1945, λίγες μόλις ημέρες μετά το τέλος του πολέμου. Μια ομάδα γερμανών αιχμαλώτων πολέμου μεταφέρονται στη Δανία ώστε να παροπλίσουν τις δύο εκατομμύρια νάρκες που έβαλε εκεί ο στρατός τους στις δυτικές ακτές. Επικεφαλής των αντρών είναι ο λοχίας Λέοπολντ Ράσμουσεν και όπως οι περισσότεροι Δανοί, τρέφει μίσος για τους Γερμανούς και τα πέντε χρόνια κατοχής που τους επέβαλαν. Το μίσος του μετατρέπεται σε οργή και αυτή γίνεται φανερή στις αντιδράσεις του επί των αιχμαλώτων, μέχρι που μια μέρα ένα τραγικό περιστατικό τον κάνει να αλλάξει οπτική, ακόμα κι αν είναι πλέον πολύ αργά.

Σκηνοθεσία:

Martin Zandvliet

Κύριοι Ρόλοι:

Roland Moller … λοχίας Carl Leopold Rasmussen

Mikkel Boe Folsgaard … λοχαγός Ebbe Jensen

Laura Bro … Karin

Louis Hofmann … Sebastian Schumann

Joel Basman … Helmut Morbach

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Martin Zandvliet

Παραγωγή: Malte Grunert, Mikael Chr. Rieks

Μουσική: Sune Martin

Φωτογραφία: Camilla Hjelm

Μοντάζ: Per Sandholt, Molly Malene Stensgaard

Σκηνικά: Gitte Malling

Κοστούμια: Stefanie Bieker, Claudia Maria Braun

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Home Cinema.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Under Sandet

Ελληνικός Τίτλος: Κάτω από την Άμμο

Διεθνής Τίτλος: Land of Mine

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (Δανία).
  • Καλύτερη ταινία και δύο ακόμα βραβεία στα Bodil, τα εθνικά βραβεία της Δανίας.
  • Καλύτερη φωτογραφία, κοστούμια και μακιγιάζ/κομμώσεις στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Παραλειπόμενα

  • Ιστορικοί κριτίκαραν το γεγονός ότι η ταινία δείχνει γερμανούς στρατιώτες να δέχονται διαταγές από δανούς αξιωματικούς, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.
  • Τα γυρίσματα έγιναν σε ιστορικούς χώρους, όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα. Μάλιστα, κατά την παραγωγή ανακαλύφθηκε μια αληθινή νάρκη.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 29/12/2016

Ακαδημαϊκό αντιπολεμικό φιλμ, που δεν πιάνει έντονα τον τόνο του Β` παγκοσμίου πολέμου, ούτε καν των συνεπειών αυτού, παρά μόνο τις ευαίσθητες χορδές του θεατή στη θέαση βαριά τραυματισμένων, κατακρεουργημένων σωμάτων. Ο Martin Zandvliet διαθέτει οσκαρική διάθεση, αλλά η ταινία του δεν απέχει από ένα τυπικό, συμβατικό φιλμ ελαφριάς ψυχαγωγίας, το οποίο δεν λειτουργεί καταγγελτικά εκτός από τα σοκαριστικά οπτικά του ξεσπάσματα.

Αυτό το ιστορικό δράμα, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος του Β` παγκοσμίου πολέμου και την εκκαθάριση της Δανίας από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ένας αριθμός γερμανών στρατιωτών, κυρίως παιδιά που συμμετείχαν στον πόλεμο, επιλέγεται σε μία μορφή εκδίκησης και ηθικής εκτροπής να απομακρύνει νάρκες που έχουν τοποθετηθεί από τα στρατεύματα του Χίτλερ στην παράκτια γραμμή της χώρας. Κεντρίζοντας το ενδιαφέρον θεματικά, το φιλμ ακολουθεί έναν απλοϊκό λόγο, χωρίς να διερευνά σε υψηλά ιστορικά και ηθικά επίπεδα. Λειτουργεί περισσότερο ως έκθεση ασύνδετων κινηματογραφικών εικόνων στις οποίες συσσωρεύεται η υποβόσκουσα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, με στιγμές που δίνουν ένα – δύο επιγραμματικά αντιπολεμικά επιχειρήματα. Όλα αυτά δια χειρός ενός άπειρου δημιουργού που αναζητά στο χρόνο καλλιτεχνική ταυτότητα και πασχίζει να πρωτοτυπήσει σκηνοθετικά.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

16 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.