Μια ευτυχισμένη, ασυνήθιστη οικογένεια, η οικογένεια των Μάντριγκαλ, ζει, κρυμμένη στα βουνά της Κολομβίας, σε ένα μαγικό σπίτι, σε μια γεμάτη ζωή πόλη, σε ένα φανταστικό μέρος που λέγεται Ενκάντο. Η μαγεία αυτή του Ενκάντο έχει ως αποτέλεσμα όλα τα παιδιά στην οικογένεια να είναι ευλογημένα καθένα και με ένα μοναδικό μαγικό δώρο… Όλα εκτός από ένα, τη Μίραμπελ. Μια μέρα, όμως, η Μίραμπελ ανακαλύπτει πως η μαγεία της οικογένειάς της βρίσκεται σε κίνδυνο, και αποφασίζει πως εκείνη, η μόνη Μάντριγκαλ που δεν έχει κάποιο μαγικό χάρισμα, μπορεί να είναι η μοναδική ελπίδα σωτηρίας για την ιδιαίτερη οικογένειά της.

Σκηνοθεσία:

Jared Bush

Byron Howard

Charise Castro Smith (βοηθητική)

Κύριοι Ρόλοι:

Stephanie Beatriz … Mirabel Madrigal (φωνή)

John Leguizamo … Bruno Madrigal (φωνή)

Diane Guerrero … Isabela Madrigal (φωνή)

Maria Cecilia Botero … γιαγιά Alma Madrigal (φωνή)

Jessica Darrow … Luisa Madrigal (φωνή)

Angie Cepeda … Julieta Madrigal (φωνή)

Wilmer Valderrama … Augustin Madrigal (φωνή)

Carolina Gaitan … Pepa Madrigal (φωνή)

Mauro Castillo … Felix Madrigal (φωνή)

Adassa … Dolores Madrigal (φωνή)

Maluma … Mariano (φωνή)

Ravi Cabot-Conyers … Antonio Madrigal (φωνή)

Rhenzy Feliz … Camilo Madrigal (φωνή)

Hector Elias … γέρο Arturo (φωνή)

Alan Tudyk … Toucan (φωνή)

Κεντρικό Επιτελείο:

Σενάριο: Jared Bush, Charise Castro Smith

Στόρι: Jared Bush, Charise Castro Smith, Byron Howard, Jason Hand, Nancy Kruse, Lin-Manuel Miranda

Παραγωγή: Yvett Merino, Clark Spencer

Μουσική: Germaine Franco

Μοντάζ: Jeremy Milton

Σκηνικά: Ian Gooding

Διεθνής Κριτική (μ.ο.): Θετική.

Τίτλοι

 • Αυθεντικός Τίτλος: Encanto
 • Ελληνικός Τίτλος: Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός

Κύριες Διακρίσεις

 • Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Υποψήφιο για μουσική και τραγούδι (Dos Oruguitas).
 • Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Υποψήφιο για μουσική και τραγούδι (Dos Oruguitas).
 • Βραβείο Bafta καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

Παραλειπόμενα

 • Τεχνική: Computer-animated (ψηφιακό)
 • Η ταινία βγήκε και τρισδιάστατη.
 • Η ιδέα για το στόρι ανήκει στον John Lasseter, την εποχή που ήταν το αφεντικό των Walt Disney Animation Studios.
 • Ο Lin-Manuel Miranda είχε δηλώσει το 2016 ότι είχε ξεκινήσει εργασίες για την ταινία, αλλά μόλις το 2020 δόθηκε ο τίτλος και η επιβεβαίωση ότι ο συνθέτης μιλούσε για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.
 • Οι αρχικές αναφορές ήθελαν το σκηνικό να είναι η Βραζιλία, αλλά γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι ήταν η Κολομβία.
 • Η Jakks Pacific έβγαλε μια ολόκληρη σειρά παιχνιδιών βασισμένων στην ταινία.
 • Μετά από 30 ημέρες στις αίθουσες, η ταινία ενσωματώθηκε στην πλατφόρμα του Disney+.
 • Και στα ελληνικά, με τις φωνές των: Έλενα Δελακούρα (Μιραμπέλ), Θάνος Λέκκας (Μπρούνο), Χαρά Ζησιμάτου (Χουλιέτα), Γιάννης Στεφόπουλος (Αγκουστίν), Βίνα Παπαδοπούλου (Αμπουέλα), Κωνσταντίνα Κορδούλη (Ισαμπέλα), Νίνα Μαζάνη (Λουίσα), Μαρία Κοσμάτου (Ντολόρες), Αποστόλης Ψυχράμης (Φέλιξ), Ερασμία Μαρκίδη (Πέπα), Γιάννης Σούσκας (Αντόνιο), Κωνσταντίνος Ρεπάνης (Καμίλο), Λένα Μαραβέα (Κα Όσμα), Αντώνης Βλάχος (Μαριάνο), Σοφία Παναηλίδου (Κα Γκουζμάν), Άννα Σαρκετζή (μικρή Μιραμπέλ), Παναγιώτης Αποστολόπουλος (Οσβάλντο/Τίπλε), Άγγελος Λιάγκος (γέρο-Αρτούρο), Λήδα Καραγιάννη, Μαριάννα Καραγιάννη, Γεώργιος-Μάριος Κατράλης, Μαγδαληνή Λάμπρου, Αλεξάνδρα Λέρτα, Πέγκυ Μανωλά, Ζωή Μουρλά, Στρατής Μουρλάς, Δανάη Μουτσοπούλου, Αριάδνη Παπαδημητρίου, Βασιλική Παπαδοπούλου, Ηλίας Ρέλλας, Πάνος Τοψίδης, Δανάη Τσούμου. Τραγούδι: Μαριάννα Καλογεράκη-Βούτσα, Λητώ Αμπατζή, Ελένη Ποζατζίδου, Έλενα Παπαδημητρίου, Βασίλης Αξιώτης, Θανάσης Βούτσας, Αλέξανδρος Λουζιώτης, Νεφέλη Φασούλη, Νεκτάριος Γεωργιάδης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Παναγιώτης Αποστολόπουλος. Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου. Στοίχοι: Ηλίας Ματάμης.

Μουσικά Παραλειπόμενα

 • Και τα οχτώ τραγούδια γράφτηκαν από τον Lin-Manuel Miranda, τόσο στα αγγλικά όσο και τα ισπανικά. Κεντρικό είναι το Colombia, Mi Encanto με τη φωνή του κολομβιανού Carlos Vives. Επίσης, ο Sebastian Yatra ακούγεται στο Dos Oruguitas.

Κριτικός: Ορέστης Μαλτέζος

Έκδοση Κειμένου: 24/11/2021

Η Disney πάντα αρίστευε στη συνείδηση του κοινού με ταινίες που ασπάζονται τις θεματικές της φιλίας και της οικογένειας, και το “Ενκάντο” δεν αποτελεί εξαίρεση. Το ψηφιακό σχέδιο είναι μεγαλοπρεπές, η οθόνη γεμίζει με θεαματικά χρώματα και ξεχωριστές μελωδίες, με όλα τα φόντα να παρασύρουν το κοινό στον ρυθμό τους, και θυμίζει μια Disney του παρελθόντος όπου ολόκληρη η οικογένεια μπορούσε να κάτσει άνετα, να χαλαρώσει και να απολαύσει το θέαμα. Μόνο που εδώ είναι εμφανές ότι το περιτύλιγμα είναι πιο εντυπωσιακό από το περιεχόμενο…

Η ιστορία είναι αρκούντως επιδραστική, με το μέλος-παρία μιας οικογένειας με μαγικές δυνάμεις να παλεύει να βρει τη θέση της ανάμεσα σε τέτοιους χαρισματικούς χαρακτήρες, ενώ όπως πάντα σε αυτό το είδος, χρησιμοποιεί μια τραγική προ-ιστορία για να οδηγήσει την αφήγηση παρακάτω, κι εδώ πρόκειται για μια από τις πιο δραματικές που επιστρατεύουν οι δημιουργοί του στούντιο. Και εντέλει είναι κρίμα που παρά την πετυχημένη δουλειά που ρίχνει η ταινία για να στήσει την εξέλιξη της ιστορίας, το τέλος έρχεται μάλλον απότομα τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι θα οδηγούσε σε ένα μεγαλειώδες φινάλε, αποφεύγοντας μια δυναμική σε πρακτικό επίπεδο προστριβή ανάμεσα στους χαρακτήρες της.

Υπάρχουν αμέτρητα καλοδεχούμενα ντισνεϊκά στοιχεία που προσφέρουν στην ταινία τη δυνατότητα να αποκτήσει μια θέση ανάμεσα στις πιο αγαπητές του στούντιο, αφού συνδυάζονται με τη σύγχρονη προσέγγιση του δυναμικού θηλυκού πρωταγωνιστή με την ικανότητα να δώσει σε παιδιά όλου του κόσμου μερικά πολύτιμα μαθήματα, με τη Stephanie Beatriz να δίνει στον χαρακτήρα με τη φωνή της μια εκπληκτική ενέργεια. Έχοντας χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα στοιχεία με διασκεδαστικά πετυχημένο τρόπο, είναι εύκολο να προσπεράσουμε το παράδοξο πάνω στο οποίο στηρίζεται ολόκληρη η ιστορία, καθώς η υπερφυσική ανωτερότητα της οικογένειας αποδεικνύεται τελικά πως πρόκειται για ένα νευρωτικό σύμπτωμα ομαδικής δυστυχίας, παρότι έχει παρουσιαστεί με τόσο εντυπωσιακό και θετικό τρόπο για να σε πείσει ότι η διάσωση της μαγείας είναι το ζητούμενο για το οποίο πρέπει να παλέψουν όλοι. Το φινάλε της ταινίας μάς οδηγεί στο απαραίτητο μήνυμα που δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο για να μας αγγίξει, καθώς η πρωταγωνίστρια μαθαίνει με τον δύσκολο τρόπο πως τα μέλη μιας οικογένειας δεν τα πάνε πάντα καλά αλλά στο τέλος είναι πάντα εκεί για να αλληλοϋποστηριχτούν, αλλά και το ακόμα πιο σημαντικό «το να είσαι ο εαυτός σου είναι αρκετό».

Οι λεπτές αποχρώσεις που ντύνουν την ευθεία ματιά της ταινίας πάνω στην οικογενειακή δομή και τον τρόπο με τον οποίο οι προηγούμενες γενιές μεταφέρουν τον δικό τους πόνο σε μας σαν πρόσχημα για να μας προστατέψουν προσγειώνεται με μεγάλο δυναμισμό στην οθόνη, αν και το μουσικό υπερθέαμα παρεισφρέει σε σημεία που μάλλον αποσπούν τη συναισθηματική εμπλοκή του θεατή παρά την υποστηρίζει, ενώ ο τόσο γοητευτικός και σημαντικός χαρακτήρας του Μπρούνο, που ουσιαστικά αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της πρωταγωνίστριας, εμφανίζεται υπερβολικά αργά μέσα στην ταινία που έχει προτιμήσει να ξοδέψει μη λειτουργικά το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου της στην παρουσίαση της οικογενειακής δυναμικής επειδή της δίνει την ευκαιρία για ένα πολύχρωμο ξεφάντωμα.

Μην το κατακρίνουμε όμως. Είναι ένα ιδιαιτέρως γοητευτικό ξεφάντωμα που ίσως να είναι αυτό που θα χαρίσει στην ταινία την αγάπη του κοινού.

Βαθμολογία:


Γκαλερι φωτογραφιων

18 φωτογραφίες

Μοιραστειτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 Σχόλια

 1. Ανώνυμος 6 Απριλίου 2022

  Μια ταινία υπέροχη, διδακτική που υποδεικνύει ποια είναι τα πραγματικά χαρίσματα στη ζωή!Το καταφέρνει με μια απίστευτη μαεστρία μέσα από το τραγούδι,το χορό,τις τόσο γεμάτες εικόνες!!! Συγχαρητήρια και στους Έλληνες ηθοποιούς που απέδωσαν με τέτοια ακρίβεια τα λόγια όπως και στους μεταφραστές....Ένα μεγάλο μπράβο!