Ο ντόπιος ντετέκτιβ Τζέι Σουάν καταφτάνει στην ακριτική πόλη του Γκόλντστοουν, για μια υπόθεση μιας εξαφάνισης. Αρχικά αυτό μοιάζει με ελαφριά δουλειά για τον Σουάν, αλλά θα ανοίξει ένα δίκτυο εγκλήματος και διαφθοράς. Ο ντετέκτιβ πρέπει τώρα να συμμαζέψει όσα τον κατατρέχουν στη ζωή του και θα θάψει τις διαφορές του με τον τοπικό αστυνόμο Τζος, ώστε οι δυο τους να φέρουν τη δικαιοσύνη στο Γκόλντστοουν.

Σκηνοθεσία:

Ivan Sen

Κύριοι Ρόλοι:

Aaron Pedersen … ντετέκτιβ Jay Swan

Alex Russell … Josh Waters

Jacki Weaver … δήμαρχος Maureen

Pei-Pei Cheng … Κα Lao

David Gulpilil … Jimmy

Michelle Lim Davidson … May

David Wenham … Johnny

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Ivan Sen

Παραγωγή: David Jowsey, Greer Simpkin

Μουσική: Ivan Sen

Φωτογραφία: Ivan Sen

Μοντάζ: Ivan Sen

Σκηνικά: Matthew Putland

Κοστούμια: Vanessa Loh

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Home Cinema.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Goldstone

Ελληνικός Τίτλος: Οι Αγνοούμενοι

Άμεσοι Σύνδεσμοι

Mystery Road (2013)

Σεναριακή Πηγή

  • Σενάριο (χαρακτήρας): Mystery Road του Ivan Sen.

Κύριες Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για 5 βραβεία στα εθνικά βραβεία της Αυστραλίας, μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας.

Παραλειπόμενα

  • Σίκουελ του Mystery Road (2013) του ίδιου σκηνοθέτη. Εκεί υπάρχει μονάχα ο κεντρικός χαρακτήρας, ενώ τα γεγονότα της πρώτης ταινίας συζητιούνται στην παρούσα.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κριτικός: Βασίλης Καγιογλίδης

Έκδοση Κειμένου: 1/11/2016

Φιλμ αυστραλιανής καταγωγής, νεο-νουάρ αισθητικής, από ένα δημιουργό που ειδικεύεται στις μικρές φεστιβαλικές και «αφηγηματικά ασφαλείς» παραγωγές. Αντικείμενο αυτού, τα βρώμικα παιχνίδια τοπικής εξουσίας και μίας εταιρίας εξόρυξης χρυσού με πρόσχημα την πολυπόθητη ανάπτυξη στη γη των αυστραλιανών αυτοχθόνων και απώτερο στόχο τον παράνομο πλουτισμό και τον προσεταιρισμό εδαφικών εκτάσεων.

Προσδίδοντας υπερβολική σημασία σε μία λιτή, σχεδόν απέριττη ιστορία διαπλοκής, ο Ivan Sen κάνει ξεκάθαρο από την αρχή ότι στοχεύει περισσότερο στη σκηνοθετική αναγνωρισιμότητα, παρά στην ιδεολογική ουσία του όλου εγχειρήματος. Η δυσαναλογία αφηγηματικής προσέγγισης και σεναριακής πρώτης ύλης, περιορίζει το φιλμ στα στενά όρια του κινηματογραφικά ανεκτού, δημιουργώντας παράλληλα την ανάγκη μίας έντονης σεναριακής έκρηξης που θα προκαλούσε νέα θεματικά δεδομένα επάνω σε μία ιστορία με υπόβαθρο την ηθική που προκύπτει από την συνύπαρξη δύο διαφορετικών φυλετικών ομάδων. Με δυνατό χαρτί την ερμηνευτικά ακέραια και πάντα συγκλονιστική σε ρόλους μυστηριωδών και μοχθηρών γυναικών, Jacki Weaver, ο Sen πετυχαίνει ένα τόνο εσωτερικό και αγωνιώδη, επαναπαυόμενος ωστόσο με ευκολία σε αυτόν. Κι όταν αποπειράται μία περαιτέρω διείσδυση στους χαρακτήρες του, παρουσιάζεται εγκρατής και αυτοπεριοριζόμενος, με ελλιπείς αναφορές στο προσωπικό σύμπαν των ηρώων.

Το Goldstone δομείται πάνω σε μία νοοτροπία που επιτάσσει σκηνοθετικά ενσταντανέ και σινεφίλ τερτίπια σε ένα αχανές, γεμάτο αβεβαιότητα τοπίο, μέσα στο οποίο κινούνται προσωπικότητες εμβληματικές όσο και επικίνδυνες. Προσωπικότητες που ως επί το πλείστων πράττουν είτε υπό το κράτος του φόβου είτε με σκοπό το προσωπικό όφελος, αδυνατώντας το επόμενο βήμα στην αυτογνωσία τους. Όσο ελκυστικός κι αν παραμένει ο ρυθμός, η απουσία μίας πιο ουσιαστικής ιδέας οδηγεί το θεατή στη δικαιολογημένη ταύτιση με την «μαμά» ταινία του είδους, το γκανγκστερικό οικογενειακό δράμα «Animal Kingdom». Μια σύγκριση που καθόλου δεν ευνοεί την παρούσα ταινία, που αποτελεί μια πιο αυτάρεσκη και ελαφρώς μονότονη εκδοχή της γνωστής πολυβραβευμένης δημιουργίας του 2010, με το καλλιτεχνικό της περιεχόμενο να στριμώχνεται στη φράση «it’ s ok» και τίποτα παραπάνω.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

10 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *