Ο Ρόμπερτ Νέβιλ είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, όμως δεν καταφέρνει να περιορίσει έναν θανατηφόρο ιό, για τον οποίο δεν έχει βρεθεί θεραπεία και απ΄ ό,τι φαίνεται έχει φτιαχτεί από ανθρώπινο χέρι. Ο Νέβιλ, που για έναν περίεργο λόγο δεν έχει μολυνθεί από τον ιό, είναι ο τελευταίος επιζών στη Νέα Υόρκη και ίσως και στον κόσμο. Για τρία χρόνια, ο Νέβιλ στέλνει συνεχώς ραδιοφωνικά μηνύματα, προσπαθώντας να βρει άλλους επιζώντες. Όμως, δεν είναι τελείως μόνος… Μεταλλαγμένα θύματα της επιδημίας παραμονεύουν στο σκοτάδι, παρακολουθώντας κάθε κίνηση του Νέβιλ και περιμένοντάς τον να κάνει το μοιραίο λάθος. Ίσως η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας, ο Νέβιλ προσπαθεί να βρει τρόπο να καταστρέψει τον ιό χρησιμοποιώντας το δικό του αμόλυντο αίμα. Αλλά ξέρει ότι μπορεί να μην τα καταφέρει και ο χρόνος τελειώνει…

Σκηνοθεσία:

Francis Lawrence

Κύριοι Ρόλοι:

Will Smith … Δρ Robert Neville

Alice Braga … Anna Montez

Charlie Tahan … Ethan

Emma Thompson … Δρ Alice Krippin

Salli Richardson-Whitfield … Zoe Neville

Willow Smith … Marley Neville

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Mark Protosevich, Akiva Goldsman

Παραγωγή: Akiva Goldsman, David Heyman, James Lassiter, Neal H. Moritz

Μουσική: James Newton Howard

Φωτογραφία: Andrew Lesnie

Μοντάζ: Wayne Wahrman

Σκηνικά: Naomi Shohan

Κοστούμια: Michael Kaplan

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

  • Αυθεντικός Τίτλος: I Am Legend
  • Ελληνικός Τίτλος: Ζωντανός Θρύλος

Άμεσοι Σύνδεσμοι

  • Ο Τελευταίος Άνθρωπος στη Γη (1964)
  • Ο Άνθρωπος που Αντίκρισε την Κόλαση (1971)

Σεναριακή Πηγή

  • Μυθιστόρημα: I Am Legend του Richard Matheson.
  • Σενάριο: Ο Άνθρωπος που Αντίκρισε την Κόλαση των John William Corrington, Joyce Hooper Corrington.

Παραλειπόμενα

  • Η Warner Bros. είχε ξεκινήσει από το 1994 να δουλεύει το σχέδιο, και ηθοποιοί όπως οι Tom Cruise, Michael Douglas, Mel Gibson, Arnold Schwarzenegger είχαν ακουστεί για τον κεντρικό ρόλο. Το 1997, ήταν ο Ridley Scott το πρώτο υποψήφιο όνομα για τη σκηνοθεσία. Εκείνη τη χρονιά πάγωσε το θέμα, μια και η προϋπολογισμός φάνηκε ιδιαίτερα τσουχτερός για το στούντιο. Ενδιάμεσα ακούστηκαν τα ονόματα των Rob Bowman (σκηνοθεσία) και Nicolas Cage, αλλά ούτε με αυτά προχώρησαν. Το 2002, ανάλαβε την παραγωγή ο Schwarzenegger, που ήθελε για σκηνοθέτη τον Michael Bay και τον Will Smith για πρωταγωνιστή. Όμως, το σενάριο δεν άρεσε καθόλου στον πρόεδρο της Warner Bros. Τελευταίος όνομα που ακούστηκε πριν το 2006 και την επιβεβαίωση της παραγωγής ήταν αυτό του Guillermo del Toro ως επιλογή του ίδιου του Will Smith.
  • Ο Akiva Goldsman πήρε την απόφαση να μεταφερθεί η δράση από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, λόγω του εκεί μπορούσαν να εμφανιστούν ευκολότερα σημεία που θα έδειχναν ερημικά. Η Warner Bros. προτιμούσε στούντιο, μια και το κόστος ήταν υψηλό για γυρίσματα σε δρόμους, με τον Francis Lawrence να είναι αυτός που επέμεινε να είναι όλα τα γυρίσματα εξωτερικά. Μόνο η σκηνή της γέφυρας του Μπρούκλιν κόστισε 5 εκατομμύρια δολάρια.
  • Η ταινία γυρίστηκε αναμορφικά, αλλά στα φλας-μπακ χρησιμοποιείται κάμερα Super 35.
  • Οι μεταλλαγμένοι ήταν αρχικά ηθοποιοί με έντονο προσθετικό μακιγιάζ. Ο Lawrence όμως πρόσεξε ότι δεν ήταν καθόλου πιστικοί, και τους αντικατέστησε με CGI, ανεβάζοντας κι άλλο το κόστος της παραγωγής. Οι ηθοποιοί παρέμειναν παρόλα αυτά για το motion-capture.
  • Ο Mike Patton, τραγουδιστής στους Faith No More, δανείζει τη φωνή του στα μολυσμένα πλάσματα.
  • Στο DVD εμφανίστηκε κι ένα εναλλακτικό φινάλε, πιο πιστό σε αυτό του βιβλίου.
  • Για την προώθηση κυκλοφόρησε το I Am Legend: Awakening, ένα κόμικ της DC Comics και της Vertigo Comics. Ακολούθησε το online βίντεο-γκέιμ I Am Legend: Survival.
  • Πολύ υψηλές οι εισπράξεις, συνολικά 585,3 εκατομμύρια δολάρια, με έναν εξίσου υψηλό προϋπολογισμό των 150.
  • Άμεσα με την έξοδο της ταινίας ακούστηκαν ειδήσεις που αφορούσαν είτε σίκουελ, είτε πρίκουελ, είτε reboot. Η τελευταία ήταν το 2022 και μιλούσε για σίκουελ, με τον Michael B. Jordan στο πλάι του Will Smith.

Κριτικός: Σταύρος Γανωτής

Έκδοση Κειμένου: 22/12/2007

Μια απόλυτη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα. Από δράση, δεν θα δείτε τίποτα το εξαιρετικό (θα σας θυμίσει μάλιστα φθηνότερες περιπέτειες) και τα εφέ, για κάποιον λόγο, δεν είναι τα καλύτερα, ειδικά στον τομέα των ψηφιακών όντων. Ο μεν Will Smith είναι διαθέσιμος, ο δε σκηνοθέτης μποϊκοτάρει αυτή του τη διάθεση, μη χαρίζοντας του ούτε μία αληθινή στιγμή μοναξιάς. Είναι μινιμαλιστική εκ θέματος, αλλά καθόλου από εικόνα, αφού δε μας εμπεδώνεται το συναίσθημα του ήρωα, όταν υπάρχει αυτή η σαφής προτίμηση στη δράση και τα αχρείαστα φλας-μπακ. Αν τελικά μένει κάτι όρθιο είναι η έτσι κι αλλιώς συμπαθητική παρουσία του πρωταγωνιστή, που δεν ακυρώνεται ούτε εδώ. Το υλικό που είχε ο σκηνοθέτης, βέβαια, δεν ήταν καθόλου κακό, αν και ποιοτικά θα μπορούσε να θεωρηθεί, πλέον, καταραμένο. Είναι το μυθιστόρημα I Am Legend του Ρίτσαρντ Μάθεσον, γραμμένο το 1954 και γυρισμένο σε ταινία άλλες δύο φορές. Πρώτα το 1964 με τον Βίντσεντ Πράις, σε ένα όχι κακό b-movie που πέρασε όμως μάλλον απαρατήρητο, και έπειτα το αποτυχημένο, αλλά πιο mainstream, Ο Άνθρωπος που Αντίκρισε την Κόλαση του Μπόρις Σαγκάλ το 1971, με τον Τσάρλτον Ίστον.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

13 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *