Ένα βρετανικό και ένα σοβιετικό υποβρύχιο, αμφότερα εξοπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές, εξαφανίζονται ως δια μαγείας. Οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών ανακαλύπτουν ότι κάποιος διαθέτει συσκευή ικανή να εντοπίζει τη ρότα των υποβρυχίων, και στέλνουν στο Κάιρο τον Τζέιμς Μποντ και την πράκτορα ΧΧΧ, με σκοπό να βρουν την άκρη του νήματος.

Σκηνοθεσία:

Lewis Gilbert

Κύριοι Ρόλοι:

Roger Moore … James Bond

Barbara Bach … Anya Amasova

Curd Jurgens … Karl Stromberg

Richard Kiel … Jaws

Caroline Munro … Naomi

Walter Gotell … στρατηγός Anatol Gogol

Bernard Lee … M

Desmond Llewelyn … Q

Lois Maxwell … Eve Moneypenny

Geoffrey Keen … Σερ Frederick Gray

Vernon Dobtcheff … Max Kalba

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Christopher Wood, Richard Maibaum

Παραγωγή: Albert R. Broccoli

Μουσική: Marvin Hamlisch

Φωτογραφία: Claude Renoir

Μοντάζ: John Glen

Σκηνικά: Ken Adam

Κοστούμια: Rosemary Burrows

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: The Spy Who Loved Me
 • Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Η Κατάσκοπος που με Αγάπησε

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

 • Σειρά βιβλίων (χαρακτήρες): James Bond του Ian Fleming.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής, τραγουδιού (Nobody Does It Better) και σκηνικών.
 • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα μουσικής και τραγουδιού (Nobody Does It Better).
 • Υποψήφιο για Bafta μουσικής και σκηνικών.

Παραλειπόμενα

 • Η ταινία παίρνει μεν τον τίτλο της από το δέκατο βιβλίο της σειράς του Ian Fleming, αλλά δεν εμπεριέχει ως υλικό τίποτα σε σχέση με εκείνο. Ήταν μια απόφαση του ίδιου του συγγραφέα, που οδήγησε και στην πρώτη φορά που δεν αναγράφεται το όνομα του πάνω από τον τίτλο της ταινίας.
 • Τα γυρίσματα έγιναν σε Κάιρο, Ιταλία (Σαρδηνία), Μπαχάμες (οι υποβρύχιες σκηνές), αλλά και σε νέο ειδικό χώρο που κατασκευάστηκε στα Pinewood Studios, όπου ήταν ένα τεράστιο σετ για τις σκηνές στο τάνκερ.
 • Ο βοηθός σκηνοθέτη Victor Tourjansky εμφανίζεται ως κάμεο να πίνει με τη γυναίκα του κρασί στην παραλία. Εν είδει εσωτερικού ανεκδότου, αυτό το κάμεο θα επαναληφθεί σχεδόν παρόμοιο και στις δύο επόμενες ταινίες.
 • Αυτή είναι η πρώτη ταινία Μποντ μετά την αποχώρηση του παραγωγού Harry Saltzman, τον οποίο και συνόδευε μια τραγική ιστορία.
 • Αναζητώντας νέο σκηνοθέτη, μετά την άρνηση του Guy Hamilton, οι παραγωγοί προσέγγισαν τον νεαρό τότε Steven Spielberg, αλλά έπειτα απέσυραν την πρόταση τους.
 • Παρότι αρχικά ο κακός θα ήταν ο Μπλόνφελντ με την οργάνωση του, τη SPECTRE, η Eon Productions συνάντησε προβλήματα από τον Kevin McClory που ακόμα κατείχε τα δικαιώματα του Thunderball. Έτσι, καθυστερώντας το σενάριο, αναγκάστηκαν να βρουν νέο αντίπαλο για τον 007.
 • Η Lotus Esprit, μεταμφιεσμένη στην ταινία ως Wet Nellie, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο το 2013 για 616 χιλιάδες λίρες.
 • Επιστροφή στις θετικές κριτικές για τη σειρά, συνοδευόμενες από καλή εισπρακτική πορεία. Συγκέντρωσε 185,4 εκατομμύρια δολάρια, έναντι κόστους των 14ων.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Το τραγούδι του φιλμ είναι το Nobody Does It Better, με τη φωνή της Carly Simon, που έμελλε να κάνει ιδιαίτερη επιτυχία. Συνθέτης ήταν ο Marvin Hamlisch, και στιχουργός η Carole Bayer Sager. Ήταν και το πρώτο που δεν έφερε τον τίτλο της ταινίας.
 • Ο Marvin Hamlisch αναπλήρωσε τον John Barry, επειδή ο τελευταίος δεν μπορούσε να εργαστεί στη Μεγάλη Βρετανία για φορολογικούς λόγους.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 16/8/2014

16/8/2014 η μέρα που γράφεται αυτό το κείμενο. 37 χρόνια από τον θάνατο του Έλβις Πρίσλεϊ, αν το πιστέψουμε, γιατί σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο Έλβις ζει! “Τι σχέση έχει αυτό με την ταινία μας;” θα μου πεις. Κοιτώντας σε ειρωνικά και υψώνοντας το ένα μου φρύδι, σαν γνήσιος φαν του Ρότζερ του Μουρ, θα σου δώσω την απάντηση. Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε ήταν το τελευταίο φιλμ που είδε ο Έλβις και λίγες εβδομάδες μετά μας άφησε! Οι κακεντρεχείς θα σπεύσουν να κάνουν σχόλια τώρα, για την ποιότητα του φιλμ και διάφορα τέτοια. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι το φιλμ κανένα ρόλο δεν έπαιξε στον θάνατο του Έλβις, εκτός και ο ίδιος ήταν σκληροπυρηνικός φαν του Μποντ και θεώρησε ότι μετά από αυτό δεν θα έβλεπε καλύτερο Μποντ στη ζωή του. Αυτό θα μπορούσε να έχει δόσεις αλήθειας και όχι φυσικά για τον Έλβις αλλά για το αν Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε είναι η τελευταία πραγματικά μεγάλη ταινία του Μποντ, για τα επόμενα δέκα πέντε, είκοσι χρόνια.

Η διαφορά του Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε από τα προηγούμενα επιτυχημένα φιλμ του Μποντ και κυρίως με το Χρυσοδάκτυλο και το Ζεις Μονάχα Δυο Φόρες, βρίσκεται μόνο στην αλλαγή του Μποντ. Σον Κόνερι τότε, Ρότζερ Μουρ τώρα. Και μάλιστα Ρότζερ Μουρ στα καλύτερά του, με τις σωστές αναλογίες χιούμορ και στιβαρότητας. Το μοτίβο όμως του φιλμ είναι πανομοιότυπο με τα προηγούμενα, και ιδιαίτερα με το Ζεις Μονάχα Δυο Φορές προφανώς λόγω του ίδιου σκηνοθέτη, αλλά η φόρμουλα του Μποντ λειτουργεί κι εδώ άψογα. Όλα μα όλα τα έχουμε ξαναδεί, όμως δεν πλήττουμε ούτε λεπτό. Ζωντάνια σε κάθε σκηνή του φιλμ, νεύρο αρκετό και θεαματικά σταντς, με κορυφαία την εναρκτήρια σεκάνς, αλλά και το κυνηγητό με τη Lotus. Δε νομίζω να μη θυμάστε τη Lotus; Το αυτοκίνητο που μετατρέπεται και σε υποβρύχιο όχημα. Από τα πιο γνωστά της σειράς.

Αυτός που σηκώνει όλο το φιλμ πάνω του αυτή τη φορά, είναι ο Ρότζερ Μουρ. Ο Μποντ του Μουρ εδώ είναι ολοκληρωμένος. Είναι σκληρός και δολοφονεί εν ψυχρώ όταν χρειαστεί, αρκεί να πάρει αυτό που χρειάζεται, χρησιμοποιεί τις γροθιές του συνεχώς, αλλά παραμένει χιουμορίστας, κυνικός, φλεγματικός και πάντα όμως κομψός. Προσωπικά, αυτή την ενσάρκωση του Μποντ τη βρίσκω πάντα απολαυστική γιατί ο Μουρ χρησιμοποιεί όλα τα στοιχεία υπέρ του, δίνοντας έναν άλλο αέρα στον Μποντ. Υπερβολική αυτοπεποίθηση, κοσμοπολίτης και ατσαλάκωτος, όταν όμως η κατάσταση σοβαρεύει, ο Μουρ πείθει ως αδίστακτος, ψυχρός τύπος, κάτι που δεν έβγαζε ιδιαίτερα στα δύο προηγούμενα φιλμ.

Θετικά είναι τα πράγματα και στον κακό που ερμηνεύει ο Κερτ Γιούργκενς. Δεν υπερβάλει, παρά τη μεγαλομανία του χαρακτήρα που ερμηνεύει, καταφέρνοντας να είναι ένας αρκετά ρεαλιστικός αντίπαλος για τον Μποντ. Αυτός που όλοι θυμούνται όμως απο το συγκεκριμένο φιλμ, δεν είναι άλλος από τον Σαγόνια. Ο θηριώδης Ρίτσαρντ Κίελ παίζει έναν από τους πιο εμβληματικούς αντιπάλους του Μποντ. Υπερφυσική δύναμη, ύψος περίπου 2,15 μέτρα και ατσαλένια οδοντοστοιχία που μασάει λουκέτα για πλάκα! Ο Σαγόνιας παραμένει μέχρι σήμερα χαρακτηριστική φιγούρα των ταινιών του Μποντ.

Το Bond Girl της ταινίας είναι ουσιαστικά η Μπάρμπαρα Μπαχ, στο ρόλο της Άνια Αμάσοβα, καθώς η Καρολίν Μουνρό, που υποδύεται τη Ναόμι, δεν έχει μεγάλη συμμετοχή. Ο ρόλος της Αμάσοβα είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικός με του Μποντ στο φιλμ, με αρκετά ενδιαφέρον το παιχνίδι της με τον Μποντ και τον τρόπο που πρέπει να συνεργαστούν στην πορεία. Η Μπαχ είναι ένα μια από τις θηλυκές παρουσίες των ταινιών του Μποντ, που μένουν στο μυαλό του θεατή.

Μια ακόμα επιτυχία του Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε είναι ότι ξεπερνάει πολύ εύκολα το ζήτημα των δύο ωρών, της διάρκειας που πρέπει να έχουν όλα τα φιλμ του Μποντ. Δεν κάνει κοιλιά ποτέ ενώ προσθέτει και στοιχεία θρίλερ, με έντονο σασπένς σε μερικές σκηνές, όπως η τοποθέτηση της βόμβας από τον Μποντ αλλά και η σκηνή του κυνηγητού ανάμεσα στις πυραμίδες. Γενικά το Η Κατάσκοπος Που Με Αγάπησε, είναι ένα άκρως διασκεδαστικό και συνάμα ψυχαγωγικό φιλμ του Μποντ, που κατάφερε να συνδυάσει τα στοιχεία του Από Τη Ρωσία Με Αγάπη, με αυτά του Χρυσοδάκτυλου με απόλυτη επιτυχία. Κορυφαία στιγμή για τον Ρότζερ Μουρ, μια από τις καλύτερες του Μποντ, μέχρι σήμερα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *