Καθώς οι βόμβες πέφτουν στο Λονδίνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα μαθητών αφήνουν το σχολείο τους που εκκενώνεται υπό την προστασία της νεαρής κι όμορφης δασκάλας Ιβ, με προορισμό την επαρχεία. Θα καταλήξουν σε μια ερημωμένη έπαυλη έξω από την έπαυλη του Eel Marsh. Ένα από τα παιδιά όμως αρχίζει να φέρεται παράξενα. Η Ιβ, με τη βοήθεια του ντόπιου στρατιωτικού διοικητή Χάρι, ανακαλύπτει ότι άθελα τους ξύπνησαν μια σκοτεινή δύναμη πιο τρομακτική κι από τους βομβαρδισμούς. Τώρα, για να μπορέσει να σώσει τα παιδιά από τη Γυναίκα με τα Μαύρα, η Ιβ πρέπει πρώτα να πολεμήσει τους προσωπικούς της δαίμονες.

Σκηνοθεσία:

Tom Harper

Κύριοι Ρόλοι:

Phoebe Fox … Eve Parkins

Jeremy Irvine … Harry Burnstow

Helen McCrory … Jean Hogg

Adrian Rawlins … Δρ Rhodes

Leanne Best … Jennet Humfrye

Ned Dennehy … Jacob

Oaklee Pendergast … Edward

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jon Croker

Στόρι: Susan Hill

Παραγωγή: Tobin Armbrust, Ben Holden, Richard Jackson, Simon Oakes

Μουσική: Marco Beltrami, Brandon Roberts, Marcus Trumpp

Φωτογραφία: George Steel

Μοντάζ: Mark Eckersley

Σκηνικά: Jacqueline Abrahams

Κοστούμια: Annie Symons

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: The Woman in Black 2: Angel of Death
 • Ελληνικός Τίτλος: Η Γυναίκα με τα Μαύρα 2: Άγγελος του Θανάτου
 • Εναλλακτικός Τίτλος: The Woman in Black 2

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

 • Μυθιστόρημα (χαρακτήρες): The Woman in Black της Susan Hill.

Παραλειπόμενα

 • Σίκουελ του Η Γυναίκα με τα Μαύρα (2012), έχοντας έμμεση σχέση με το μυθιστόρημα του 1983, τοποθετημένο 30 χρόνια αργότερα από τα ήδη γνωστά γεγονότα.
 • Όταν ανακοινώθηκε το 2012, η πλοκή που βγήκε στον τύπο ήταν τελείως διαφορετική από την τελική. Εκεί, στη διαβόητη έπαυλη έφταναν μια μονάδα στρατιωτών, και η νοσοκόμα Ιβ στέλνονταν να τους περιθάλψει.
 • Υπήρχαν φήμες ότι ο Daniel Radcliffe θα εμφανίζονταν έστω και για λίγο.
 • Πρώτη ταινία της ιστορικής φίρμας της Hammer Films μετά το 1974.
 • Η Leanne Best αντικατέστησε τη Liz White ως Γυναίκα με τα Μαύρα.
 • Η Hammer Books κυκλοφόρησε πριν βγει η ταινία μια μυθιστορηματική εκδοχή του σεναρίου, με συγγραφέα τον Martyn Waites.
 • Έκανε παγκόσμια πρεμιέρα σε ειδική προβολή στο Ντουμπάι, λίγο πριν κλείσει το 2014.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 29/1/2015

Παρότι βασίζονταν σε μπεστ-σέλερ, το πρώτο μέρος του 2012 ήταν μεν ατμοσφαιρικό, ήταν δε εν μέρει ζούφιο. Κυριότερα ατού του η εμφάνιση του Daniel Radcliffe και η προσπάθεια του σκηνοθέτη να παρουσιάσει κάτι το ποιοτικότερο από το τελείως κοινότυπο. Αυτή τη φορά, τα προσχήματα μάλλον περισσεύουν, με το όνομα του Tom Harper πια στη σκηνοθετική καρέκλα να αποπληρώνει τη μάλλον αδιάφορη πορεία του στο επάγγελμα. Κι αυτή η λέξη είναι που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο σίκουελ: αδιάφορο. Έχει κρατήσει μερικά βασικά στοιχεία από το ορίτζιναλ που σώζουν την κατάσταση από το απόλυτο τίποτα, αλλά δεν διαφαίνεται καμία τάση δημιουργικότητας, μα και κυρίως πρωτοτυπίας. Δυστυχώς, το «μια από τα ίδια» απειλεί να γίνει κανόνας από την εποχή που τα περισσότερα θρίλερ τρόμου έχουν ασπαστεί την απωανατολική γραφή των «φλας» τρομάρας, και πρέπει επειγόντως να βρεθεί άλλη φόρμουλα.

Έχουμε κι εδώ το γκόθικ ύφος που αναμέναμε μεν, θέλαμε δε, αλλά ακόμα πιότερο κι από το πρώτο μέρος, οι τρύπες στο σενάριο δίνουν και παίρνουν. Ένα σενάριο που υπέφερε στα χέρια και της ίδιας της Susan Hill, που επέκτεινε τον «οίστρο» της κατευθείαν επί οθόνης. Η τάση για κάποια σοβαρότητα διαφαίνεται κι εδώ, αλλά αυτή τη φορά κάνει ζημιά, μια και μπορεί να σώζονταν το όλο εγχείρημα αν τραβιόταν σε πιο ακραίες καταστάσεις. Τίποτα κι από πλευράς χαρακτήρων, αν τουλάχιστον υπήρχε κάποια ανάλυση αυτών, θα μεταθέτονταν ο τρόμος σε πιο ψυχολογικές κι άμεσες για τον θεατή εικόνες. Δεν γίνεται κουραστικό αν τυχών σας ευχαριστήσει το φιλμ εξαρχής, το δείτε δηλαδή με κριτήρια «σκοτώματος της ώρας», αλλά αν το κρίνετε άμεσα ποιοτικά, η αποτυχία δημιουργίας σωστής ατμόσφαιρας το κάνει απελπιστικά βαρετό. Κι επιτέλους, αν δεν υπάρχει κάτι σοβαρό να δοθεί, ας μην έχουμε σίκουελ σε όλες τις ταινίες τρόμου, δεν θα πείραζε…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

22 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.