Μετά από χρόνια δουλειάς στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στο χωριό του, την Τυμφαία της Ηπείρου, μια χούφτα πέτρινα σπίτια σε μια έρημη, τραχιά κι αποδεκατισμένη περιοχή από τα τόσα χρόνια μετανάστευσης, όπου μετράνε τις μέρες τους οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι -γέροι, γυναίκες και μικρά παιδιά. Κανένας δεν τον περιμένει, ενώ η κόρη του, στο κατώφλι του σπιτιού, δεν τον αναγνωρίζει. Λίγες μέρες αργότερα, η σύζυγος, με τη βοήθεια του εραστή της, τον σκοτώνει και τον θάβει στον κήπο, φυτεύοντας κρεμμύδια πάνω στον τάφο του. Καίει τα ρούχα και τα λιγοστά υπάρχοντά του, και διαδίδει στο χωριό ότι ο άντρας της ξαναέφυγε για τη Γερμανία. Για να κάνει ακόμα πιο πιστευτή την αναχώρησή του και για να δημιουργήσει ένα άλλοθι, φεύγει με τον εραστή της για τα Γιάννενα. Στο ξενοδοχείο δίνουν το όνομα του συζύγου και μιας άλλης γυναίκας. Στο χωριό όμως η ξαφνική αναχώρηση του μετανάστη δημιουργεί υποψίες και γρήγορα θα φθάσει η αστυνομία.

Σκηνοθεσία:

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Κύριοι Ρόλοι:

Τούλα Σταθοπούλου … Ελένη

Γιάννης Τότσικας … Χρήστος Γκίκας

Θάνος Γραμμένος … ο αδελφός της Ελένης

Πέτρος Χοϊδάς … εισαγγελέας

Μιχάλης Φωτόπουλος … Κώστας Γούσης

Γιάννης Μπαλάσκας … αξιωματικός της χωροφυλακής

Νίκος Αλευράς … βοηθός εισαγγελέας

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Στρατής Καρράς, Θανάσης Βαλτινός

Παραγωγή: Γιώργος Σαμιώτης

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης

Μοντάζ: Τάκης Δαυλόπουλος

Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Αναπαράσταση
 • Διεθνής Τίτλος: Reconstruction
 • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Resurrection of a Crime

Κύριες Διακρίσεις

 • Βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας, δεύτερου γυναικείου ρόλου (Τούλα Σταθοπούλου), φωτογραφίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και κριτικών καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
 • Ειδική μνεία της FIPRESCI στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Παραλειπόμενα

 • Η ταινία αποτελεί σταθμό για τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, όντας η πρώτη ταινία που παρουσίασε έναν διαφορετικό τρόπο αφήγησης, μη γραμμικό, στο ελληνικό σινεμά. Απέσπασε υψηλές κριτικές, αλλά στο εξωτερικό δεν έγινε άμεσα γνωστή, πέρα από τη θετική απήχηση στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
 • Βασίζεται σε αληθινό περιστατικό, αλλά ο σκηνοθέτης το αναγάγει και στους μύθους των Ατρειδών και της Κλυταιμνήστρας. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τον Απρίλιο του 1968 στο χωριό Πολυνέρι Θεσπρωτίας. Η δίκη είχε γίνει στην Κέρκυρα, όπου και βρέθηκε ο Αγγελόπουλος για να διαβάσει τη δικογραφία, πριν γράψει το σενάριο του.
 • Ανάμεσα στους δημοσιογράφους είναι και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αλλά και ο νεαρός τότε Τώνης Λυκουρέσης, μετέπειτα συνάδελφος του.
 • Η Τούλα Σταθοπούλου κάνει εδώ το κινηματογραφικό της ντεμπούτο.
 • Με 12.869 εισιτήρια, ήρθε στην 83η θέση ανάμεσα σε 87 ελληνικές ταινίες της σαιζόν.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Η εκτέλεση της παραδοσιακής μουσικής ανήκει στον Τάσο Χαλκιά.

Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *