Ο 49χρονος Ρομέο Αλντέα ζει μαζί με την έφηβη κόρη του σε μια ορεινή πόλη της Τρανσυλβανία και αυτό που είχε πάντα στο νου του, ήταν πως όταν η κόρη του ενηλικιωθεί θα φύγει μακριά για να σπουδάσει. Τα πράγματα μοιάζουν να έχουν δρομολογηθεί, αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για να σπουδάσει ψυχολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μένει απλά να περάσει τις τελικές της εξετάσεις, μια διαδικασία που ακολουθείται από όλους τους μαθητές. Μια μέρα όμως πριν την πρώτη της γραπτή εξέταση, η Ελίζα πέφτει θύμα μιας επίθεσης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της. Τώρα ο Ρομέο πρέπει να πάρει μια σκληρή απόφαση, αφού υπάρχουν τρόποι να λύσει την κατάσταση, αλλά κανένας από αυτούς δεν συνάδει με τις αργές που αυτός ως πατέρας, δίδαξε στην κόρη του.

Σκηνοθεσία:

Cristian Mungiu

Κύριοι Ρόλοι:

Adrian Titieni … Romeo Aldea

Maria Dragus … Eliza Aldea

Lia Bugnar … Magda

Malina Manovici … Sandra

Vlad Ivanov … ο επιθεωρητής

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Cristian Mungiu

Παραγωγή: Cristian Mungiu

Φωτογραφία: Tudor Vladimir Panduru

Μοντάζ: Mircea Olteanu

Σκηνικά: Simona Paduretu

Κοστούμια: Brandusa Ioan

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Bacalaureat

Ελληνικός Τίτλος: Η Αποφοίτηση

Διεθνής Τίτλος: Graduation

Κύριες Διακρίσεις

  • Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Κανών. Βραβείο σκηνοθεσίας.
  • Υποψήφιο για βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Υποψήφιο για καλύτερη ταινία και ακόμα 8 βραβεία στα Gopo, τα εθνικά βραβεία της Ρουμανίας.

Παραλειπόμενα

  • Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία αντικατοπτρίζει τη δική του ζωή, την εποχή που ετοιμάζονταν να γίνει πατέρας.

Μουσικά Παραλειπόμενα

  • Δεν υπάρχει κανένα μουσικό θέμα στην ταινία, και η μουσική ακούγεται μονάχα από φυσικές πηγές, πχ μια τηλεόραση επί της σκηνής.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός Νάνσυ Μιχαηλίδου

Έκδοση Κειμένου: 23/5/2016

Έχοντας ήδη έναν Χρυσό Φοίνικα στο ενεργητικό του για το σπαρακτικό 4 Μήνες, 3 Εβδομάδες & 2 Μέρες (2007), ο Κριστιάν Μουνγκίου επιστρέφει στην Κρουαζέτ με τη νέα του ταινία με τίτλο Bacalaureat (The Graduate), που ακολουθεί τον 49χρονο Ρομέο Αλντέα καθώς αγωνιά για το μέλλον της κόρης του, Ελίζα. Η οικογένεια ζει σε μια μικρή πόλη της Τρανσυλβανίας, ένα μέρος χωρίς μέλλον, σύμφωνα με τον Ρομέο που είχε πάντα στον νου του πως όταν η κόρη του ενηλικιωθεί θα φύγει μακριά για να σπουδάσει. Τα πράγματα μοιάζουν να έχουν δρομολογηθεί, αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για να σπουδάσει ψυχολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απομένει απλά να γράψει καλά στις τελικές της εξετάσεις και να αποφοιτήσει από το σχολείο, κάτι που θεωρείται δεδομένο καθώς πρόκειται για άριστη μαθήτρια. Μια μέρα όμως πριν την πρώτη της γραπτή εξέταση, η Ελίζα πέφτει θύμα επίθεσης από έναν άγνωστο, κάτι που όπως είναι φυσικό, διαταράσσει έντονα την ψυχολογία της. Οι γραπτές της εξετάσεις είναι μόλις μία μέρα μακριά και ο Ρομέο προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι η κόρη του θα περάσει τις εξετάσεις με άριστα. Υπάρχουν τρόποι για να το πετύχει αυτό, αλλά κανένας δεν συνάδει με τις αρχές που αυτός ως πατέρας δίδαξε στο παιδί του.

Ο Μουνγκίου στήνει την ιστορία του με την κατάλληλη ένταση, κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Μέσα από αυτήν ωστόσο καταφέρνει να καθρεφτίσει μια χώρα, ρίχνοντας μια ενδελεχή ματιά σε τρεις βασικές δομές της: οικογένεια, εκπαίδευση, υγεία. Καταγράφει ένα σύστημα διεφθαρμένο, καθώς με το χρήμα ή με τις κατάλληλες γνωριμίες μπορεί κανείς να χαίρει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, ένα σύστημα που συντηρείται από τους πολίτες και την νοοτροπία τους, στο οποίο υποκύπτουν ακόμα και οι θερμότεροι πολέμιοί του, με την κατάλληλη ενοχική επιχειρηματολογία: «Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε και μερικές φορές πρέπει να τον πολεμήσουμε με τα ίδια του τα όπλα».

Μέσα σε δυο ώρες παρουσιάζει αριστοτεχνικά, χωρίς καταγγελτική διάθεση, τις πληγές της χώρας του, στρέφοντας τον φακό στα θεμέλιά της κι εκφράζοντας τις ελπίδες του για τη νέα γενιά, που αν θέλει, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

6 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.