Αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο της έξωσης, ο Αγαμέμνων ζητάει δανεικά από φίλους και γνωστούς. Η Ρίτα τον ακολουθεί, παρακαλώντας τον να τη δεχθεί ως νύφη του γιου του, αλλά εκείνος την αποφεύγει. Τελικά, ο Αγαμέμνων πείθεται να συναινέσει στον αρραβώνα του ζευγαριού. Παράλληλα, λύνει και το οικονομικό του πρόβλημα, με τη βοήθεια μιας νεαρής, την οποία επιθυμούσε σφοδρά ο σπιτονοικοκύρης του.

Σκηνοθεσία:

Σάκης Τσολακάκης

Κύριοι Ρόλοι:

Βασίλης Αυλωνίτης … Αγαμέμνων

Πάρη Λεβέντη … Ρίτα

Νίκος Ρίζος … Ναπολέων

Θανάσης Μυλωνάς … Τάκης

Τάκης Μηλιάδης … Αγησίλαος

Ελένη Καρπέτα … Λουλούκα

Γιώργος Τσιτσόπουλος … ο ξάδελφος της Ρίτας

Ταϋγέτη … Ευθαλία

Έλσα Ρίζου … Γιούλα

Μίμης Θειόπουλος … Δρ Λελέκος

Νίκος Τσουκαλάς … Αλέκος

Πάνος Νικολακόπουλος … Λεωνίδας

Σοφία Βερώνη … Πελαγία

Γιώργος Παπαζήσης … περιπτεράς

Γιώργος Σήφης … εργοστασιάρχης

Τάκης Καραβασίλης … κουρέας

Άννα Σταυρίδου … επιβάτιδα λεωφορείου

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ηλίας Μπακόπουλος

Φωτογραφία: Νίκος Μήλας

Μοντάζ: Αντώνης Κροκόδειλος

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μη αρκούντα στοιχεία.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Τέρμα τα Δίφραγκα
  • Διεθνής Τίτλος: No More Pennies

Παραλειπόμενα

  • Μοναδική ταινία με σκηνοθετική υπογραφή του Σάκη Τσολακάκη. Αναφορές θέλουν απλά να μπήκε στους τίτλους μετά την αποχώρηση του πραγματικού σκηνοθέτη. Οι αναφορές όμως δεν είναι πιστοποιημένες, αν και η εμφάνιση της μικρής Αγάπης Φυλακτού στο καστ, προϊδεάζει πως επρόκειτο για τον Φίλιππο Φυλακτό, που είχε σκηνοθετήσει και την πρώτη ταινία της Ρίσσα Φιλμ.
  • Δεύτερη αλλά και τελευταία ταινία για τη Ρίσσα Φιλμ, μετά και το Η Αυγή του Θριάμβου.
  • Ντεμπούτο για τον Γιώργο Παπαζήση σε μικρό ρόλο, τέσσερα χρόνια πριν εμφανιστεί ξανά σε ταινία.
  • Με 8.425 εισιτήρια, ήρθε στην 68η θέση ανάμεσα σε 82 ελληνικές ταινίες της σαιζόν.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Τα τραγούδια φέρουν ως δημιουργούς το δίδυμο Αντωνόπουλος-Πολίτης.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 21/5/2022

Από τις πλέον “κουφές” παραγωγές μέχρι εκείνη την εποχή στη χώρα μας, μια ταινία που πιστεύεις εύκολα ότι κανείς δεν τη διεύθυνε (εάν το έκανε, το έκανε από κάρο!). Πρόκειται για ένα άρπα-κόλα “road-movie” αναζήτησης χρημάτων ανά την Αθήνα, με κυριότερο ενδιαφέρον τη απέραντη φτώχια που δεν αποκρύβεται επί της περιήγησης (νεορεαλιστική φάρσα;).

Ούτε σενάριο μοιάζει να υπάρχει, ούτε τεχνική επιμέλεια από κάποιον επαγγελματία, ούτε ερμηνείες μοιάζει να έχουν προσχεδιαστεί, παρά ένα ομολογουμένως ανεξάντλητο κέφι που διακατέχει σύσσωμο το καστ (ακόμα και μικροί ρόλοι), υπό την έννοια ότι είναι παρατημένοι στο έλεος του προσωπικού τους μερακιού. Τα περισσότερα αστεία βγάζουν το λαϊκό τους γούστο, ενώ η αίσθηση του πρόχειρου βοηθάει τόσο το να κλάψεις τα χρήματα σου αν το είχες δει σε αίθουσα, όσο και να περάσεις ευχάριστα στην τηλεόραση, αφού γλύτωσες περιπτώσεις “σοβαρής” παραγωγής της “χρυσής περιόδου”. Μοναδικές παραφωνίες το ζεύγος Λεβέντη-Μυλωνά, που ως κλασικός ρομαντικός κορμός υπάρχει απλά για τα εξώφυλλα περιοδικών (και ίσως μια φωτογραφία στα γραφεία του φονέα γιγάντων Φωστήρα…).

Για ταινία λοιπόν που το ισοζύγιο βγάζει μηδέν εις το πηλίκον, αφεθείτε σε αυτό το μη-σινεμά και αρδεύστε ατάκες βγαλμένες επί τόπου και για άμεση κατανάλωση…

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

15 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.