Ο βετεράνος πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας Φρανκ Χόριγκαν είναι ένας άνθρωπος στοιχειωμένος από την αποτυχία του να σώσει τον πρόεδρο Κένεντι, όταν ήταν στην ομάδα προστασίας του στο Ντάλας. Τριάντα χρόνια αργότερα, ένας άνδρας που αποκαλεί τον εαυτό του “Μπουθ” απειλεί τη ζωή του νυν προέδρου, αναγκάζοντας τον Χόριγκαν να επιστρέψει στην ομάδα προστασίας για να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος του.

Σκηνοθεσία:

Wolfgang Petersen

Κύριοι Ρόλοι:

Clint Eastwood … Frank Horrigan

John Malkovich … Mitch Leary

Rene Russo … Lilly Raines

Dylan McDermott … Al D’Andrea

Gary Cole … Bill Watts

Fred Dalton Thompson … Harry Sargent

John Mahoney … Sam Campagna

Gregory Alan Williams … Matt Wilder

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jeff Maguire

Παραγωγή: Jeff Apple

Μουσική: Ennio Morricone

Φωτογραφία: John Bailey

Μοντάζ: Anne V. Coates

Σκηνικά: Lilly Kilvert

Κοστούμια: Erica Edell Phillips

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: In the Line of Fire
  • Ελληνικός Τίτλος: Η Δεύτερη Ευκαιρία

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου (John Malkovich), αυθεντικού σεναρίου και μοντάζ.
  • Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα δεύτερου αντρικού ρόλου (John Malkovich).
  • Υποψήφιο για Bafta δεύτερου αντρικού ρόλου (John Malkovich), σεναρίου και μοντάζ.

Παραλειπόμενα

  • Ο πρώτος υποψήφιος για τον κεντρικό ρόλο ήταν ο Robert Redford. Όταν αυτός τον απέρριψε, αυτός πέρασε από τον Sean Connery με παρόμοια κατάληξη. Στην υποψηφιότητα έμειναν και οι: Tommy Lee Jones, Gene Hackman, Val Kilmer, Willem Dafoe.
  • Ο ρόλος του Μιτς Λίρι αρχικά είχε προσφερθεί στον Robert De Niro. Στα υπόψιν ήταν και οι Robert Duvall, Jack Nicholson και Ed Harris.
  • Παρότι η σκηνή που ο John Malkovich βάζει το όπλο στο στόμα του ήταν αυτοσχεδιασμός, άρεσε τόσο στον σκηνοθέτη, που το άφησε στην ταινία.
  • Ο Clint Eastwood αρχικά αρνήθηκε τον ρόλο, επειδή ήταν ήδη 62 ετών ενώ ο χαρακτήρας είναι στα 50.
  • Πρώτη φορά που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάζονται σε απόλυτο βαθμό με μια κινηματογραφική παραγωγή.
  • Χρειάστηκαν τα ψηφιακά εφέ ώστε να μπει το πρόσωπο του Clint Eastwood στις αληθινές προεκλογικές εκστρατείες των George Bush και Bill Clinton. Ειδικά όμως για το υλικό με τον John F. Kennedy, το κόστος για να μπει ο Eastwood από το πρώτο Κάλαχαν εκεί, έφτασε στα 4 εκατομμύρια δολάρια.
  • Glenn Close και Sharon Stone απέρριψαν τον ρόλο της Λίλι Ράινς.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 11/8/2016

Γνωρίζοντας πως ο Κλιντ Ίστγουντ είναι δηλωμένος συντηρητικός, θα του συγχωρήσουμε τον ένθερμο πατριωτισμό που εκφράζει μέσα από την ταινία. Σαν χαρακτήρας δεν είναι καθόλου μακριά ούτε από τον Χάρι Κάλαχαν της διάσημης αστυνομικής σειράς, ούτε όμως και από τον γουέστερν τύπο που τον έχουμε συνηθίσει. Αντίπαλο δέος ο αριστοκρατικός Τζον Μάλκοβιτς, που έκτοτε τον θυμούνται πάντα οι παραγωγοί, όταν έχουν στον νου τους ποιοτικό ρόλο κακού. Η ταινία σεναριακά δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά ο γερμανός Βόλφγκανγκ Πίτερσεν ξέρει να παράγει αγωνία από το τίποτα. Είναι νευρώδης όταν πρέπει, πατάει φρένο όταν θέλει να επικεντρωθεί στον κύριο χαρακτήρα του και γενικά φανερώνει όλα τα τεχνικά στοιχεία που τον έκαναν γνωστό στη χώρα του («Το Υποβρύχιο») και μελλοντικά στις ΗΠΑ («Καταιγίδα», «Τροία»). Η επιλογή του Γερμανού ήταν προσωπικά του Ίστγουντ και είναι φανερό πως και ο τελευταίος βγάζει εδώ κάτι το δημιουργικό επί της φόρμας του έργου, μια και δεν είναι μακριά από το δικό του ύφος.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *