Στα τέλη του 2008, έσκασε η φούσκα της αμερικανικής κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Μαζί τους συμπαρέσυραν και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 ετών, που παρέσυρε στο διάβα της κυβερνήσεις και υπόγειες διασυνδέσεις. Τέσσερις outsider μικροεπενδυτές (ένας αθυρόστομος αναλυτής, ένας αντικοινωνικός γιατρός με ταλέντο στα μακροοικονομικά, δυο πιτσιρικάδες μικροεπενδυτές που έστησαν επενδυτικό κεφάλαιο στο γκαράζ του σπιτιού τους κι ένας τραπεζίτης που απλά αξιοποίησε προς ίδιον όφελος μια πληροφορία) διαπιστώνουν αυτό που οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνταν να δουν, δηλαδή… την επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σκηνοθεσία:

Adam McKay

Κύριοι Ρόλοι:

Christian Bale … Michael Burry

Steve Carell … Mark Baum

Ryan Gosling … Jared Vennett

Brad Pitt … Ben Rickert

Melissa Leo … Georgia Hale

Hamish Linklater … Porter Collins

John Magaro … Charlie Geller

Rafe Spall … Danny Moses

Jeremy Strong … Vinny Daniel

Finn Wittrock … Jamie Shipley

Marisa Tomei … Cynthia Baum

Tracy Letts … Lawrence Fields

Karen Gillan … Evie

Byron Mann … Κος Chau

Adepero Oduye … Kathy Tao

Wayne Pere … Martin Blaine

Max Greenfield … χρηματιστής

Billy Magnussen … χρηματιστής

Billy Slaughter … μεσίτης

Anthony Bourdain … Anthony Bourdain

Selena Gomez … Selena Gomez

Margot Robbie … Margot Robbie

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Charles Randolph, Adam McKay

Παραγωγή: Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Arnon Milchan, Brad Pitt

Μουσική: Nicholas Britell

Φωτογραφία: Barry Ackroyd

Μοντάζ: Hank Corwin

Σκηνικά: Clayton Hartley

Κοστούμια: Susan Matheson

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: The Big Short
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Μεγάλο Σορτάρισμα
  • Εναλλακτικός Τίτλος: The Big Short: Inside the Doomsday Machine

Σεναριακή Πηγή

  • Βιβλίο: The Big Short: Inside the Doomsday Machine του Michael Lewis.

Κύριες Διακρίσεις

  • Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Christian Bale) και μοντάζ.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (κωμωδία/μιούζικαλ), πρώτου αντρικού ρόλου (Christian Bale και Steve Carell) στην ίδια κατηγορία και σεναρίου.
  • Βραβείο Bafta σεναρίου. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, δεύτερο αντρικό ρόλο (Christian Bale) και μοντάζ.
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας από την Ένωση Παραγωγών ΗΠΑ.

Παραλειπόμενα

  • Βασίζεται σε ομότιτλο βιβλίο του Michael Lewis (του 2010), συγγραφέα και οικονομικού συντάκτη, και αφορά αληθινά γεγονότα. Τουλάχιστον κατά το 91,4, όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος David McCandless.
  • Ο συγγραφέας αποκάλυψε σε συνέντευξη ότι οι τέσσερις κεντρικοί πρωταγωνιστές αποδέχτηκαν περικοπή του συμβολαίου τους, αρκεί να έπαιζαν στην ταινία. Επίσης, ότι η Paramount Pictures επέτρεψε στον Adam McKay να το αναλάβει υπό την προϋπόθεση πως θα σκηνοθετούσε και ένα σίκουελ της κωμωδίας Ο Παρουσιαστής: Ο Θρύλος του Ron Burgundy.
  • Εδώ ο Ryan Gosling αθετεί τη δήλωση του του 2013, που έλεγε πως θα εγκαταλείψει την ηθοποιία.
  • Πρώτη μη καθαρή κωμωδία για τον Adam McKay, και γενικά ταινία του δίχως τον Will Ferrell.
  • Ιδέα του McKay ήταν τα γκεστ διάσημων που “σπάνε τον τέταρτο τοίχο” ώστε να εξηγήσουν στους θεατές κάποιες χρηματιστικές λεπτομέρειες.
  • Με κόστος 50 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ είχε εισπράξεις των 133,4. Κι αυτό το πέτυχε κάνοντας πρεμιέρα μόλις σε 8 αίθουσες, δημιουργώντας νέο ρεκόρ αριθμού θεατών ανά οθόνη.

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 20/1/2016

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που κάθε φορά που πρέπει να μιλήσει με το λογιστή του και αυτός αρχίζει να του λέει νούμερα και “ερασιτεχνικούς” οικονομικούς όρους, τότε βάζει μπροστά την τεχνική “χάνομαι στο υπερδιάστημα” έως ότου ακουστεί μία από τις μαγικές φράσεις-λέξεις: “Αυτά…”, “Τελειώσαμε…”, “Ό,τι χρειαστείς ξαναπέρνα…”. Αυτός είμαι εγώ. Φανταστείτε τώρα μια ταινία γεμάτη “προχωρημένους” οικονομικούς όρους, που ασχολείται με την αρχή της οικονομικής κρίσης και μας μιλάει γι αυτή μέσα από τα μάτια άμεσα εμπλεκομένων ανθρώπων και με μικρά διαλείμματα για απλές εξηγήσεις. Αυτό είναι το The Big Short. Φανταστείτε τώρα εμένα, να παρακολουθώ το συγκεκριμένο φιλμ. Τι λέτε; Αποτυχία μάλλον; Όχι! Πέσατε έξω! Το The Big Short είναι ένα απ΄τα πιο ενδιαφέροντα φιλμ που παρακολούθησα τελευταία!

Αν μέσα σε όσα γράφω στην πρώτη παράγραφο προσέθετα και το όνομα του σκηνοθέτη – σεναριογράφου της ταινίας, Άνταμ ΜακΚέι, τότε τα πράγματα θα γίνονταν ακόμα πιο περίεργα, καθώς ο ΜακΚέι είναι γνωστός για τις κωμωδίες The Anchorman, The Other Guys και Step Brothers, όλες πολύ μα πάρα πολύ μακριά από το πνεύμα της νέας ταινίας του. Η κωμωδία δεν λείπει από το The Big Short και υπάρχουν στιγμές που πραγματικά γελάς αλλά αυτό που καταφέρνει ο ΜακΚέι μέσα από το σχεδόν ντοκιμαντερίστικο ύφος του φιλμ, είναι να παραδώσει απλά μαθήματα οικονομίας με έναν απλό, κωμικό και σατιρικό τρόπο. Δεν κατανοούμε τα πάντα, εδώ που τα λέμε, καθώς για να καταλάβεις το 100% απαιτείται απόλυτη συγκέντρωση σε όσα γίνονται στην οθόνη αλλά το φιλμ μας κρατά μαζί του μέχρι τέλους, αφού συνηθίσουμε τον διαφορετικό τρόπο κινηματογράφησης. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές του και τους βάζει πολλές φορές να μιλούν άμεσα στο θεατή εξηγώντας κάποιες λεπτομέρειες ενώ υπάρχουν και τρία μικρά διαλείμματα, όπου γνωστοί σταρ της εποχής εξηγούν με καυστικό τρόπο μερικά ακόμα οικονομικά… “πράγματα”.

Ένα πολύ δυνατό επιτελείο ηθοποιών συγκεντρώνεται στο The Big Short και είναι όλοι πολύ καλοί. Γκόσλινγκ και Πιτ βρίσκονται λίγο πιο πίσω από τους δύο κορυφαίους της ταινίας, Μπέιλι και Καρέλ. Ο Καρέλ συνεχίζει τις πολύ καλές ερμηνείες, δίνοντας μας εδώ τον πιο ανθρώπινο χαρακτήρα του φιλμ, αυτόν που είναι μέσα στο σύστημα, που βλέπει πόσο σάπιο είναι και που πονά για όσα έρχονται. Ο Μπέιλι είναι χαμένος μέσα στο ρόλο του. Ερμηνεύει έναν ιδιοφυή τύπο, με προβλήματα κοινωνικότητας, που επικοινωνεί μόνο μέσω της μουσικής και των αριθμών. Αυτός είναι θεωρητικά ο πρώτος που προέβλεψε την επερχόμενη καταστροφή. Η ερμηνεία του Μπέιλι είναι από αυτές που λέμε οσκαρικές, με τον πρώην Μπάτμαν να μεταμορφώνεται ψυχή και σώμα σε έναν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα, για ακόμα μια φορά.

Δεν ξέρω πως θα ένιωθα αν παρακολουθούσα το φιλμ σε μια άλλη περίοδο της ζωής μου και όχι τώρα που η οικονομική κρίση βρίσκεται για τα καλά στη χώρα μας. Χαρακτηριστική η ατάκα που ακούμε από τα χείλη του Μπραντ Πιτ, λίγο πριν το τέλος: Ελλάδα, Ισλανδία ξόφλησαν. Η Ισπανία τρεκλίζει.” Μπορεί να μη με άγγιζε το ίδιο κάποια άλλη στιγμή. Όμως, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, το The Big Short αποτέλεσε για μένα μια ευχάριστη έκπληξη. Μια σατιρική ματιά πάνω σε μια από τις πιο τραγικές στιγμές που πέρασε και περνά η ανθρωπότητα, που σε κάνει να γελάς και να θλίβεσαι παράλληλα, με την απανθρωπιά που κρύβει ο χρηματοοικονομικός τομέας και οι άνθρωποι που τον υπηρετούν και με τα παιχνίδια που παίζονται εν αγνοία μας στις πλάτες μας. Κι εμείς, όπως συνέβαινε πάντοτε, συνεχίζουμε να ζούμε στον μικρό ψεύτικο κόσμο μας.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

21 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *