Σε μια γαλήνια παραλιακή πόλη της Νέας Αγγλίας, ένας νεαρός άντρας δολοφονείται από τον πρώην σύζυγο της -μεγαλύτερης σε χρόνια- ερωμένης του, και παρότι η δικαιοσύνη παίρνει στα χέρια της το θέμα, όλα δείχνουν πως ο δολοφόνος θα αποφύγει την καταδίκη. Οι γονείς του χαμένου μονάκριβου γιου τους έχουν να αντιμετωπίσουν την ψυχολογική φόρτιση της απώλειας, πρωτίστως με το να μείνουν δεμένοι μεταξύ τους και αφετέρου με το να αναζητήσουν δικαιοσύνη με κάθε μέσο, ακόμα και την αυτοδικία.

Σκηνοθεσία:

Todd Field

Κύριοι Ρόλοι:

Sissy Spacek … Ruth Fowler

Tom Wilkinson … Matt Fowler

Nick Stahl … Frank Fowler

Marisa Tomei … Natalie Strout

William Mapother … Richard Strout

Celia Weston … Katie Grinnel

Karen Allen … Marla Keyes

Kevin Chapman … φίλος

Veronica Cartwright … τηλε-ευαγγελίστρια

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Robert Festinger, Todd Field

Παραγωγή: Todd Field, Ross Katz, Graham Leader

Μουσική: Thomas Newman

Φωτογραφία: Antonio Calvache

Μοντάζ: Frank Reynolds

Σκηνικά: Shannon Hart

Κοστούμια: Melissa Economy

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: In the Bedroom
  • Ελληνικός Τίτλος: Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας

Σεναριακή Πηγή

  • Διήγημα: Killings του Andre Dubus.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Tom Wilkinson), πρώτου γυναικείου ρόλου (Sissy Spacek), δεύτερου γυναικείου ρόλου (Marisa Tomei) και διασκευασμένου σεναρίου.
  • Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου (Sissy Spacek) σε δράμα. Υποψήφιο για καλύτερη ταινία (δράμα) και δεύτερο γυναικείο ρόλο (Marisa Tomei).
  • Υποψήφιο για Bafta πρώτου αντρικού ρόλου (Tom Wilkinson) και πρώτου γυναικείου ρόλου (Sissy Spacek).
  • Ειδικό βραβείο ερμηνείας (Tom Wilkinson και Sissy Spacek) στο φεστιβάλ του Sundance.

Παραλειπόμενα

  • Μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Todd Field, που ως τότε ενεργοποιούνταν ως ηθοποιός σε δεύτερους ρόλους (μια ιδιότητα που λίγα χρόνια μετά θα εγκαταλείψει τελείως).
  • Βασίζεται στο διήγημα Killings, που έγραψε ο Andre Dubus το 1979. Τον επόμενο χρόνο είχε συμπεριληφθεί στη συλλογή διηγημάτων Finding a Girl in America: Ten Stories and a Novella. Μετά την ταινία, επανεκδόθηκε σε μια νέα συλλογή, αυτή τη φορά με τίτλο In the Bedroom, όπου τον πρόλογο υπογράφει ο Todd Field.
  • Ίσως ο κυριότερος λόγος που μπόρεσε να δημιουργηθεί η ταινία να ήταν το γεγονός πως ο Field αποποιήθηκε της οποιαδήποτε αμοιβής.
  • Ο Field ισχυρίστηκε ότι πρόλαβε να δείξει το σενάριο στον Stanley Kubrick κατά τα γυρίσματα του Μάτια Ερμητικά Κλειστά (εκεί ο Field συμμετείχε ερμηνευτικά), και ο μεγάλος δημιουργός τού παρείχε κάποιες σημειώσεις πάνω σε όσα διάβασε.
  • Η Sissy Spacek χρειάστηκε να χαστουκίσει τη Marisa Tomei 15 φορές για να βρεθεί το κατάλληλο για την ταινία πλάνο.
  • Από το άγχος του για την υποδοχή της πρώτης ταινίας του στην πρεμιέρα της, ο Todd Field έφτασε ως το νοσοκομείο με πόνους στο στήθος, φοβούμενος πως θα πάθει ανακοπή καρδιάς. Η κατάσταση του δεν καλυτέρεψε όταν έμαθε πως τη διανομή την αγόρασε η Miramax Films, γνωρίζοντας τη φήμη του Harvey Weinstein να αλλοιώνει τις ταινίες κατά το δοκούν. Ήταν ο Tom Cruise, προσωπικός φίλος του Field, που τον συμβούλεψε να μην κάνει κάτι, και να αφήσει τις εντυπώσεις του κοινού από την πρεμιέρα να δουλέψουν υπέρ του. Η συμβουλή του αποδείχτηκε σωστή.
  • Έγινε η πρώτη ταινία που έκανε ποτέ πρεμιέρα στο Sundance και ακολούθως βρέθηκε υποψήφια στην κύρια κατηγορία των Όσκαρ.
  • Με κέρδη 44,8 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η δεύτερη πιο επικερδής ταινία του Sundance για τη δεκαετία του 2000. Το κόστος ήταν μόλις 1,7 εκ. δολάρια.

Γκαλερι φωτογραφιων

25 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *