τον ήθελε ο σκηνοθέτης. Κύριος διεκδικητής ήταν ο Alexander Skarsgard, λόγω του φιζίκ του, αλλά ήταν ο πατέρα του που πήρε ρόλο στο φιλμ. Άλλα ονόματα που ήταν υποψήφιοι: Channing Tatum, Paul Levesque (παλαιστής του WWE), Daniel Craig (η πρωταρχική επιλογή), Charlie Hunnam και Joel Kinnaman. Ακούστηκε και ο Brad Pitt, αλλά αποδόθηκε σε φήμη.
  • Πριν γίνει Λόκι, ο Tom Hiddleston ήταν υποψήφιος και για Θορ.
  • Ο Chris Hemsworth είχε εμπειρία από σφυρί, μια και ήταν πάλαι ποτέ χτίστης στην Αυστραλία για κάποιους μήνες.
  • Ο Stan Lee έλεγα ότι πάντα ήθελε να παίξει τον Όντιν, αλλά δήλωσε και χαρά που ο ρόλος πήγε στον Anthony Hopkins.
  • Ο Mel Gibson αρνήθηκε να γίνει Όντιν.
  • Πρώτη ταινία της Rene Russo μετά από 6 κενά χρόνια. Όπως είπε, ήταν η κόρη της που την έπεισε να παίξει.
  • Το μακιγιάζ του Colm Feore χρειάστηκε 5 ώρες για να προσαρμοστεί σωστά.
  • Το κόστος έφτασε στα 150 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τα κέρδη στα 449,3.
  • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Αυθεντικό τραγούδι του έργου είναι το Walk των Foo Fighters. Το τραγούδι επιλέχτηκε τελευταία στιγμή, μια και υπήρχε πρόβλημα αρχικά με τους στοίχους που θεωρούνταν “ανάρμοστοι” με την περίσταση.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 26/4/2011

Για τους φαν των Transformers, η ταινία είναι λουκούμι. Ακόμα ένας συνδυασμός βατού και υπερβατού που δεν θα ενθουσιάσει πολλούς, αλλά την μπλοκμπαστερο-δουλίτσα του την κάνει. Το μόνο που προκαλεί απορίες (έπειτα) και φαιδρές προσδοκίες (πριν) είναι το όνομα του Branagh στη σκηνοθεσία. Ούτε να περιμένετε κάτι δημιουργικό, ούτε κάτι ξεχωριστό. Είναι μία από τα ίδια, απλά από τα κάπως συμπαθητικά. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τον δημιουργό από το Μπέλφαστ να έχει μισοκοιμηθεί στην καρέκλα του σκηνοθέτη και να γυρνούν την ταινία οι βοηθοί του. Αμφιβάλω, δε, αν του έκανε κέφι και να την παρακολουθήσει σε αίθουσα…

Το σενάριο είναι παιδιάστικο, αλλά ο ήρωας Θορ έχει μια γοητεία, αφού ο νεαρός Chris Hemsworth κρατάει με χάρη το σφυρί και του πάει το look. Θα μπορούσε να έχει κάποια γοητεία και το στόρι, αλλά στην ουσία είναι δύο ταινίες στη συσκευασία της μίας. Το δίκαιο χρονικά μοίρασμα ανάμεσα σε Γη και Άσγκαρντ είναι άδικο για τους χαρακτήρες που δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν. Αυτή την αδυναμία έρχονται να την απαλύνουν τα εντυπωσιακά ψηφιακά ντεκόρ και το χιούμορ που αποφορτίζει τον μάτσο χαρακτήρα του ήρωα. Σε γενικές γραμμές, είναι μια αθώα διασκέδαση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην ποιότητα, αλλά κρίνεται ενδιαφέρουσα επειδή δεν κοροϊδεύει ένα κοινό που αποζητά την ξεγνοιασιά. Πάλι καλά, δηλαδή, να λέμε…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

30 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *