1947 και μια απλή γερμανική οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει στο κατεστραμμένο Βερολίνο του μεταπολέμου. Ο πατέρας είναι άρρωστος κι ανίκανος να φέρει τροφή, ο μεγάλος γιος κρύβεται από την αστυνομία επειδή ήταν ναζί, και η κόρη προσφέρει ελάχιστα περνώντας τον χρόνο της στα κλαμπ. Μόνο ο μικρός 12χρονος Έντμουντ είναι που περιδιαβαίνει τους δρόμους αναζητώντας κάποια εργασία για να σώσει την οικογένεια του από την πείνα. Όμως, στον δρόμο του θα βρεθεί ο παλιός του δάσκαλος και θα τον μπερδέψει με τους φασιστικούς του λόγους, κάνοντας τον να φτάσει στο αδιανόητο.

Σκηνοθεσία:

Roberto Rossellini

Κύριοι Ρόλοι:

Edmund Moeschke … Edmund Kohler

Ernst Pittschau … Κος Kohler

Ingetraud Hinze … Eva Kohler

Franz-Otto Kruger … Karl-Heinz Kohler

Erich Guhne … Κος Henning

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Roberto Rossellini, Carlo Lizzani, Max Kolpe

Παραγωγή: Roberto Rossellini

Μουσική: Renzo Rossellini

Φωτογραφία: Robert Juillard

Μοντάζ: Eraldo Da Roma

Σκηνικά: Piero Filippone

 

  • Κυριότερη Προβολή στην Ελλάδα: Διανομή στις αίθουσες.
  • Παγκόσμια Κριτική Αποδοχή (Μ.Ο.): Πολύ θετική.

Τίτλοι

Αυθεντικός Τίτλος: Germania Anno Zero

Ελληνικός Τίτλος: Η Γερμανία στο Έτος Μηδέν

Διεθνής Τίτλος: Germany Year Zero

Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Γερμανία Έτος Μηδέν [τηλεόραση]

Εναλλακτικός Ελλ. Τίτλος: Γερμανία Ώρα Μηδέν [Home Cinema]

Κύριες Διακρίσεις

  • Μεγάλο βραβείο και βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Παραλειπόμενα

  • Μετά το Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη και το Αυτοί που Έμειναν Ζωντανοί, η ταινία κλείνει μια νεορεαλιστική, ανεπίσημη τριλογία του Rossellini για τον πόλεμο.
  • Έχοντας την ιδέα από τον σεναριογράφο Basilio Franchina, ο Rossellini επισκέφτηκε το Βερολίνο το 1947, κι επιστρέφοντας εξασφάλισε τα αναγκαία κεφάλαια από Γαλλία και φίλους.
  • Την ίδια εποχή στο Βερολίνο, βρίσκονταν για γυρίσματα και ο Billy Wilder (για το Φλόγα και Πάθος). Ο αμερικανός σκηνοθέτης σατίρισε την ταινία του Ιταλού με έναν χαρακτήρα που παρέπεμπε στον μικρό Έντμουντ. Αργότερα όμως το μετάνιωσε, ειδικά μετά το γεγονός ότι προσπάθησε να πάρει για την ταινία του στοιχεία από το στιλ του Rossellini.
  • Ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε ερασιτέχνες για τους ρόλους, όπου τους επέλεξε μέσα από τον δρόμο. Βρήκε όμως από σύμπτωση και τον Ernst Pittschau, που ήταν ηθοποιός σε βωβές ταινίες. Την πρώην μπαλαρίνα Ingetraud Hinze τη βρήκε σε απόγνωση σε ουρά για τρόφιμα. Για τον μικρό Έντμουντ, ήθελε να βρει κάποιον να μοιάζει ως φυσιογνωμία με τον πρόσφατα χαμένο του γιο, τον Romano. Κι αφού είδε πολλά παιδιά, σε μια επίσκεψη του σε τσίρκο, βρήκε έναν μικρό ακροβάτη, τον Edmund Meschke, όπου και τον επέλεξε.
  • Για να γυριστούν οι εσωτερικές σκηνές, ο Rossellini πήρε τους ηθοποιούς του και ταξίδεψαν στη Ρώμη. Έπρεπε όμως να περιμένουν δύο μήνες για να ολοκληρωθούν τα κατάλληλα σκηνικά. Μέσα σε αυτό τον καιρό, οι ηθοποιοί του επιτέλους είχαν στη διάθεση τους κανονικό φαγητό, κάτι όμως που τους πρόσθεσε τέτοιο βάρος, που πλέον δεν έμοιαζαν με αυτούς που έπαιζαν στις υπόλοιπες σκηνές. Έτσι, ο σκηνοθέτης τους έβαλε σε αναγκαστική δίαιτα. Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, κανείς τους δεν ήθελε να επιστρέψει στο Βερολίνο, με κάποιους από αυτούς να το σκάνε προς την ιταλική επαρχία.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Γκαλερι φωτογραφιων

12 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *