Το ΜακΦάρλαντ είναι μια οικονομικά δοκιμασμένη πόλη της Καλιφόρνιας, καταμεσής της πλούσιας αγροτικά Σέντραλ Βάλεϊ. Σε ένα σχολείο της πόλης, μια ομάδα αρχάριων δρομέων του σχολείου Λατίνων βρίσκεται υπό την προπονητική πρόνοια του νεοφερμένου Τζιμ Γουάιτ. Ο προπονητής αρχίζει να διακρίνει την ικανότητα τους στο τρέξιμο και οι αρχικές τους κόντρες βρίσκουν νέο κώδικα επικοινωνίας. Τα φυσικά τους προσόντα και η δύναμη τους ως μία ομάδα θα τους φέρει σε έναν αγώνα που διασχίζει ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, ο Τζιμ συνειδητοποιεί ότι αυτός και η οικογένεια του βρήκαν επιτέλους ένα νέο μέρος που μπορούν να ονομάσουν σπίτι και μαζί με την ομάδα του θα βάλει πλώρη για τη δική τους μερίδα στο αμερικανικό όνειρο.

Σκηνοθεσία:

Niki Caro

Κύριοι Ρόλοι:

Kevin Costner … Jim White

Maria Bello … Cheryl White

Morgan Saylor … Julie White

Carlos Pratts … Thomas Valles

Elsie Fisher … Jamie White

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Christopher Cleveland, Bettina Gilois, Grant Thompson

Στόρι: Christopher Cleveland, Bettina Gilois

Παραγωγή: Mark Ciardi, Gordon Gray

Μουσική: Antonio Pinto

Φωτογραφία: Adam Arkapaw

Μοντάζ: David Coulson

Σκηνικά: Richard Hoover

Κοστούμια: Sophie De Rakoff

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: McFarland, USA

Ελληνικός Τίτλος: Πρωταθλητές με Ψυχή

Παραλειπόμενα

  • Αναφερόμενο σε αληθινή ιστορία που έλαβε χώρα το 1987.
  • Πολλοί από τους κάτοικους του ΜακΦάρλαντ επιστρατεύτηκαν ως κομπάρσοι.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Ο Juanes τραγουδάει για την ταινία το Juntos (Together), και οδηγεί το σάουντρακ.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 23/4/2015

Το 1987, ο Τζιμ Γουάιτ (Κέβιν Κόστνερ), ένας καθηγητής φυσικής αγωγής, διορίζεται σε ένα σχολείο στο ΜακΦάρλαντ, μια φτωχή αμερικάνικη πόλη στην Καλιφόρνια. Βλέποντας ότι οι Λατίνοι μαθητές του εργάζονται υπό σκληρές συνθήκες καθημερινά, προσπαθεί να τους κινητοποιήσει δημιουργώντας μια ομάδα ανώμαλου δρόμου. Αρχικά θα δυσκολευτούν, αλλά σταδιακά μέσα από την προπόνηση θα βελτιωθούν, μέχρι που θα κερδίσουν τελικά το πρωτάθλημα της Καλιφόρνια.

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, όπως τόσες άλλες, που μεταφέρονται με τον πλέον επιφανειακό τρόπο στο πανί. Μην προσπαθώντας ούτε μία φορά να αποφύγει κάποιο κλισέ, ακολουθεί την συνηθισμένη επιφανειακά συγκινητική σεναριακή συνταγή, όπου αρχικά τα πράγματα δεν πάνε καλά, αλλά μέσα από την έντονη προπόνηση, τις αναποδιές και το δέσιμο του προπονητή με την ομάδα και των ατόμων της ομάδας μεταξύ τους (αυτό το τελευταίο, παρεμπιπτόντως, είναι σχεδόν ανύπαρκτο, καθώς δεν βλέπουμε ποτέ αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συναγωνιστών, επίσης σημαντικό φάουλ) τελικά οδηγούνται στη νίκη.

Η σκηνοθεσία, παραμένοντας εντελώς ακαδημαϊκή και αδιάφορη, εκβιάζει συχνά τη συγκίνηση, ανεβάζοντας τους δραματικούς τόνους με ενοχλητικά εμφανείς μηχανισμούς. Η αδυναμία του σεναρίου είναι βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θεωρητικά γίνεται μια προσπάθεια ψυχολογικής διερεύνησης των αθλητών, αλλά σε επίπεδο καθαρά επιφανειακό, ώστε να αγγίζει το μελόδραμα. Τα ηθογραφικά στοιχεία συνήθως αποδεικνύονται χρήσιμα σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να σφίγγουν τους ανθρώπινους δεσμούς αναδεικνύοντας την επαφή με το διαφορετικό μέσα από την παράδοση και τις ρίζες του. Εδώ υπάρχει μία τέτοια σκηνή, και είναι τόσο ομαλή η έκβασή της, που απλά καταλαβαίνεις πως θα σπάσει με κάτι συνταρακτικά βαρύ, ώστε να ανατραπεί το θετικό κλίμα. Και έτσι ακριβώς γίνεται, ενώ ακόμα και αυτό αποδεικνύεται ένας μηχανισμός, ώστε ο προπονητής να προβληματιστεί και να κληθεί να λάβει μια μεγάλη τελική απόφαση.

Είναι όλα τόσο σχηματικά σε αυτό το έργο, από τους χαρακτήρες και τη γενική πλοκή μέχρι και κάθε επιμέρους τμήμα του σεναρίου, ώστε η σκηνοθετική προσπάθεια κάλυψης αυτών των σχημάτων με τη βάρυνση του δράματος και την εύκολη συγκίνηση να καταλήγει υποτιμητική προς τη νοημοσύνη μας. Η Μαρία Μπέλο στον καθιερωμένο ρόλο της συζύγου και ο Κέβιν Κόστνερ επίσης τυποποιημένος σε αντίστοιχους με τον συγκεκριμένο ρόλους, περνούν και οι δύο εντελώς αδιάφοροι.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.