Ο Σερ Γκάγουεν, ο ριψοκίνδυνος και πεισματάρης ανιψιός του βασιλιά Αρθούρου, ξεκινάει μια θαρραλέα αναζήτηση για να αντιμετωπίσει τον μυθικό Πράσινο Ιππότη, ένα γιγάντιο πλάσμα με σμαραγδένιο δέρμα που δοκιμάζει την ανθρωπότητα. Ο Γκάγουεν τα βάζει με φαντάσματα, γίγαντες, ληστές και δολοπλόκους σε κάτι που τελικά αποτελεί ένα βαθύτερο ταξίδι που ορίζει τον χαρακτήρα του και αποδεικνύει την τιμή του στα μάτια της οικογένειας και του βασιλείου, αντιμετωπίζοντας την υπέρτατη πρόκληση.
Σκηνοθεσία:
David Lowery
Κύριοι Ρόλοι:
Dev Patel … Σερ Gawain
Alicia Vikander … η λαίδη/Essel
Joel Edgerton … ο λόρδος
Sarita Choudhury … η μητέρα
Sean Harris … ο βασιλιάς
Kate Dickie … η βασίλισσα
Barry Keoghan … ο κλέφτης
Erin Kellyman … Winfred
Ralph Ineson … ο πράσινος ιππότης
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: David Lowery
Παραγωγή: Toby Halbrooks, Tim Headington, James M. Johnston, David Lowery, Theresa Steele Page
Μουσική: Daniel Hart
Φωτογραφία: Andrew Droz Palermo
Μοντάζ: David Lowery
Σκηνικά: Jade Healy
Κοστούμια: Malgosia Turzanska
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: The Green Knight
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Πράσινος Ιππότης
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Ο Πράσινος Ιππότης (1973)
- Το Σπαθί του Πολεμιστή (1984)
Σεναριακή Πηγή
- Ποίημα: Sir Gawain and the Green Knight (ανωνύμου).
Παραλειπόμενα
- Μόνο έμμεσα συνδεδεμένο με τον μύθο του Αρθούρου, η ιστορία προέρχεται από ένα επικό ποίημα του 14ου αιώνα, το Sir Gawain and the Green Knight. Αγνώστου συγγραφέα, αλλά και χωρίς τίτλο, τον οποίο πήρε αιώνες αργότερα. Το 1925, ο J.R.R. Tolkien με τον E.V. Gordon ανέδειξαν το κείμενο μέσω μιας ακαδημαϊκής έκδοσης, με πολλές μεταγενέστερες εκδόσεις να αναφέρουν εσφαλμένως τον Tolkien ως συγγραφέα. Στον κινηματογράφο είχε ήδη γίνει ταινία το 1973 (Gawain and the Green Knight) και το 1984 (Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight) χωρίς αξιομνημόνευτα αποτελέσματα.
- Γυρίσματα έγιναν σε διάφορα μέρη της Ιρλανδίας.
- Είχε ανακοινωθεί ότι θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του South by Southwest τον Μάρτιο του 2020, αλλά η πανδημία δεν ακύρωσε μόνο τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, αλλά πήγε και την κυκλοφορία της ταινίας περίπου 1μιση χρόνο μετά.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο Daniel Hart έγραψε κι ερμήνευσε για την ταινία το Blome Swete Lilie Flour.
Κριτικός: Σταύρος Γανωτής
Έκδοση Κειμένου: 23/8/2021
Ακόμα κι αν η ως τώρα δουλειά του David Lowery είχε πείσει για τα καλύτερα, δεν νομίζω ότι ο κινηματογραφικός κόσμος ήταν αληθινά έτοιμος για αυτό του το χτύπημα. Πρέπει κανείς να επιστρέψει στο 1981 και το Εξκάλιμπερ του John Boorman για να συναντήσει παρόμοια ποίηση στην εικονογράφηση μιας μεσαιωνικής κουλτούρας, που μονάχα η ποίηση μπορεί ορθά να αποδώσει. Πέρα από αυτήν, όλα τα παραμύθια που έχουμε συνηθίσει να ακούμε και κυρίως να βλέπουμε με ιππότες και πριγκίπισσες, ήταν όντως «παραμύθια»…
Πλημμυρισμένο με συμβολικές αναφορές στη φύση, τη θνητότητα και τις ανθρώπινες αρετές, το επικό δημιούργημα του Lowery παίρνει τα πράγματα αργά, ελεγειακά και μεθοδικά. Χαρίζει σε όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια θεάματα εικόνες που σπάνια έχουν την ευκαιρία να δουν, και στους σινεφίλ έναν ακόμα λόγο να μη φοβούνται το σινεμά φαντασίας.
Το σενάριο είναι σαν να πάρθηκε κατευθείαν από τον άγνωστο συγγραφέα του Μεσαίωνα. Η μαγεία και η φαντασία είναι πράγματα που συνυπάρχουν αρμονικά με τον ρεαλισμό, σε μια εποχή που μόνο αυτά απαντούσαν σε ερωτήματα που χρειάστηκαν κάποιοι αιώνες εξέλιξης για να βρουν ικανοποιητική απάντηση, και μάλιστα όχι στην ολότητα τους. Σε αυτό τον ασταθή κόσμο όπου τίποτα δεν είναι ξεκάθαρα αυτό που δείχνει, ένας ιππότης αναζητά επί του πρακτέου την ταυτότητα που του έχει επιβάλει η γέννηση του. Μπορεί να είναι γενναίος και δίκαιος, αλλά από εκεί και πέρα ποτέ στην ουσία δεν θα ανοίξουμε ορθάνοιχτα τον χαρακτήρα του με τα σημερινά δεδομένα, αφού κι αυτός είναι κομμάτι του συμβολικού ορίζοντα όλων όσων συμβαίνουν γύρω του. Το μόνο έτσι κι αλλιώς που μπορεί να καταφέρει μέσα σε αυτήν του την περιπέτεια, είναι να «απαντήσει στο αίνιγμα της Σφήκας», και να περάσει από κάτι που παραπέμπει στον «Τελευταίο Πειρασμό» του Καζαντζάκη για να συνεχίσει να ζει είτε στο φως είτε στο σκοτάδι.
Ο Dev Patel είναι ο μπροστάρης ενός «υπάκουου» στις εντολές τού δημιουργού καστ, και όπως συμβαίνει σε δημιουργίες και όχι σκηνοθεσίες, αντανακλά το ταξίδι του ίδιου του δημιουργού μέσα από το καλλιτεχνικό του όραμα. Το σύνολο αφήνει μια στεναχώρια για το κατά πόσο ακόμα καλύτερο θα μπορούσε να είναι, αν υπήρχε ένα δυνατότερο μπάτζετ να το στηρίξει, αλλά ακόμα κι αν δεν καταφέρει να σε βυθίζει στον μύθο του, θα σου αποτυπώσει εκείνες τις εικόνες που κινηματογραφικά θα σε στοιχειώσουν. Δεν είναι η σινεφίλ ταινία που πετάει έξω τη μεγάλη μερίδα του κοινού, ακόμα κι αν δεν κοπιάζει να παντρέψει όλα τα γούστα.
Εν κατακλείδι, μια μεγάλη στιγμή για το σινεμά του φανταστικού, μια ταινία που ακυρώνει ένα σωρό μπλοκμπαστερικές επιτυχίες που δικαιολογήθηκαν ότι «καλύτερα δεν γίνονταν να το κάνουμε», κι ένα φιλμ που θα σημαδέψει τη φετινή σοδειά.
Βαθμολογία:
Μη τον ακούτε. Ο άνθρωπος είναι αλλού. Σε αυτό που κάνετε είστε οι καλύτεροι στην Ελλάδα, χωρίς να έχω πάντα την ίδια άποψη με όλες τις κριτικές σας. Τέτοιοι υπάρχουν παντού στο ίντερνετ.
4/5; Καταλάβα, οπότε δεν θα μπω καν στον κόπο να το κατεβάσω.Υ.Γ. Συνεχίστε να μας λέτε ποιες ταινίες είναι καλές, ώστε να μην τις βλέπουμε!
Εγώ θα στο πω με αγάπη, και χωρίς κέφι να σε κρίνω περαιτέρω, μια κι όπως εσύ δεν γνωρίζεις εμάς, ούτε εμείς γνωρίζουμε εσένα προσωπικά. Όταν ήμουν που λες στο cine.gr, είχαμε έναν μόνιμο στα σχόλια που έγραφε ακριβώς κόπια τα ίδια που γράφεις εσύ (γνωρίζω ότι δεν ήσουν εσύ). Κι εκείνος πάλι πρόκαρε παράλληλα εταιρίες διανομής για ό,τι εκείνος θεωρούσε σωστό, και προωθούσε με καμάρι ότι κατέβαζε παράνομα ταινίες (τουλάχιστον, αντίθετα με εσένα, εκείνος είχε κρυμμένο id...). Ξέρεις τη συνέχεια; Άνοιξε δικό του κινηματογραφικό σάιτ, και το έκλεισε μέσα σε λίγους μήνες, επειδή δεν συμφωνούσε κανείς με τις κριτικές του... Και όχι, κανένα χούι δεν είχα να γίνω ούτε ηθοποιός, ούτε σκηνοθέτης. Κάνω αυτό που ονειρευόμουν πάντα, να γράφω για την έβδομη τέχνη.
Και το μου τα λες αυτά; Σκασίλα μου αν άνοιξε site ή αν το έκλεισε... Εγώ τα γράφω αυτά για να σας δείξω ότι σας έχω ΑΠΟΛΥΤΗ εμπιστοσύνη, για το ποιες ταινίες πρέπει να αποφεύγω... Έπειτα αν θέλω να ακούσω γνώμη κριτικού, θα ακούσω τον Θ. Κ. που είναι έγκυρος και αντικειμενικός και κρίνει τις ταινίες για αυτό που είναι... Όσο για το κατέβασμα, ναι δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι κάνω, και για αυτό άλλωστε έβαλα και 100mpbs για να τις κατεβάζω και πιο γρήγορα, γιατί ο κυριότερος λόγος που το κάνω είναι γιατί δεν γουστάρω τις Ελληνικές λαμογιοεταιρίες διανομής. Αν θελήσω να αγοράσω κάποια ταινία για την συλλογή μου, θα το κάνω από καταστήματα του εξωτερικούς που έχουν και πολύ καλύτερες τιμές και δεν με ενδιαφέρει αν κλείσουν οι Ελληνικές, γιατί το αξίζουν και με το παραπάνω. Όταν χρέωναν 30-35 ευρώ τις ταινίες στα video club ήταν καλά; Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ, να ζήσουμε να μην τις θυμόμαστε!
Μας τα έπρηξες με την κλάψα σου.