Ο Μπίλμπο Μπάγκινς, ένα Χόμπιτ, αποφασίζει να σώσει το βασίλειο του Έρεμπορ από τον τρομερό δράκο Νοσφιστή. Με την απρόσμενη βοήθεια του Γκάνταλφ του Γκρίζου, ο Μπίλμπο ακολουθεί μια ομάδα δεκατριών νάνων, της οποίας επικεφαλής είναι ο θρυλικός πολεμιστής, Θόριν Δρύασπις. Το ταξίδι τους θα τους οδηγήσει στην Ερημιά, σε επικίνδυνους τόπους γεμάτους Τελώνια, Ορκ, φονικούς λύκους και μάγους. Για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους που βρίσκεται στην Ανατολή, στο Μοναχικό Βουνό, πρέπει πρώτα να καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί από τις σήραγγες των τελωνίων. Εκεί, όμως, ο Μπίλμπο θα συναντήσει το πλάσμα που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα… το Γκόλουμ. Στις όχθες μιας υπόγειας λίμνης, ο Μπίλμπο Μπάγκινς θα ανακαλύψει ότι διαθέτει επινοητικότητα και θάρρος που ξεπερνά τη φαντασία του, καθώς θα καταφέρει να αποκτήσει το «πολύτιμο» δαχτυλίδι του Γκόλουμ, το οποίο διαθέτει απρόσμενες και χρήσιμες ιδιότητες. Είναι ένα απλό, χρυσό δαχτυλίδι δεμένο άρρηκτα με τη μοίρα της Μέσης Γης, με τρόπους που ο Μπίλμπο δεν μπορεί καν να διανοηθεί.

Σκηνοθεσία:

Peter Jackson

Κύριοι Ρόλοι:

Martin Freeman … Bilbo Baggins

Ian McKellen … Gandalf

Richard Armitage … Thorin Oakenshield II

Ken Stott … Balin

Graham McTavish … Dwalin

Aidan Turner … Kili

Mark Hadlow … Dori

Jed Brophy … Nori

Adam Brown … Ori

John Callen … Oin

Peter Hambleton … Gloin

William Kircher … Bifur

James Nesbitt … Bofur

Stephen Hunter … Bombur

Elijah Wood … Frodo Baggins

Cate Blanchett … Galadriel

Sylvester McCoy … Radagast

Andy Serkis … Gollum

Christopher Lee … Saruman

Lee Pace … βασιλιάς Thranduil

Jeffrey Thomas … βασιλιάς Thror

Michael Mizrahi … βασιλιάς Thrain II

Hugo Weaving … Elrond

Manu Bennett … Azog

Benedict Cumberbatch … Smaug (φωνή)/ο νεκρομάντης

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro

Παραγωγή: Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh, Zane Weiner

Μουσική: Howard Shore

Φωτογραφία: Andrew Lesnie

Μοντάζ: Jabez Olssen

Σκηνικά: Dan Hennah

Κοστούμια: Bob Buck, Ann Maskrey, Richard Taylor

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: The Hobbit: An Unexpected Journey
 • Ελληνικός Τίτλος: Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Σεναριακή Πηγή

 • Μυθιστόρημα: The Hobbit του J.R.R. Tolkien.

Κύριες Διακρίσεις

 • Υποψήφιο για Όσκαρ σκηνικών, ειδικών εφέ και μακιγιάζ/κομμώσεων.
 • Υποψήφιο για Bafta ήχου, ειδικών εφέ και μακιγιάζ/κομμώσεων.

Παραλειπόμενα

 • Πρόκειται για την αρχή της πρίκουελ τριλογίας αυτής του Δαχτυλιδιού.
 • Ως βιβλίο, το Χόμπιτ εκδόθηκε το 1937 και προηγήθηκε κι αυτό της συγγραφής της γνωστής τριλογίας. Είχε γίνει τηλεταινία με κινούμενα σχέδια το 1977 και την ίδια χρονιά παίχτηκε ως ραδιοφωνικό σόου στο NBC, τρεις ημέρες μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών.
 • Οι δύο πρώτες ταινίες γυρίστηκαν ταυτόχρονα (μέσα σε 266 ημέρες), με έναρξη γυρισμάτων τον Φεβρουάριο του 2011. Η απόφαση για δύο μόνο μέρη άλλαξε γρήγορα, και το δεύτερο μέρος (Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή) κόπηκε στα δύο, με την τριλογία να κλείνει το 2014 με το Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών.
 • Μέχρι και το 2010, ήταν προγραμματισμένο να σκηνοθετηθεί από τον Guillermo del Toro. Λόγω όμως των καθυστερήσεων στην έναρξη της παραγωγής, αλλά και των οικονομικών προβλημάτων της Metro-Goldwyn-Mayer, ο μεξικανός σκηνοθέτης αποχώρησε, κι ενώ είχε ήδη εργαστεί δύο χρόνια πάνω στον σχεδιασμό. Ο Jackson αργότερα δήλωσε πως αυτή η αποχώρηση τού δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα, μια και εργάζονταν χωρίς τελειωμένο σενάριο και storyboards.
 • Daniel Radcliffe, David Tennant, Shia LaBeouf, James McAvoy και Erryn Arkin ήταν όλοι υποψήφιοι για το ρόλο του Μπίλμπο Μπάγκινς.
 • Η ταινία γυρίστηκε με 30 κάμερες Red Epic. Πρόκειται για νέο μοντέλο της Red και χρησιμοποιεί 48 καρέ το δευτερόλεπτο, αντί για τα παραδοσιακά 24. Αυτό προωθήθηκε ως High Frame Rate, αλλά για τεχνικούς λόγους οι περισσότερες αίθουσες του κόσμου το πρόβαλαν σε 24 καρέ.
 • Σύμφωνα με καταγγελία, 27 ζώα έφυγαν από τη ζωή κατά τα γυρίσματα της ταινίας. Η πληροφορία αυτή είχε ως πηγή έναν εκπαιδευτή ζώων που εργάζονταν για το φιλμ, αλλά εκεί που ο ίδιος υπέδειξε, τα ζώα βρέθηκαν θαμμένα σε περιοχή εκτός των γυρισμάτων, άρα δεν μπόρεσε να σταθεί επίσημα η κατηγορία ή καν να εξακριβωθεί.
 • Τρία ήταν τα βίντεο-γκέιμ με βάση το φιλμ: Guardians of Middle-earth, Lego The Lord of the Rings και The Hobbit: Kingdoms of Middle-earth.
 • Η extended-edition πρόλαβε να βγει σε επιλεγμένες αίθουσες, πριν οδηγηθεί στο Home Cinema. Αυτή περιέχει 13 εξτρά λεπτά.
 • Το μπάτζετ έφτασε σε ύψη που αναλογούν από 200 έως 315 εκατομμύρια δολάρια. Οι εισπράξεις όμως έφτασαν κι αυτές στα 1 δις και 17 εκατομμύρια δολάρια, με το φιλμ να τερματίζει τέταρτο στη χρονιά του.
 • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Το αυθεντικό τραγούδι της ταινίας είναι το Song of the Lonely Mountain, με τη φωνή του Neil Finn, που ακούγεται στους τίτλους τέλους.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός:  Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 11/12/2012

