Η 60χρονη Ανζελίκ εργάζεται σε ένα μπαρ κοντά στα γαλλο-γερμανικά σύνορα. Ακόμα της αρέσει να διασκεδάζει, αλλά και ακόμα ελκύεται από τα αρσενικά που την περιστοιχίζουν. Πάντα είχε πολλούς πελάτες, αλλά τελευταία είναι όλο και λιγότεροι. Ο πιο σταθερός όλων είναι ο Μισέλ, και όπως πάντα, ακόμα την αγαπάει. Μια ημέρα, της κάνει πρόταση γάμου.

Σκηνοθεσία:

Marie Amachoukeli-Barsacq

Claire Burger

Samuel Theis

Κύριοι Ρόλοι:

Angelique Litzenburger … Angelique Litzenburger

Joseph Bour … Michel Henrich

Mario Theis … Mario Theis

Samuel Theis … Samuel Theis

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger

Παραγωγή: Denis Carot, Marie Masmonteil

Μουσική: Alexandre Lier, Sylvain Ohrel, Nicolas Weil

Φωτογραφία: Julien Poupard

Μοντάζ: Frederic Baillehaiche

Σκηνικά: Nicolas Migot

Κοστούμια: Laurence Forgue

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Party Girl
  • Ελληνικός Τίτλος: Party Girl

Κύριες Διακρίσεις

  • Καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ της Μπρατισλάβας.
  • Συμμετοχή στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ Κανών. Βραβείο συλλογικής ερμηνείας και Χρυσή Κάμερα.
  • Υποψήφιο για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη και μοντάζ στα Cesar.
  • Υποψήφιο για ευρωπαϊκή ανακάλυψη στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Παραλειπόμενα

  • Μεγάλου μήκους ντεμπούτο για τη σκηνοθετική τριπλέτα.
  • Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ζωή της Angelique Litzenburger, που στην ουσία εδώ ερμηνεύει τον εαυτό της. Η Litzenburger είχε πρότερη εμπειρία από ηθοποιία, αλλά για μια ταινία μικρού μήκους.
  • Σχεδόν όλη η ταινία γυρίστηκε χωρίς προβολείς, με φυσικό φως. Επίσης, η κάμερα είναι μόνιμα στο χέρι.

Κριτικός: Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 19/11/2014

To ημι-αυτοβιογραφικό πορτραίτο της 60χρονης Ανζελίκ, μιας γυναίκας που εργάζεται σε ένα καμπαρέ στα γαλλο-γερμανικά σύνορα, και παρά τα χρόνια που έχουν περάσει ή τα παιδιά που απέκτησε, αρνείται να συμβιβαστεί σε έναν μικροαστικό τρόπο ζωής, επιμένοντας να διασκεδάζει σαν έφηβη, να πίνει μέχρι το πρωί και να χαίρεται την παρέα των αντρών. Κι ενώ με την πάροδο του χρόνου οι πελάτες της έχουν λιγοστέψει, ο πιο σταθερός από αυτούς, ο Μισέλ, θα της κάνει πρόταση γάμου, φέρνοντάς τη για ακόμη μία φορά αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του συμβιβασμού.

Ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό εγχείρημα που βασίζεται στις πραγματικές εμπειρίες της ίδιας της πρωταγωνίστριας, Angelique Litzenburger, το οποίο συν-σκηνοθετεί ο γιος της, Samuel Theis μαζί με τις δυο καλές του φίλες και συμφοιτήτριες Marie Amachoukeli-Barsacq και Claire Burger. Στην ταινία εμφανίζονται μόνο ερασιτέχνες ηθοποιοί, για την ακρίβεια φίλοι και συγγενείς της κεντρικής ηρωίδας, όπως για παράδειγμα οι φίλες της από το καμπαρέ ή ακόμα κι ο ίδιος ο Samuel Theis μαζί με τα αδέρφια του, Mario, Severine και Cynthia, δηλαδή τα πραγματικά παιδιά της πρωταγωνίστριας. Όλες οι σκηνές είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού, με τους δημιουργούς να ενημερώνουν τους ηθοποιούς για το περιεχόμενο της καθεμιάς λίγο πριν το γύρισμα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποπνέει μια αίσθηση ρεαλισμού. Ο χειρισμός ενός ακατέργαστου καστ και ο πολυπόθητος ρεαλισμός, ο οποίος κατά κάποιον τρόπο επιτυγχάνεται, φαίνεται πως απασχόλησε περισσότερο τους τρεις σκηνοθέτες που παραμέρισαν κάποια βασικά στοιχεία εξίσου σημαντικά, όπως το σενάριο ή τη διατήρηση ενός ρυθμού που θα αιχμαλώτιζε το ενδιαφέρον. Βέβαια, αυτό το τελευταίο κατάφερε με χαρακτηριστική άνεση να το κρατήσει η πληθωρική Ανζελίκ, που με την εκκεντρική της παρουσία μπάλωσε κάπως την ταινία από τις αδυναμίες της, χωρίς όμως να καταφέρει να την απογειώσει.

Μια οικογενειακή σύμπραξη που προσεγγίζει με τρυφερότητα και κατανόηση το δικαίωμα στο διαφορετικό και το κόστος κάποιων ασυνήθιστων για το κοινωνικό σύνολο επιλογών, μέσα από το βλέμμα μιας γυναίκας που δεν θέλει να παραδεχτεί ότι το πάρτι μπορεί κάποτε να τελειώσει. Για τους θεατές, ωστόσο, τελείωσε κάπως νωρίς…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.