Όταν ο Αμαδόρ Κόρο βγαίνει από τη φυλακή, έπειτα από διετή κάθειρξη για μια μεγάλη πυρκαγιά που προκάλεσε, κανείς δεν τον περιμένει. Επιστρέφει στην πατρίδα του, ένα μικρό χωριό κρυμμένο στα βουνά της Γαλικίας στην Ισπανία, για να ζήσει με την ηλικιωμένη μητέρα του, Μπενεντίκτα, και τρεις αγελάδες. Η ζωή συνεχίζεται ήρεμα, ακολουθώντας τον ρυθμό της φύσης. Μέχρι τη νύχτα που μια τεράστια φωτιά καταστρέφει όλη την περιοχή.

Σκηνοθεσία:

Oliver Laxe

Κύριοι Ρόλοι:

Amador Arias … Amador

Benedicta Sanchez … Benedicta

Inazio Abrao … Inazio

Elena Mar Fernandez … Elena

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Oliver Laxe, Santiago Fillol

Παραγωγή: Mani Mortazavi, Andrea Queralt

Φωτογραφία: Mauro Herce

Μοντάζ: Cristobal Fernandez

Σκηνικά: Samuel Lema

Κοστούμια: Nadia Acimi

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: O Que Arde
  • Ελληνικός Τίτλος: Θα Έρθει η Φωτιά
  • Διεθνής Τίτλος: Fire Will Come
  • Διεθνής Εναλλακτικός Τίτλος: A Sun That Never Sets

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο επιτροπής για το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ Κανών.
  • Βραβείο νέας ηθοποιού (Benedicta Sanchez) και φωτογραφίας στα Goya. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία.
  • Καλύτερη ταινία στο διεθνές τμήμα του φεστιβάλ του Μαρ Ντελ Πλάτα.
  • Χρυσός Αλέξανδρος καλύτερης ταινίας και βραβείο αντρικής ερμηνείας (Amador Arias) στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Παραλειπόμενα

  • Γυρισμένο με κάμερα Super 16.
  • Παρότι γεννήθηκε το 1935, αυτή είναι η πρώτη κινηματογραφική ταινία για την Benedicta Sanchez. Πρωτόλεια ταινία και για τον συμπρωταγωνιστή της, Amador Arias.

Κριτικός: Φίλιππος Χατζίκος

Έκδοση Κειμένου: 22/10/2020

Ο Αμαδόρ επιστρέφει στη γενέτειρα του έχοντας εκτίσει δύο χρόνια φυλάκισης για το αδίκημα του εμπρησμού. Στο χωριό του δεν θα τύχει ενθουσιώδους υποδοχής: τον περιμένει η ατάραχη ζωή του, η γη και τα ζωντανά της, και η υπέργηρη μητέρα του. Τη χλιαρή αντιμετώπιση των συντοπιτών του, που συνιστά ένα μείγμα τυπικής αποστασιοποίησης και δηλητηριώδους ηρεμίας, περιβάλλει η καταπράσινη ορεινή φύση της περιοχής, ένα καταπράσινο επιβλητικό αίνιγμα που ορθώνεται πανύψηλο τυλίγοντας με δέος την καθημερινή ρουτίνα του μέρους.

Δίπλα στο «φυσικό» θηρίο των βουνών της πεντάμορφης Γαλικίας, στέκει το τεχνητό, το ανθρώπινο μόρφωμα από μέταλλο που ταράζει με τον θόρυβό του τη ροή του μέρους. Ο Λάσε αναζητά μια πυκνή και βαθειά έννοια της φύσης: δεν βλέπει την ιδεαλιστική της ομορφιά σαν γήινο παράδεισο, δεν αρνείται τη σκληρή της όψη. Επιμένει όμως στην ικανότητά της να φέρνει την ισορροπία παρά την καταστροφική ανθρώπινη δράση, εντοπίζοντας και μια «μουσικότητα» στην υπερβατική αυτή διαδικασία. Ο άνθρωπος ή είναι μέρος της φύσης και γίνεται ένα μαζί της (σπουδαία η σεκάνς που κοσμεί το ηχητικό απαλό σαν χάδι «Suzanne» του Λέοναρντ Κόεν) ή θέτει εαυτόν απέναντί της.

Η προφητεία του τίτλου λειτουργεί σε πολλαπλό επίπεδο: σαν προοικονομία της επίλυσης των διαφορών που χωρίζουν τα «ανθρώπων έργα» από τη φύση, σαν μαρτυρία της οργής που φουντώνει στην ψυχή του σχεδόν άλαλου Αμαδόρ. Η εμφανώς βραδυφλεγής ανάπτυξη του φιλμ επιτρέπει στο τοπίο να πρωταγωνιστήσει, καθώς η κάμερα παρατηρεί με ευλάβεια κινηματογράφου τεκμηρίωσης την καθημερινότητα του Αμαδόρ, τις επαφές του με τους υπόλοιπους της κοινότητας, τις ματαιώσεις του που συλλέγονται κάθε μέρα και απειλούν να τον πνίξουν. Η επιμονή του Λάσε στη σιωπή δίνει έναν κρυπτικό τόνο στο φιλμ, σε βαθμό που τα τεκταινόμενα ίσως καθίστανται ασαφή. Μεταδίδει έτσι μια αίσθηση ανεκπλήρωτου, μια παράθεση γεγονότων που η συμπλήρωσή τους με αιτιώδεις συνδέσμους αφήνεται περισσότερο στον θεατή.

Πρόκειται για μια ταινία που μεριμνά να δημιουργήσει στην εντέλεια τους όρους λειτουργίας μιας επαρχιακής μικροκοινωνίας, θέτοντας τη μέσα στην απεραντοσύνη του πρασίνου που την παρατηρεί. Η χαρακτηρολογία δεν είναι προτεραιότητα του Λάσε, καθώς το μυστήριο που απλώνεται γύρω από την πλοκή του φιλμ τού επιτρέπει να μεταδώσει την αίσθηση της επικείμενης έκρηξης με ακρίβεια, με ουσιώδη φυσικότητα, σαν να κινηματογραφεί μια φέτα ζωής της γαλικιανής επαρχίας. Με άλλες λέξεις, το αργόσυρτο τέμπο της ταινίας γεννά υποσχέσεις που ευτυχώς ο γαλλοϊσπανός δημιουργός φροντίζει να εκπληρώσει στο ακέραιο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

9 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.