Ο Ντέιβιντ είναι ένας συνεσταλμένος νεαρός, απογοητευμένος από τη ζωή του, που παρακολουθεί μανιωδώς το «Pleasantville», μια ασπρόμαυρη σαπουνόπερα της δεκαετίας του ’50, όπου εκεί όλα είναι… ευχάριστα. Μια μέρα, ένας καυγάς ανάμεσα στον Ντέιβιντ και την αδελφή του, Τζένιφερ, για ένα περίεργο ριμότ-κοντρόλ που μόλις απόκτησαν από έναν μυστηριώδη τεχνικό που τους επισκέφτηκε όταν χάλασε η τηλεόραση, καταλήγει στην διακτίνισή τους στην «Pleasantville»! Εκεί, ο Ντέιβιντ και η Τζένιφερ δεν είναι άλλοι από τους Μπαντ και Μέρι Σου Πάρκερ, δύο αδέλφια ντυμένα παλιομοδίτικα που ζουν στη χαρούμενη αλλά ασπρόμαυρη αυτή πόλη, μαζί με τους υπερβολικά ευχάριστους γονείς. Ο Ντέιβιντ, συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν μπλέξει, αποφασίζει να κάνει κάτι για να επανέλθουν στην πραγματικότητα. Εντωμεταξύ, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο φυτρώνει στην πόλη, και οι κανόνες αρχίζουν να καταρρέουν καθώς το χρώμα κάνει την εμφάνισή του στη ζωή των κατοίκων.
Σκηνοθεσία:
Gary Ross
Κύριοι Ρόλοι:
Tobey Maguire … David Wagner
Reese Witherspoon … Jennifer Wagner
Joan Allen … Betty Parker
William H. Macy … George Parker
Jeff Daniels … Bill Johnson
J.T. Walsh … Big Bob
Marley Shelton … Margaret Henderson
Paul Walker … Skip Martin
Giuseppe Andrews … Howard
Jane Kaczmarek … Κα Wagner
Don Knotts … ο ηλεκτρονικός
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Gary Ross
Παραγωγή: Bob Degus, Jon Kilik, Gary Ross, Steven Soderbergh
Μουσική: Randy Newman
Φωτογραφία: John Lindley
Μοντάζ: William Goldenberg
Σκηνικά: Jeannine Oppewall
Κοστούμια: Judianna Makovsky
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Pleasantville
- Ελληνικός Τίτλος: Pleasantville
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής (δράμα), σκηνικών και κοστουμιών.
Παραλειπόμενα
- Αυτή ήταν η πρώτη ταινία που χρησιμοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία για να αφαιρέσει χρώμα. 163 χιλιάδες καρέ σκαναρίστηκαν, ώστε ένα προς ένα να προσαρμοστούν ψηφιακά στις σεναριακές απαιτήσεις. Ήταν ό,τι πιο περίπλοκο είχε γίνει με ψηφιακά εφέ ως τότε, μέχρι βέβαια τον επόμενο χρόνο που βγήκε ο νέος Πόλεμος των Άστρων.
- Στο σενάριο προβλέπονταν ο Dick Van Dyke να είναι ο ηλεκτρονικός, με το όνομα Μπομπ, ως αναφορά στο κλασικό The Dick Van Dyke Show.
- Ο κάμεραμαν Brent Hershman χρειάστηκε μια ημέρα να εργαστεί 19 ώρες στα γυρίσματα, και οδηγώντας πίσω στο σπίτι του, αποκοιμήθηκε και έχασε τη ζωή του. Αυτό οδήγησε σε μήνυση της οικογένειας του επί των παραγωγών.
- Η ταινία αφιερώθηκε στη μνήμη του Hershman, της μητέρας του σκηνοθέτη, αλλά και του J.T. Walsh που έφυγε από τη ζωή λίγο πριν την πρεμιέρα.
- Λίγο μετά την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, έγινε ένας online διαγωνισμός με έπαθλο την επίσκεψη στο αληθινό Pleasantville, στην πολιτεία της Άιοβα. Έλαβαν μέρος 30 χιλιάδες άνθρωποι, αλλά ο νικητής, που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος, προτίμησε αντί του ταξιδιού το εναλλακτικό έπαθλο των 10 χιλιάδων δολαρίων.
- Η επιτυχία στις κριτικές δεν μεταφέρθηκε και στα κέρδη, μια κι ενώ κόστισε 60 εκατομμύρια δολάρια, το φιλμ έβγαλε 49,8.