Ένας αμερικανός συγγραφέας, ο Τομ Ρικς, έρχεται στο Παρίσι απεγνωσμένος να βάλει τη ζωή του σε μια τάξη, διεκδικώντας πίσω την αποξενωμένη του σύζυγο και την κόρη του. Η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά, και βρίσκεται σε ένα σκοτεινό ξενοδοχείο στα προάστια, έχοντας να κάνει τον νυχτοφύλακα. Τότε στη ζωή του έρχεται η Μαρζίτ, μια μυστηριώδης ξένη, και η ύπαρξη του αποκτά ένα ανεξέλεγκτο πάθος. Τότε όμως είναι που μια σειρά περίεργων γεγονότων φαντάζουν σαν κάτι να θέλει να πάρει τον έλεγχο της ζωής του από αυτόν.

Σκηνοθεσία:

Pawel Pawlikowski

Κύριοι Ρόλοι:

Ethan Hawke … Tom Ricks

Kristin Scott Thomas … Margit Kadar

Joanna Kulig … Ania

Samir Guesmi … Sezer

Delphine Chuillot … Nathalie

Judith Burnett … Lorraine L’Ηerbert

Gregory Gadebois … υπαστυνόμος

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Pawel Pawlikowski

Παραγωγή: Caroline Benjo, Carole Scotta

Μουσική: Max de Wardener

Φωτογραφία: Ryszard Lenczewski

Μοντάζ: David Charap

Σκηνικά: Benoit Barouh

Κοστούμια: Julian Day, Shahida Day

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Μέτρια.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: La Femme du Veme
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Γυναίκα του Πέμπτου
  • Διεθνής Τίτλος: The Woman in the Fifth

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: The Woman in the Fifth του Douglas Kennedy.

Παραλειπόμενα

  • Ο Pawel Pawlikowski δεν αντιμετώπισε το ομώνυμο μυθιστόρημα του Douglas Kennedy ως μια πιστή μεταφορά. Το χρησιμοποίησε ως αφετηρία και ξαναέγραψε την ιστορία ώστε να γίνει “μια ταινία με τη δική της εσωτερική λογική”. Η αρχική ιδέα του Pawlikowski ήταν πολύ πιο προσωπική: δούλευε πάνω σε ένα δικό του σενάριο για την ψυχολογική διάλυση ενός ανθρώπου, αλλά το θεώρησε υπερβολικά προσωπικό. Το μυθιστόρημα του Kennedy τού έδωσε έναν τρόπο να προσεγγίσει το ίδιο θέμα από απόσταση.
  • Ο Ethan Hawke προσεγγίστηκε από τον Pawlikowski το 2009, όταν έπαιζε στο Old Vic του Λονδίνου. Ο σκηνοθέτης είχε εντυπωσιαστεί από τη θεατρική του δουλειά και του πρότεινε τον ρόλο του Τομ Ρικς. Η Kristin Scott Thomas επιλέχθηκε λίγο αργότερα για τον ρόλο της Μαρζίτ. Ο σκηνοθέτης αναζητούσε μια ηθοποιό που να μπορεί να κάνει την ηρωίδα ταυτόχρονα ελκυστική, μυστηριώδη και απειλητική, χωρίς να δίνει εύκολες απαντήσεις στον θεατή.
  • Ο Hawke -που χρειάστηκε να μάθει γαλλικά για τον ρόλο- δεν είχε εξαρχής μια συγκεκριμένη «ερμηνεία» για τον Τομ. Ο ίδιος και ο Pawlikowski ανακάλυψαν σταδιακά τον χαρακτήρα μέσα από συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών και πρόβες, κάτι που επηρέασε σημαντικά την τελική μορφή του ρόλου.
  • Η Joanna Kulig, που υποδύεται την Άνια, είχε ήδη αφήσει έντονη εντύπωση στον Pawlikowski από μια παλαιότερη οντισιόν. Ήταν τότε αταίριαστη για τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά ο σκηνοθέτης δεν την ξέχασε και τελικά δημιούργησε ειδικά για εκείνη έναν χαρακτήρα. Οι δυο τους θα συνεχίζουν να συνεργάζονται σταθερά μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Ο Pawlikowski αργότερα χαρακτήρισε την ταινία «εμπορική καταστροφή», παραδεχόμενος ότι μέχρι να την ολοκληρώσει την είχε αλλάξει τόσο πολύ, ώστε ακόμη και οι παραγωγοί δυσκολεύονταν να καταλάβουν τι ακριβώς είχε προκύψει για να μπορούν να την προωθήσουν σωστά.

Κριτικός: Χάρης Καλογερόπουλος

Έκδοση Κειμένου: 28/3/2012

Έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο και ένα σενάριο που είτε παίζει με την πολυσημία, είτε θέλει να πει κάτι συγκεκριμένο, αλλά τόσο πολύ αφαιρετικά δοσμένο ώστε χάνεται. Ο Αμερικανός συγγραφέας και η Παριζιάνα πρώην σύζυγος με το παιδί τους, που του έχει βάλει περιοριστικά μέτρα, το χάσιμο του στις υποβαθμισμένες έθνικ γειτονιές του Παρισιού, η εξάρτηση του λόγω έλλειψης χρημάτων από έναν Άραβα που έχει ένα άθλιο πανδοχείο και η ανάληψη μιας μυστηριώδους δουλειάς (κλεισμένος σε έναν θάλαμο, εποπτεύει από οθόνη μιας πόρτα, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους λένε ένα σύνθημα) και τέλος η επαφή του με μια μυστηριώδη γυναίκα που δεν γνωρίζει, αλλά εκείνη μοιάζει να έχει κάποιο παρελθόν μαζί του. Η αφήγηση μένει μετέωρη χωρίς απαντήσεις. Μπέρδευε ως συγγραφέας την πραγματικότητα με την καλλιτεχνική του φαντασία; Τόση ώρα βλέπαμε το εσωτερικό ενός συγγραφέα; Πιθανόν…

Βρισκόμαστε σε ένα σύμπαν με ψυχολογική ατμόσφαιρα Ένοικου του Πολάνσκι και δεν είναι τυχαίο που ο Πάβελ Παβλικόφσκι είναι κι αυτός Πολωνός. Η ατμόσφαιρα, ο Ίθαν Χοκ και η Κριστίν Σκοτ Τόμας λειτουργούν. Το σενάριο όχι.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *