Ο Πιέτρο είναι ένα αγόρι από την πόλη, ενώ ο Μπρούνο είναι το μοναδικό παιδί σ’ ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό. Στην πορεία των ετών, ο Μπρούνο μένει πιστός στο βουνό του, ενώ ο Πιέτρο είναι αυτός που άλλοτε αναχωρεί και άλλοτε επιστρέφει. Οι συναντήσεις τους τους φέρνουν αντιμέτωπους με την αγάπη και την απώλεια, υπενθυμίζοντας τους τις ρίζες τους και ξεδιπλώνοντας τη μοίρα τους, καθώς ανακαλύπτουν τι σημαίνει πραγματική φιλία ζωής.

Σκηνοθεσία:

Felix van Groeningen

Charlotte Vandermeersch

Κύριοι Ρόλοι:

Luca Marinelli … Pietro Guasti

Alessandro Borghi … Bruno Guglielmina

Elena Lietti … Francesca Guasti

Filippo Timi … Giovanni Guasti

Elisabetta Mazzullo … Lara

Surakshya Panta … Asmi

Cristiano Sassella … Bruno Guglielmina (νεαρός)

Lupo Barbiero … Pietro Guasti (νεαρός)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

Παραγωγή: Hans Everaert, Lorenzo Gangarossa, Mario Gianani, Louis Tisne

Μουσική: Daniel Norgren

Φωτογραφία: Ruben Impens

Μοντάζ: Nico Leunen

Σκηνικά: Massimiliano Nocente

Κοστούμια: Francesca Brunori

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: Le Otto Montagne
  • Ελληνικός Τίτλος: Τα Οχτώ Βουνά
  • Διεθνής Τίτλος: The Eight Mountains

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: Le Otto Montagne του Paolo Cognetti.

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Βραβείο επιτροπής.
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας, σεναρίου, φωτογραφίας και ήχου στα David di Donatello. Υποψήφιο για σκηνοθεσία, παραγωγή, πρώτο αντρικό ρόλο (Alessandro Borghi και Luca Marinelli), δεύτερο αντρικό ρόλο (Filippo Timi), μουσική, μοντάζ, σκηνικά, ειδικά εφέ και βραβείο νεότητας.

Παραλειπόμενα

  • Συνεργάτιδα του Felix van Groeningen στο παρελθόν, η συμπατριώτισσα του -και σύντροφός του- βελγίδα Charlotte Vandermeersch κάνει εδώ το σκηνοθετικό της ντεμπούτο.
  • Γυρίσματα έγιναν στις ιταλικές Άλπεις, το Τορίνο και το Νεπάλ.
  • Οι δύο δημιουργοί δεν γνώριζαν καθόλου ιταλικά, και έμαθαν ειδικά για την ταινία.

Κριτικός: Σπύρος Δούκας

Έκδοση Κειμένου: 3/6/2022

Μια περίπτωση έργου που η υποτονική του υφή μπορεί να μη σε κερδίσει από τα πρώτα του λεπτά, όμως η μεγάλη διάρκεια τελικά του δίνει τον χώρο που χρειάζεται ώστε σαν φιλμικός σπόρος, να φυτρώσει και να ωριμάσει δυναμικά, εξελισσόμενο σε αληθινό διαμαντάκι.

Ίσως η καλύτερη μέχρι στιγμής δουλειά του Felix van Groeningen, εδώ σε συνεργασία με τη Charlotte Vandermeersch, ξεκινάει με τα παιδικά χρόνια δύο αδελφικών φίλων σε ένα ορεινό χωριό της Βόρειας Ιταλίας που εξελίσσονται ως αντίθετοι χαρακτήρες. Ο Μπρούνο είναι από το βουνό και ο Πιέτρο από την πόλη. Ο ένας πιο σκληραγωγημένος και μοναχικός, μένει σταθερά στο βουνό, ο άλλος αποξενωμένος από το οικογενειακό του περιβάλλον, αιώνια περιπλανώμενος. Σε αυτή την αντίθεση πατάει το σενάριο για να αφηγηθεί μια ιστορία ενηλικίωσης και αναζήτησης της προσωπικής ταυτότητας, που εντέλει εξελίσσεται σε μια αέναη φιλοσοφική αναζήτηση πάνω στη ζωή και το νόημά της.

Το έργο ακολουθεί τους χαρακτήρες σε όλα τους τα βήματα προς την ωρίμανση, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και τα οικογενειακά τους περιβάλλοντα, την αποκοπή από αυτά και τις σχέσεις με τους γονείς τους, και τον τρόπο που η οικογένεια τούς διαμόρφωσε ως χαρακτήρες, και συνεχίζει διερευνώντας τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με άλλους σε διαπροσωπικό επίπεδο, πάντα με αιχμή τις δομικές τους αντιθέσεις. Φυσικά, στο επίκεντρο βρίσκεται η ίδια η φιλία τους, που παρά τα διάφορα εμπόδια και τις επιμέρους φάσεις, παραμένει μια βαθιά ριζωμένη φιλία ζωής. Μέσα από αυτήν, ο ένας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον άλλον.

Πρόκειται για ένα ήσυχο σε ρυθμό φιλμ γεμάτο με πλάνα φυσικής ομορφιάς που πλαισιώνουν τους δύο βασικούς χαρακτήρες, και μια έντονα ενδοσκοπική διάθεση αυθεντικού στοχασμού.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *