
Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ
- Missing Link
- 2019
- ΗΠΑ
- Αγγλικά
- Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Οικογενειακή, Περιπέτεια, Φαντασίας
- 18 Απριλίου 2019
Ο κύριος Λινκ είναι ένα ελαφρώς αφελές αλλά πολύ έξυπνο και καλόψυχο θηρίο που αποτελεί και το τελευταίο δείγμα της πρωτόγονης καταγωγής του ανθρώπου. Είναι ο σύνδεσμος που λείπει. Με όλο και περισσότερα είδη να είναι υπό εξαφάνιση, ο κύριος Λινκ βρίσκεται επίσης σε μεγάλο κίνδυνο καθώς είναι ο τελευταίος του είδους του. Ξεκινώντας μια τολμηρή αναζήτηση των μακρινών συγγενών του, θα ζητήσει τη βοήθεια του Σερ Λάιονελ Φρόστ, του μεγαλύτερου ερευνητή μύθων και τεράτων στον κόσμο, και της Αντελίνα Φόρτναϊτ που έχει στην κατοχή της τον μοναδικό γνωστό χάρτη που θα οδηγήσει στη μυθική κοιλάδα που κρύβεται το είδος, σε μια απίθανη οδύσσεια σε όλο τον κόσμο.
Σκηνοθεσία:
Chris Butler
Κύριοι Ρόλοι:
Zach Galifianakis … Κος Susan Link (φωνή)
Hugh Jackman … Σερ Lionel Frost (φωνή)
Zoe Saldana … Adelina Fortnight (φωνή)
Timothy Olyphant … Willard Stenk (φωνή)
Emma Thompson … η πρεσβύτερη των γέτι (φωνή)
Stephen Fry … λόρδος Piggot-Dunceb (φωνή)
Amrita Acharia … Ama Lhamu (φωνή)
Matt Lucas … Κος Collick (φωνή)
David Walliams … Κος Lemuel Lint (φωνή)
Adam Godley … λόρδος Bilge (φωνή)
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: Chris Butler
Παραγωγή: Alex Garcia, Travis Knight, Arianne Sutner
Μουσική: Carter Burwell
Φωτογραφία: Chris Peterson
Μοντάζ: Pronay Ghosh, Stephen Perkins
Σκηνικά: Nelson Lowry
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: Missing Link
- Ελληνικός Τίτλος: Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
- Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Παραλειπόμενα
- Τεχνική: Stop-motion animation
- Η εταιρία Laika ανακοίνωσε την ταινία τον Απρίλιο του 2018 με τον τίτλο Film Five. Φυσικά αυτό αναφέρονταν απλά στο ότι είναι η πέμπτη ταινία της συγκεκριμένης εταιρίας.
- Οι τεχνικοί της Laika κατασκεύασαν 100 διαφορετικά σκηνικά, τα 65 των οποίων αφορούσαν διαφορετικές τοποθεσίες.
- Η ταινία είχε την ατυχία να συμπέσει η πρεμιέρα της με την έναρξη της πανδημίας. Αυτό είχε ως συνέπεια να εισπράξει από τα ταμεία μόλις 26,2 εκατομμύρια δολάρια, κι ενώ το κόστος ήταν στα 100. Υπολογίστηκε ότι η παραγωγή μπήκε μέσα 101,3 εκατομμύρια δολάρια, συνυπολογίζοντας τα έξοδα προώθησης. Όσο για το μπάτζετ, ήταν όχι μόνο η ακριβότερη ταινία της Laika αλλά και η πιο δαπανηρή ταινία stop-motion όλων των εποχών. Μέχρι και το 2023, το πετυχημένο ως εδώ στούντιο δεν μπόρεσε να βγάλει νέα ταινία.
- Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Κωστής Μαραβέγιας (Κος Λινκ), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Σερ Λάιονελ Φροστ), Αντιγόνη Ψυχράμη (Αντελίνα Φόρτναϊτ), Κώστας Δαρλάσης (λόρδος Πίγκοτ-Ντάνσμπι), Γιάννης Στεφόπουλος (Γουίλαρντ Στενκ), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (γηραιά γέτι), Ειρήνη Μακρή (Άμα Λαχούμα), Θάνος Λέκκας (Κος Κόλικ), Βίνα Παπαδοπούλου (Γκάμου), Ηλίας Ζερβός (Κος Λέμουελ Λιντ), Κώστας Αποστολίδης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Ζερβός. Μετάφραση: Πάνυ Ναούμ.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Το τραγούδι της ταινίας είναι το Do-Dilly-Do (A Friend Like You), σε ερμηνεία και σύνθεση του Walter Martin.
Κριτικός: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur
Έκδοση Κειμένου: 17/4/2019
Η Laika είναι η εταιρία υπεύθυνη για το αξέχαστο σκοτεινό παραμύθι της Gaiman-ικής «Coraline», αλλά και μιας σειράς δυνατών ονομάτων στον χώρο του παιδικού animation («ParaNorman», «Ο Κούμπο και οι Δύο Χορδές»), όλες χαρακτηριστικά κατασκευασμένες με την τεχνική του stop-motion animation, δηλαδή με υλικές φιγούρες αντί για ψηφιακό σχέδιο. Το νέο της φιλμ απομακρύνεται από τον συνήθως πιο σκοτεινό χαρακτήρα των ταινιών της, και διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα, στον απόηχο της αποικιοκρατίας και της δαρβινικής θεωρίας.
Το πιο αξιέπαινο στοιχείο του «Κυρίου Λινκ» είναι πως ακόμα κι αν πρόκειται για την υφολογικά παιδικότερη ταινία του στούντιο, διατηρεί μια πιο ενήλικη θεματική την οποία υπηρετεί με συνέπεια. Αυτή είναι ακριβώς η αλαζονεία και συμφεροντολογία του -δυτικού- ανθρώπου που αντιμετωπίζει τον κόσμο όλο σαν κτήμα του, γενικώς που επικοινωνείται εμμέσως πλην σαφώς από μια κατά τ’ άλλα ανάλαφρη και διασκεδαστική αφήγηση. Μια επί μέρους τάση υπέρ των πολιτικά ορθών gender politics είναι επίσης καλοπροαίρετη και προσφέρει στη θέαση ένα μικρό αλλά υγιές πολιτικό μήνυμα.
Από κει και πέρα, η αφήγηση προσφέρει ό,τι κανείς θα περίμενε, χωρίς πολλές καινοτομίες ή εκπλήξεις, αλλά με καλή διάθεση αναμφίβολα. Το animation της Laika βρίσκεται μάλλον στα καλύτερά του, με έναν συνδυασμό stop-motion και CGI που κάνει τον διαχωρισμό τους, αλλά και της αδυναμίες αμφότερων δυσδιάκριτες. Βέβαια, το κατά πόσον αυτή η υπερ-τελειοποίηση της τεχνικής του stop-motion, σε σημείο του να εξαλείφονται πλήρως οι ατέλειες που στην πραγματικότητα τής προσδίδουν ταυτότητα και γοητεία, είναι όντως θεμιτή, είναι προς συζήτηση. Πάντως, το φιλμ είναι σίγουρα οπτικά πανέμορφο.
Εν γένει, μιλάμε για μια αξιοπρεπή, αν κι όχι αξέχαστη προσθήκη στη φιλμογραφία της Laika, που θα διασκεδάσει μικρούς και δεν θα απογοητεύσει μεγάλους. Απλώς δεν απευθύνεται τόσο άμεσα στους τελευταίους όσο προγενέστερες δουλειές της εταιρίας. Αξιοπρεπέστατη είναι κι η ελληνική μεταγλώττιση.
Βαθμολογία: