Βόρεια της Φινλανδίας και στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκεται ένα από τα υποτιθέμενα σπίτια του Άι Βασίλη. Τους τελευταίους μήνες, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων, που εργάζεται για την εταιρία Subzero Inc, και με αρχηγό έναν περίεργο Βρετανό, σκάβει μυστηριωδώς έναν μεγάλο λόφο, δημιουργώντας προβλήματα στο περιβάλλον. Οι ντόπιοι είναι έξω φρενών. Η ετήσια συγκέντρωση των ταράνδων, που συμβαίνει λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έχει καταστραφεί, δημιουργώντας προβλήματα και στην τοπική οικονομία. Επίσης ενοχλημένος, είναι ο Ραούνο, ένας πατέρας που μεγαλώνει μόνος του τον γιο του, Πιέταρι, ένα παιδί με μεγάλη φαντασία και προβλήματα ανάπτυξης. Ο Πιέταρι όμως προσέχει κάποια πράγματα που οι άλλοι δεν δίνουν σημασία, και συνειδητοποιεί ότι η τρύπα που έχουν σκάψει, σχετίζεται με τον Άι Βασίλη.

Σκηνοθεσία:

Jalmari Helander

Κύριοι Ρόλοι:

Onni Tommila … Pietari Kontio

Jorma Tommila … Rauno Kontio

Tommi Korpela … Aimo

Rauno Juvonen … Piiparinen

Per Christian Ellefsen … Riley

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jalmari Helander

Παραγωγή: Agnes B., Francois-Xavier Frantz, Petri Jokiranta, Knut Skoglund

Μουσική: Juri Seppa, Miska Seppa

Φωτογραφία: Mika Orasmaa

Μοντάζ: Kimmo Taavila

Σκηνικά: Jalmari Helander

Κοστούμια: Saija Siekkinen

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Φεστιβάλ.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Rare Exports

Ελληνικός Τίτλος: Rare Exports

Εναλλακτικός Τίτλος: Rare Exports: A Christmas Tale

Σεναριακή Πηγή

  • Σενάριο: Rare Exports Inc. των Jalmari Helander, Juuso Helander.

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο Variety Piazza Grande στο φεστιβάλ του Λοκάρνο.
  • Βραβείο φωτογραφίας, μουσικής μοντάζ, σκηνικών, κοστουμιών και ήχου στα Jussi, τα εθνικά βραβεία της Φινλανδίας. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία.

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία προέρχεται από μια μικρού μήκους του 2003, το Rare Exports Inc. του ίδιου δημιουργού, που είχε και σίκουελ το 2005, επίσης μικρού μήκους, το Rare Exports: The Official Safety Instructions. Και οι δύο ταινίες αυτές έχουν γίνει cult, μαζί με τη συγκεκριμένη.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Νίκος Ρέντζος

Έκδοση Κειμένου: 30/12/2013

Το Rare Exports είναι ένα παράξενο παραμύθι τρόμου, που βαδίζει στα χνάρια των Gremlins και αρκετές στιγμές καταφέρνει να μας παρασύρει στον κόσμο του. Έχουμε μια ιστορία φαντασίας με ελάχιστα στοιχεία τρόμου, που σου αφήνει την αίσθηση ότι παρακολουθείς ένα παραμύθι για λίγο μεγαλύτερα παιδιά.

Το χιονισμένο σκηνικό της Φινλανδίας είναι ιδανικό για την ιστορία που αφηγείται το Rare Exports, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή του Πατέρα των Χριστουγέννων (του δικού μας Άη Βασίλη). Εννοείται ότι έχουμε να κάνουμε με άλλη μια παραλλαγή του μύθου, την οποία όμως βρήκα ιδιαίτερα έξυπνη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα από όσες έχουμε κατά καιρούς παρακολουθήσει. Μην περιμένετε ταράνδους, μην περιμένετε καλικάντζαρους, μην περιμένετε τον αγαθό Άγιο με το λευκό μούσι. Όλα αυτά υπάρχουν μέσα στο φιλμ αλλά όχι όπως τα φανταζόμαστε και εκεί είναι που κερδίζει πόντους το Rare Exports. Το όλο εγχείρημα φανερώνει τη δυναμική του κυρίως στο τελευταίο μισάωρο και μας ανοίγει τα χαρτιά του ένα -ένα, για να καταλήξει στο χιουμοριστικό αλλά και καυστικό φινάλε για την εμπορευματοποίηση του μύθου του Άγιου Βασίλη. Μέχρι να φτάσουμε εκεί χρησιμοποιείται ένα έξυπνο τρικ από τους δημιουργούς, για να μας παραπλανήσουν, το οποίο αξίζει να ανακαλύψετε παρακολουθώντας το φιλμ.

Ερμηνευτικά μας κερδίζει ο πιτσιρικάς και ο πατέρας του (πατέρας και γιος στην πραγματικότητα) ενώ οι υπόλοιποι ρόλοι μοιάζουν περισσότερο υποστηρικτικοί στους δύο πρωταγωνιστές, εξυπηρετώντας κυρίως το χιουμοριστικό κομμάτι της ιστορίας.

Νομίζω, ότι το Rare Exports είναι η καλύτερη εναλλακτική πρόταση για τις γιορτινές μέρες αλλά δεν είναι μια ταινία που θα εκτιμηθεί από όλους, όσο της αξίζει. Το εμπόδιο στην αναγνώρισή της είναι καταρχάς η δύσκολη και βαριά Φινλανδική γλώσσα, κάτι το οποίο θα αποτρέψει πολλούς από το ανακαλύψουν το φιλμ. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να μην εκτιμηθεί από το ευρύ κοινό το Rare Exports είναι το ιδιαίτερο χιούμορ του και ο σουρεαλισμός του. Δεν είναι μια ταινία που πρέπει να τη δεις με τα ίδια μάτια που θα έβλεπες μια οποιαδήποτε ταινία φαντασίας, γιατί θα χάσεις πολλά.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.