Η Άννα και o Ότο, δυο παιδιά με αμφίδρομα ονόματα, γνωρίζονται στο σχολείο στην ηλικία των 8 ετών. Τα δυο παιδιά νιώθουν μια έλξη, αλλά θα πρέπει να την πνίξουν όταν ο πατέρας του Ότο συγκατοικήσει με τη μητέρα της Άννας. Οι ζωές τους θα ακολουθήσουν μια μυστήρια κυκλική πορεία που θα ολοκληρωθεί στον αρκτικό κύκλο.

Σκηνοθεσία:

Julio Medem

Κύριοι Ρόλοι:

Najwa Nimri … Ana

Fele Martinez … Otto

Maru Valdivielso … Olga

Nancho Novo … Alvaro

Victor Hugo Oliveira … Otto (ανήλικος)

Kristel Diaz … Ana (ανήλικη)

Peru Medem … Otto (8 ετών)

Sara Valiente … Ana (8 ετών)

Pep Munne … Javier

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Julio Medem

Παραγωγή: Fernando Bovaira, Enrique Lopez Lavigne

Μουσική: Alberto Iglesias

Φωτογραφία: Gonzalo F. Berridi

Μοντάζ: Ivan Aledo

Σκηνικά: Satur Idarreta

Κοστούμια: Estibaliz Markiegi

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Los Amantes del Circulo Polar
  • Ελληνικός Τίτλος: Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου
  • Διεθνής Τίτλος: Lovers of the Arctic Circle

Κύριες Διακρίσεις

  • Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ Αθηνών.
  • Βραβείο μουσικής και μοντάζ στα Goya. Υποψήφιο για πρώτο γυναικείο ρόλο (Najwa Nimri) και σενάριο.
  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας.

Παραλειπόμενα

  • Ο Julio Medem βάσισε μέρος της ιστορίας του σε προσωπικές του εμπειρίες, όταν νεαρός ήταν ερωτευμένος με τη γειτόνισσα του. Υπάρχει και αναφορά στη βάσκα μητέρα του και τον γερμανό πατέρα του.

Κριτικός: Σοφία Γουργουλιάνη

Έκδοση Κειμένου: 11/2/2010

Όποιος πιστεύει στον έρωτα να σηκώσει το χέρι, όποιος δεν πιστεύει να δει το Εραστές του Αρκτικού Κύκλου και να είναι σίγουρος ότι θα πιστέψει. Υπάρχουν ταινίες και ταινίες που πραγματεύονται τον έρωτα και τη δύναμη του. Ταινίες όπου είναι όλα ρόδινα κι ωραία, και ταινίες που θέλουν να κάνουν το δάκρυ να τρέχει κορόμηλο χωρίς να ξέρουν τον τρόπο. Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά της ταινίας αυτής από τόσες και τόσες άλλες…

Το Εραστές του Αρκτικού Κύκλου παραθέτει μια σειρά από -στην ουσία- δραματικά γεγονότα, και παρόλα αυτά καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις όλη σχεδόν την γκάμα των συναισθημάτων. Θα γελάσετε, θα χαμογελάστε, θα συγκινηθείτε και τελικά θα κλάψετε. Ξέρει επακριβώς αυτή τη μαγική συνταγή που δεν διαθέτουν πολλές ταινίες, αυτό τον τρόπο να μη διεκδικεί τα συναισθήματα του κοινού της, αλλά να τα προκαλεί δίχως καμία προσπάθεια. Το σενάριο μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σύνθετο, μπορεί να μην σας πείσει για τη συνδρομή της τύχης στον έρωτα, δεν το ήθελε όμως αυτό, δεν ήθελε να σας πείσει για κάτι ούτε να σας προσφέρει απώτερα νοήματα κι άπειρους συμβολισμούς. Αυτό που θέλει είναι να περιγράψει σε όλους μας μια ερωτική ιστορία, και να αποθεώσει τον έρωτα και τη δύναμη του. Κι αυτό το καταφέρνει και με το παραπάνω.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια ταινία σχεδόν μαγευτική, στην οποία θα προσπεράσετε τα όποια ελαττώματα για χάρη των όσων θα νιώσετε. Αν είστε ερωτευμένοι, η ταινία θα σας κάνει να δείτε τον άνθρωπό σας σαν τον έρωτα της ζωής σας. Αν πάλι όχι… ε, τι κάθεστε;

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

11 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *