1970. Ένας νεαρός Αιθίοπας επιστρέφει στη χώρα του μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Ο νεαρός Ανμπερμπέρ επιστρέφει την περίοδο που ο Ψυχρός Πόλεμος είναι στο απόγειό του, και η Αιθιοπία βρίσκεται κάτω απ’ το μαρξιστικό καθεστώς του Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ. Ενόσω εργάζεται σ’ ένα κέντρο υγείας, γίνεται μάρτυρας μιας φρικτής δολοφονίας και συγκρούεται με τους επαναστάτες γκάνγκστερ που διαφεντεύουν τη χώρα. Το καθεστώς τον στέλνει σ’ ένα πόστο στην Ανατολική Γερμανία. Eκεί δράττεται της ευκαιρίας και καταφεύγει στη Δύση όπου μένει έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος στην Αιθιοπία. Τώρα, στα 60 του χρόνια, ο Ανμπερμπέρ επιστρέφει στο χωριό του. Αν και βρίσκει παρηγοριά ζώντας με την ηλικιωμένη μητέρα του, αισθάνεται αποξενωμένος απ’ τους άλλους γύρω του μετά τη μακροχρόνια απουσία, ενώ το παρελθόν του τον απογοητεύει και τον στοιχειώνει.

Σκηνοθεσία:

Haile Gerima

Κύριοι Ρόλοι:

Aaron Arefe … Anberber

Abiye Tedla … Tesfaye

Takelech Beyene … Tadfe

Teje Tesfahun … Azanu

Nebiyu Baye … Ayalew

Wuhib Bayu … Abdul

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Haile Gerima

Παραγωγή: Philippe Avril, Karl Baumgartner, Marie-Michelegravele Cattelain, Haile Gerima

Μουσική: Vijay Iyer, Jorga Mesfin

Φωτογραφία: Mario Masini

Μοντάζ: Haile Gerima, Loren Lillian

Σκηνικά: Seyum Ayana, Patrick Dechesne, Alain-Pascal Housiaux

Κοστούμια: Wassine Hailu

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Τηλεόραση.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Teza

Ελληνικός Τίτλος: Teza

Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Morning Dew

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας. Ειδικό βραβείο επιτροπής και βραβείο σεναρίου.
  • Βραβείο ανθρώπινων αξιών στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Παραλειπόμενα

  • Σύμφωνα με τον δημιουργό, η ταινία χρειάστηκε 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το σενάριο ολοένα και αναπτύσσονταν μέσω αλλαγών, με νέα στοιχεία που προέκυπταν στην πορεία.
  • Το πρόγραμμα τριών εβδομάδων για γυρίσματα στη Γερμανία μειώθηκε σε 10 ημέρες, λόγω έλλειψης πόρων. Τα γυρίσματα στην Αιθιοπία είχαν ήδη ολοκληρωθεί 2 χρόνια πριν.
  • Ο ηθοποιός Aaron Arefe τραυματίστηκε στο μάτι γυρίζοντας μια σκηνή, και έσπασε ένα αιμοφόρο αγγείο στο μάτι του. Την επόμενη μέρα επέστρεψε με το μάτι ολοκόκκινο από αίμα. Η παραγωγή όμως δεν είχε την ευχέρεια να διακοπεί, και ο ηθοποιός συνέχισε να παίζει με αυτή την όψη.
  • Στην πρεμιέρα στη Βενετία υπήρξε πρόβλημα με τους υπότιτλους. Όταν όμως έπειτα προβλήθηκε κανονικά στη δημόσια προβολή, ακολουθήθηκε από 20λεπτο χειροκρότημα. Θεωρούνταν και φαβορί για τον Χρυσό Λέοντα.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *