Ο κύριος Λινκ είναι ένα ελαφρώς αφελές αλλά πολύ έξυπνο και καλόψυχο θηρίο που αποτελεί και το τελευταίο δείγμα της πρωτόγονης καταγωγής του ανθρώπου. Είναι ο σύνδεσμος που λείπει. Με όλο και περισσότερα είδη να είναι υπό εξαφάνιση, ο κύριος Λινκ βρίσκεται επίσης σε μεγάλο κίνδυνο καθώς είναι ο τελευταίος του είδους του. Ξεκινώντας μια τολμηρή αναζήτηση των μακρινών συγγενών του, θα ζητήσει τη βοήθεια του Σερ Λάιονελ Φρόστ, του μεγαλύτερου ερευνητή μύθων και τεράτων στον κόσμο, και της Αντελίνα Φόρτναϊτ που έχει στην κατοχή της τον μοναδικό γνωστό χάρτη που θα οδηγήσει στη μυθική κοιλάδα που κρύβεται το είδος, σε μια απίθανη οδύσσεια σε όλο τον κόσμο.

Σκηνοθεσία:

Chris Butler

Κύριοι Ρόλοι:

Zach Galifianakis … Κος Link/Susan (φωνή)

Hugh Jackman … Σερ Lionel Frost (φωνή)

Zoe Saldana … Adelina Fortnight (φωνή)

Timothy Olyphant … Willard Stenk (φωνή)

Emma Thompson … η πρεσβύτερη των γέτι (φωνή)

Stephen Fry … λόρδος Piggot-Dunceb (φωνή)

Matt Lucas … Κος Collick (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Chris Butler

Παραγωγή: Travis Knight, Arianne Sutner

Μουσική: Carter Burwell

Φωτογραφία: Chris Peterson

Μοντάζ: Stephen Perkins

Σκηνικά: Lou Romano

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Missing Link

Ελληνικός Τίτλος: Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

Παραλειπόμενα

  • Τεχνική: Stop-motion animation
  • Η εταιρία Laika ανακοίνωσε την ταινία τον Απρίλιο του 2018 με τον τίτλο Film Five. Φυσικά αυτό αναφέρονταν απλά στο ότι είναι η πέμπτη ταινία της συγκεκριμένης εταιρίας.
  • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Κωστής Μαραβέγιας (κύριος Λινκ), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Σερ Λάιονελ Φροστ), Αντιγόνη Ψυχράμη (Αντελίνα Φόρτναϊτ), Ηλίας Ζερβός, Κώστας Δαρλάσης, Θάνος Λέκκας, Γιάννης Στεφόπουλος, Βίνα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Αποστολίδης, Ειρήνη Μακρή. Σκηνοθεσία: Ηλίας Ζερβός. Μετάφραση: Πάνυ Ναούμ.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Το τραγούδι της ταινίας είναι το Do-Dilly-Do (A Friend Like You), σε ερμηνεία και σύνθεση του Walter Martin.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur

Έκδοση Κειμένου: 17/4/2019

Η Laika είναι η εταιρία υπεύθυνη για το αξέχαστο σκοτεινό παραμύθι της Gaiman-ικής «Coraline», αλλά και μιας σειράς δυνατών ονομάτων στον χώρο του παιδικού animation («ParaNorman», «Ο Κούμπο και οι Δύο Χορδές»), όλες χαρακτηριστικά κατασκευασμένες με την τεχνική του stop-motion animation, δηλαδή με υλικές φιγούρες αντί για ψηφιακό σχέδιο. Το νέο της φιλμ απομακρύνεται από τον συνήθως πιο σκοτεινό χαρακτήρα των ταινιών της, και διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα, στον απόηχο της αποικιοκρατίας και της δαρβινικής θεωρίας.

Το πιο αξιέπαινο στοιχείο του «Κυρίου Λινκ» είναι πως ακόμα κι αν πρόκειται για την υφολογικά παιδικότερη ταινία του στούντιο, διατηρεί μια πιο ενήλικη θεματική την οποία υπηρετεί με συνέπεια. Αυτή είναι ακριβώς η αλαζονεία και συμφεροντολογία του -δυτικού- ανθρώπου που αντιμετωπίζει τον κόσμο όλο σαν κτήμα του, γενικώς που επικοινωνείται εμμέσως πλην σαφώς από μια κατά τ’ άλλα ανάλαφρη και διασκεδαστική αφήγηση. Μια επί μέρους τάση υπέρ των πολιτικά ορθών gender politics είναι επίσης καλοπροαίρετη και προσφέρει στη θέαση ένα μικρό αλλά υγιές πολιτικό μήνυμα.

Από κει και πέρα, η αφήγηση προσφέρει ό,τι κανείς θα περίμενε, χωρίς πολλές καινοτομίες ή εκπλήξεις, αλλά με καλή διάθεση αναμφίβολα. Το animation της Laika βρίσκεται μάλλον στα καλύτερά του, με έναν συνδυασμό stop-motion και CGI που κάνει τον διαχωρισμό τους, αλλά και της αδυναμίες αμφότερων δυσδιάκριτες. Βέβαια, το κατά πόσον αυτή η υπερ-τελειοποίηση της τεχνικής του stop-motion, σε σημείο του να εξαλείφονται πλήρως οι ατέλειες που στην πραγματικότητα τής προσδίδουν ταυτότητα και γοητεία, είναι όντως θεμιτή, είναι προς συζήτηση. Πάντως, το φιλμ είναι σίγουρα οπτικά πανέμορφο.

Εν γένει, μιλάμε για μια αξιοπρεπή, αν κι όχι αξέχαστη προσθήκη στη φιλμογραφία της Laika, που θα διασκεδάσει μικρούς και δεν θα απογοητεύσει μεγάλους. Απλώς δεν απευθύνεται τόσο άμεσα στους τελευταίους όσο προγενέστερες δουλειές της εταιρίας. Αξιοπρεπέστατη είναι κι η ελληνική μεταγλώττιση.

Βαθμολογία:


>>>>>>>>> Συνολικές Επισκέψεις: 282 || Επισκέψεις Βδομάδας: 5

Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.