Κυρία της υψηλής κοινωνίας, που ετοιμάζεται να νυμφευθεί, δέχεται την ξαφνική επίσκεψη του πρώην συζύγου της και δύο δημοσιογράφων κουτσομπολίστικου περιοδικού, οι οποίοι ίσως της ανατρέψουν τα σχέδια στο διάστημα 48 ωρών, βοηθώντας τη να συνειδητοποιήσει ποια είναι και ποιον αγαπά πραγματικά.
Σκηνοθεσία:
Charles Walters
Κύριοι Ρόλοι:
Grace Kelly … Tracy Lord
Bing Crosby … C. K. Dexter-Haven
Frank Sinatra … Mike Connor
Celeste Holm … Liz Imbrie
John Lund … George Kittredge
Louis Calhern … θείος Willie
Sidney Blackmer … Seth Lord
Louis Armstrong … Louis Armstrong
Κεντρικό Επιτελείο:
Σενάριο: John Patrick
Παραγωγή: Sol C. Siegel
Μουσική: Cole Porter
Φωτογραφία: Paul Vogel
Μοντάζ: Ralph E. Winters
Σκηνικά: Cedric Gibbons, Hans Peters
Κοστούμια: Helen Rose
Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.
Τίτλοι
- Αυθεντικός Τίτλος: High Society
- Ελληνικός Τίτλος: Υψηλή Κοινωνία
Άμεσοι Σύνδεσμοι
- Κοινωνικά Σκάνδαλα (1940)
Σεναριακή Πηγή
- Θεατρικό: The Philadelphia Story του Philip Barry.
Κύριες Διακρίσεις
- Υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής (μιούζικαλ) και τραγουδιού (True Love).
Παραλειπόμενα
- Ριμέικ της κλασικής σκρούμπολ κωμωδίας Κοινωνικά Σκάνδαλα (1940), αμφότερες βασισμένες σε θεατρικό του Philip Barry του 1939. Κύρια διαφορά είναι πως εδώ έχουμε μιούζικαλ.
- Έσχατη κινηματογραφική εμφάνιση για την Grace Kelly πριν παντρευτεί των πρίγκιπα Rainier III και γίνει μέχρι το τέλος της πριγκίπισσα του Μονακό. Το φιλμ κυκλοφόρησε τρεις μήνες μετά τον περίφημο γάμο, και στην ταινία η Kelly φοράει το δαχτυλίδι των αρραβώνων της.
- Γυρισμένη σε VistaVision και Technicolor, κάτι συχνό για τη χρυσή εποχή της Metro-Goldwyn-Mayer.
- Το σενάριο ενσωματώνει το νεοσύστατο τότε Newport Jazz Festival, δίνοντας στον Bing Crosby τον ρόλο διάσημου τραγουδιστή-συνθέτη, και στον Louis Armstrong την ευκαιρία να εμφανίζεται στην ταινία με την μπάντα του.
- Οι βιογράφοι του Frank Sinatra αναφέρουν ότι κατά τα γυρίσματα ο Bing Crosby κρατούσε μια αυστηρά επαγγελματική σχέση ανάμεσα τους, κάνοντας τον Sinatra να πιστεύει ότι τον θεωρούσε χαμηλότερης τάξης ερμηνευτή. Παρόλα αυτά, άλλες αναφορές θέλουν να είχαν μια ομαλότατη συνεργασία, ενώ άλλες φέρνουν στο επίκεντρο της διαμάχης την Grace Kelly, ως ποθητό φλερτ του Sinatra (κι ενώ ήταν πρώην του Crosby).
- Στην ανακοίνωση των υποψηφίων για τα Όσκαρ, η ταινία φαίνονταν να είναι υποψήφια και στην κατηγορία του στόρι, παρότι ήταν διασκευασμένο το σενάριο της. Το λάθος καλύφθηκε με νέο λάθος, αφού αναφέρονταν τα δύο ονόματα του στόρι μιας άλλης συνονόματης ταινίας με τους κωμικούς Bowery Boys. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι αποδέχτηκαν αργότερα ότι από “σπόντα” βρέθηκαν στη λίστα, και η υποψηφιότητα αυτή ακυρώθηκε από τα επίσημα έγγραφα της ακαδημίας.
- Οι άμεσες κριτικές το είχαν βρει σαφώς κατώτερο του Κοινωνικά Σκάνδαλα, αλλά στα ταμεία το φιλμ απέσπασε 8,2 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και ήταν ανάμεσα στις 10 πιο κερδοφόρες ταινίες της χρονιάς.
- Μετά από 40 χρόνια, αυτή η μιούζικαλ διασκευή βρέθηκε και στο Μπρόντγουεϊ, με επιπλέον τραγούδια του Porter, κερδίζοντας δύο Tony ερμηνείας.
Μουσικά Παραλειπόμενα
- Ο παραγωγός Sol C. Siegel μίσθωσε με 250 χιλιάδες τον Cole Porter για να επανέλθει μετά από 8 χρόνια στην κινηματογραφική σύνθεση. Ορχηστρικά ήταν υπεύθυνοι για αυτήν οι Conrad Salinger και Nelson Riddle, με τον Johnny Green να διευθύνει.
- Από το σάουντρακ ξεχώρισαν το True Love (Crosby και Kelly) και το You’re Sensational (Sinatra), ενώ από αυτά που ερμηνεύονται με τον Louis Armstrong ξεχωρίζει το Now You Has Jazz (πλάι στον Crosby). Αλλά και τα Who Wants to Be a Millionaire? (Sinatra και Celeste Holm) και I Love You, Samantha (Crosby) μνημονεύονται ακόμα από φίλους της τζαζ.