Η ιστορία του Ζαν Μπατίστ Γκρενούιγ, ενός μοναχικού νεαρού με αξιοθαύμαστη όσφρηση και έφεση στα αρώματα, που έζησε στη Γαλλία τον 18ο αιώνα. Μεγαλωμένος σε ορφανοτροφείο, ο Ζαν Μπατίστ γνωρίζει τον Μπαλντίνι, έναν αρωματοποιό που τον επιλέγει για βοηθό του. Η θητεία κοντά στον Μπαλντίνι αποφαίνεται σημαντική. Τώρα πια ο νεαρός είναι εξοπλισμένος με τις απαραίτητες γνώσεις για να φέρει σε πέρας τη μοναδική φιλοδοξία του: την παρασκευή του τελειότερου αρώματος στον κόσμο. Και ο Ζαν Μπατίστ είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα γι’ αυτό. Ακόμη κι αν χρειαστεί να διαπράξει φόνο.

Σκηνοθεσία:

Tom Tykwer

Κύριοι Ρόλοι:

Ben Whishaw … Jean-Baptiste Grenouille

Rachel Hurd-Wood … Laure Richis

Alan Rickman … Antoine Richis

Dustin Hoffman … Giuseppe Baldini

Corinna Harfouch … μαντάμ Arnulfi

Birgit Minichmayr … η μητέρα του Grenouille

Karoline Herfurth … η κοκκινομάλλα

Sara Forestier … Jeanne

John Hurt … ο αφηγητής (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Andrew Birkin, Bernd Eichinger, Tom Tykwer

Παραγωγή: Bernd Eichinger

Μουσική: Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer

Φωτογραφία: Frank Griebe

Μοντάζ: Alexander Berner

Σκηνικά: Uli Hanisch

Κοστούμια: Pierre-Yves Gayraud

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Perfume: The Story of a Murderer

Ελληνικός Τίτλος: Το Άρωμα: Η Ιστορία ενός Δολοφόνου

Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: Perfume

Εναλλακτικός Τίτλος: Das Parfum – Die Geschichte eines Morders [Γερμανία]

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Das Parfum του Patrick Suskind.

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο φωτογραφίας και σκηνικών στα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία, αντρική ερμηνεία (Ben Whishaw) και μουσική.
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας, φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνικών, κοστουμιών και ήχου στα εθνικά βραβεία της Γερμανίας. Υποψήφιο για σκηνοθεσία και μουσική.

Παραλειπόμενα

  • Ο παραγωγός Bernd Eichinger αγόρασε τα δικαιώματα του διάσημου βιβλίου (με πωλήσεις άνω των 20 εκατομμυρίων αντιτύπων ανά τον πλανήτη) το 2000, και ξεκίνησε ο ίδιος μαζί με τον Andrew Birkin να γράφουν το σενάριο. Ο Tykwer επιλέχτηκε το 2003, και συνείσφερε έκτοτε και αυτός επί του κειμένου.
  • Αρχικά ο συγγραφέας αρνούνταν να πουλήσει δικαιώματα για ταινία, πιστεύοντας ότι μονάχα ο Stanley Kubrick ή ο Milos Forman θα ήταν ικανοί να μεταφέρουν ορθά το έργο του.
  • Ο Julian Schnabel είχε εκφράσει ανοιχτά τη θέληση του να το σκηνοθετήσει, αλλά ο Eichinger είχε άλλη άποψη περί οπτικής όταν διάβασε μια μεταφορά σε σενάριο που του παρέδωσε. Αυτή η οπτική, που δεν έγινε δεκτή, υπάρχει στο Σκάφανδρο και η Πεταλούδα (2007) του Schnabel.
  • Η αναζήτηση για τον κατάλληλο Γκρενουίγ κράτησε έναν χρόνο. Μέχρι που ο Tykwer ακολούθησε τη συμβουλή της υπεύθυνης κάστινγκ Michelle Guish και παρακολούθησε σε παράσταση του Άμλετ τον Ben Whishaw.
  • Υπήρξε μία από τις ακριβότερες γερμανικές παραγωγές όλων των εποχών, με συνολικό κόστος 60 εκατομμύρια δολάρια. Έβγαλε όμως 135.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 14/11/2010

Το περίφημο «Άρωμα», το μυθιστόρημα του Πάτρικ Ζίσκιντ που λατρεύτηκε στα 1980, είναι δύσκολο να μεταφερθεί στην οθόνη. Όχι μόνο γιατί είναι δύσκολο να περιγράψεις οπτικά μυρωδιές και αισθήσεις που σε προκαλούν, αλλά και γιατί ο ήρωας στο βιβλίο είναι σαν εξώκοσμος, πέρα από την αντίληψή μας. Ο μόνος τρόπος που έχει για να επικοινωνήσει με τον κόσμο (παρότι διαθέτει όλες τις άλλες αισθήσεις) είναι οι οσμές, η μόνη ηθική, αν μπορείς να την πεις έτσι, η αξιολόγηση τους, και η μόνη επιδίωξη και αυτοπραγμάτωση, η επίτευξη, η δημιουργία μιας μυρωδιάς που να ισοδυναμεί με ό,τι για τους άλλους ανθρώπους είναι η λύτρωση και η ένωση με τον θεό. Ο ήρωας είναι ένας τραγικός Ήφαιστος ή ένας δαίμονας που θα φέρει την ευδαιμονία (καταλύοντας κάθε ηθική) και θα αυτοθυσιαστεί. Η επιλογή του Μπεν Γουίσοου στον ρόλο του Ζαν-Μπατίστ Γκρενουίγ αποδείχτηκε ιδανική, καθώς καταφέρνει επακριβώς να είναι τρομακτικά ανεξιχνίαστος μέσα από την χαριτωμένη, εύθραυστη φιγούρα του, ενώ το σκοτεινό, γοτθικό ύφος της κινηματογραφίας ταιριάζει απόλυτα.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

19 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.