Ένας μαλτέζος ψαράς παλεύει με την πατροπαράδοτη παλιά ξύλινη βάρκα του να κερδίσει τίμια τα προς το ζην για τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους, κόντρα στον σκληρό ανταγωνισμό, την παράνομη αλιεία και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού. Θα απαρνηθεί την οικογενειακή παράδοση της αλιείας για να επιβιώσει;

Σκηνοθεσία:

Alex Camilleri

Κύριοι Ρόλοι:

Jesmark Scicluna … Jesmark

Michela Farrugia … Denise

David Scicluna … David

Frida Cauchi … Carmen

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Alex Camilleri

Παραγωγή: Rebecca Anastasi, Ramin Bahrani, Alex Camilleri, Oliver Mallia

Μουσική: Jon Natchez

Φωτογραφία: Leo Lefevre

Μοντάζ: Alex Camilleri

Σκηνικά: Jon Banthorpe

Κοστούμια: Martina Zammit Maempel

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Luzzu
  • Ελληνικός Τίτλος: Το Σκαρί

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο επιτροπής για την ερμηνεία του Jesmark Scicluna στο φεστιβάλ του Sundance.
  • Επίσημη πρόταση της Μάλτας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Παραλειπόμενα

  • Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τον μαλτεζο-αμερικανό Alex Camilleri.
  • Οι δύο πρωταγωνιστές είναι ερασιτέχνες.
  • Έγινε μόλις η δεύτερη ταινία που προτείνει η Μάλτα για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Η πρώτη ήταν το 2014.

Κριτικός: Φίλιππος Χατζίκος

Έκδοση Κειμένου: 3/2/2022

Τo «Luzzu», το πρωτόλειο έργο του Άλεξ Καμιλέρι, μας εισάγει απευθείας σε έναν κόσμο για τον οποίο πιθανότατα γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Η υδάτινη βιοπάλη του ψαρά Γιέσμαρκ, που αγωνίζεται άοκνα με το αλιευτικό του σκαρί στα ανοιχτά της μαλτέζικης θάλασσας προκειμένου να εξασφαλίσει τα αναγκαία για την οικογένειά του, έχει κάτι το τελετουργικό. Ο Καμιλέρι καταφέρνει να αιχμαλωτίσει με την κάμερα του αυτή την καθημερινή εξόρμηση του πρωταγωνιστή στα ανοιχτά χωρίς να νιώθει την ανάγκη να επεξηγήσει κάθε του ενέργεια. Προσεγγίζοντας το ζήτημα με ευλαβική προσήλωση στις ανάγκες του κοινωνικού ρεαλισμού της αφήγησης, προσδίδει με φυσικότητα το βάρος στα διλήμματα του Γιέσμαρκ, θέτοντας τα αδιέξοδά του ενώπιον του θεατή.

Πιστός οπαδός του Βισκόντι, ο δημιουργός αφηγείται μία φαινομενικά απλή ιστορία, της οποίας όμως οι παράμετροι τελικά προκύπτουν πολύ περισσότερες από ο, τι αφήνει να φανεί η αμεσότητά της σκηνοθεσίας. Γυρισμένο σε φυσικούς χώρους της νησιωτικής χώρας και με έναν εξαίσιο ερασιτεχνικό καστ, το «Luzzu» παντρεύει τη σκληρότητα του νεορεαλισμού με την ντοκιμαντερίστικη αύρα των αδερφών Νταρντέν και επικεντρώνεται σε μία γωνιά της Ευρώπης -και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που μοιάζει λησμονημένη από τον χρόνο. Το μόνο που μαρτυρά την παρουσία του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι η σωρεία γραφειοκρατικών διατυπώσεων, εποπτικών ελέγχων και κάθε λογής αλιευτικών κανονισμών που μοιάζει να συνελήφθησαν και να συντάχθηκαν δίχως καμία επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα της Μάλτας.

Φοβούμενος μήπως συνθλιβεί ανάμεσα στις συμπληγάδες παραδοσιακής οικονομικής δραστηριότητας και ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού, ο Γιέσμαρκ αναζητά τη σωτηρία σε έκνομες διεξόδους του επαγγέλματός του. Κάθε του επιλογή μοιάζει μονόδρομος δίχως γυρισμό, με τον κλοιό των εξόδων να σφίγγει συνεχώς. Ο Καμιλέρι δημιουργεί τον αναγκαίο δραματικό τόνο που δίχως ποτέ να καθίσταται φορτικός, σε αναγκάζει να νιώσεις το διαρκώς αυξανόμενο βάρος στις πλάτες του ήρωα. Στο βάθος του κάδρου του τίθεται ένας κόσμος σε μετάβαση, με προϋπολογισμένες τις παράπλευρες απώλειες της μεγάλης αλλαγής, την πορεία του οποίου είναι ανέφικτο να ανακόψουν οι χρωματιστές ψαρόβαρκες. Το «Luzzu» είναι μία εξαιρετικά προσεγμένη ταινία που στρέφει το βλέμμα στο κοινωνικό αποτύπωμα της σαρωτικής αλλαγής που μεταμορφώνει τους οικονομικούς δείκτες μία χώρας αλλά και την ανθρωπογεωγραφική της σύσταση. Μία χαμηλόφωνη ιστορία για την πραγματική όψη ανθρώπων που χάνονται ανάμεσα στις γραμμές της ιστορικής μετάβασης από το ένα σύστημα στο επόμενο.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.