Αφού στην εισαγωγή δούμε την κατάρρευση του Έρεμπορ, του βασιλείου των νάνων από τον φοβερό δράκο Νοσφιστή (που δίψαγε για τα αμύθητα πλούτη σε χρυσό και πετράδια που εξόρυσσαν), πάμε στη εποχή που ο Μπίλμπο Μπάγκινς ήταν νέος και μια μέρα δέχεται «εισβολή» από 13 νάνους που είχε καλέσει ο Γκάνταλφ. Λίγο με το στανιό, λίγο από περιέργεια, ο Μπίλμπο ακολουθεί την ομάδα για επανάκτηση του Έρεμπορ. Στο δρόμο τους θα αντιμετωπίσουν τα ορκ, τα τελώνια, εξαγριωμένους γίγαντες-βράχους, θα συναντηθούν με τα ξωτικά για μια βολιδοσκόπηση της κατάστασης και θα δώσουν τις πρώτες σκληρές μάχες καθοδόν για το βασίλειο. Σε μια διαδρομή τους μέσα από σπήλαια, ο Μπίλμπο θα συναντηθεί για πρώτη φορά με το Γκόλουμ και θα αποκτήσει κατά λάθος το «άγνωστο» ακόμη δαχτυλίδι.

Ο Πίτερ Τζάκσον έχει πάρει το κολάι προ πολλού, το ντιζάιν είναι επίσης έτοιμο και οι φανατικοί της σειράς θα δουν ακριβώς αυτό που φαντάζονται, στην ίδια ποιότητα, στους ίδιους ρυθμούς, με τα ίδια μοτίβα. Είναι μια πολύ επεξεργασμένη πατέντα που αναπαράγεται χωρίς διανοητικό κόπο, στηριγμένη στο πρώτο βιβλίο πάνω στη μυθολογία της Μέσης Γης, των Χόμπιτ και του «Άρχοντα». Βέβαια, η ιστορία του δαχτυλιδιού προσέφερε ένα πιο συμπαγές δραματουργικό πυρήνα, εδώ ο σκοπός «προς το Έρεμπορ» είναι κάπως λιγότερο ελκυστικός, αλλά δεν παύει να διαθέτει όλα τα συστατικά του έπους.

Η αγριότητα των μαχών υπερβαίνει αυτή των προηγούμενων φιλμ. Το βιβλίο διαθέτει λιγότερη πλοκή από τον «Άρχοντα» – η ομορφιά βρίσκεται στην ηρωική γραφή του Τόλκιν – έτσι που η οπτικοποίησή του και μάλιστα με τέτοιο τέντωμα του χρόνου (σε τριλογία!) αποκαλύπτει ένα σενάριο κάπως ισχνό. Η εμβόλιμη συνάντηση π.χ. με τα ξωτικά είναι δραματουργικά αμήχανη και προσπαθεί να σταθεί μάλλον αισθητικά και συνδετικά με τα προηγούμενα φιλμ. Ο Μάρτιν Φρίμαν (πολύ καλός Ρέμπραντ στο Nightwatching του Γκρίναγουεϊ) στον ρόλο του Μπίμλπο είναι αποτελεσματικός, δίνοντας ένα βάρος στον χαρακτήρα ενός αντιήρωα που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ πάλι ως έκπτωτος βασιλιάς των νάνων λίγο αδικείται από διεκπεραιωτικές ατάκες, αλλά έχει μια δύναμη στο βλέμμα. Ίαν ΜακΚέλεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Κρίστοφερ Λι και λοιποί γνώριμοι του καστ στο ύφος που ξέρουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι και πάλι η εμφάνιση του Γκόλουμ (Άντι Σέρκις) αυξάνει το δραματικό επίπεδο του έργου.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

29 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

1 Σχόλια

 1. marigo 27 Μαΐου 2020

  Ωραία ταινία. Την προτείνω ανεπιφίλακτα.